ADATLAP
A suttogó
Ősidők óta léteznek olyan csodálatos képességgel megáldott emberek, akik belelátnak a lovak lelkébe. Hangjuk lecsillapítja a megvadult állatokat, érintésük begyógyítja lelki sebeiket. Suttogóknak nevezik őket. Egy ilyen férfi miatt teszi kockára fényes karrierjét és házasságát, s utazza át fél Amerikát a lányával egy anya. Kétségbeejtő helyzetében tőle várja, hogy helyreállítsa lovuk - és az egész család - lelki békéjét. Zarándok, a ló és Annie, a kislány szörnyű balesetet szenvedett. Annie örök életére megrokkant, és fájdalmas, ellenséges hallgatásba menekült. Zarándok dühöngő vadállattá változott, orvosai az elaltatását javasolták. De Annie anyja érzi, hogy kettejük sorsa elválaszthatatlanul összefonódott, és ha a ló elpusztul, a kislányban is meghal valami. A suttogó birodalmában, a végtelen kék ég alatt és a hósipkás hegyek között mindannyiuk élete fordulóponthoz érkezik...
Névte Lenke véleménye:
Újszerű és összetett az író stílusa. Legyen szó egy helyszín megfestéséről vagy a legrövidebb ideig látott mellékszereplőről, minden megtelt élettel, mert mindennek volt saját története, személyisége. Így ugyanazt a dolgot körbejárta minden lényeges szempontból, teljesen érthetővé és komplex-szé téve a történetet, és a szereplőket is. Semmi sem maradt fekete vagy fehér, csak különböző élőlények kavalkádja, akik az adott helyzetben teljesen érthetően viselkedtek, és hatottak egymásra.
Bernáth Judit véleménye:
A film verzióját már jó párszor láttam. A könyv bizonyos részeiben jelentősen eltér tőle. Mint lovas könyv az egyszer el kell olvasni listámon volt. Tele van érzelemmel, küzdelemmel, hittel, reménnyel, szeretettel és csodákkal.
S. Zsófi véleménye:
Sosem volt szinte semmi közöm a lovakhoz, bár most mintha megszerettem volna e könyv által.... Nagyon érdekes... Gyönyörű könyv, van mondanivalója és rengeteg élménnyel gazdagodhatunk elolvasása közben. Én teljesen magam elé tudtam képzelni azokat az amerikai tájakat, amin játszódik. Nagyon megható több résznél is!
Fekete Gabriella véleménye:
Nekem a film jobban tetszett! Sok mindenben hasonlít a könyvre, a lényegében nem változtat, viszont a vége, sokkal finobban, s nem annyira hatásvadász módon van megírva. Túlzás, s érthetetlen megoldás amit Tom választott. A filmben győzött a nőben az ésszerűség, s azt választotta, hogy a családjával marad. Bár a filmben nem is mentek el ilyen messzire, mint a könyvben. Nem tudom ezek után a könyv lapjain mi lett volna a jó megoldás, de akkor is úgy érzem, hogy túlzás öngyilkosnak lennie, túlzás Anni terhessége, s a férj megbocsátó képessége. Összeségében a film jobb mint a könyv.

Értékelés 5/3
Koller Alexa véleménye:
Számomra a lovak fontos részei az életemnek,így természetesen a lovas filmek és a lovas könyvekért is oda vagyok.Nagyon szerettem ezt a filmet kicsi korom óta,meg vannak a részek ahol nevetek rajta,de azok is ahol sírok.Amikor megtaláltam a könyvet is belőle nagyon megörültem.Letehetetlen könyv.Egy igaz történeten alapuló sztori,ami arról szól,hogyan épül fel egy ló és egy fiatal lány az őket ért traumából.Mindenkinek ajánlom,még azoknak is akik amúgy nem szeretik a lovas történeteket.
Ferling Szonja véleménye:
Nem jó könyv. Sőt. Viszont annak ellenére, hogy mennyire ponyva, egész sok olyan témát dob fel, ami érdekes, és izgalmas, és tök jó lenne foglalkozni vele... tök jó lenne, kár, hogy a szerző nem nagyon kezd velük semmit. Pedig a suttogó témakör nagyon nagyon nagyon érdekes (még úgy is, hogy nem vagyok oda a lovakért), az anya-lány konfliktus, és annak alakulása fejlődése pedig a történet fő szála lehetne, lélektanilag annyira különleges, és tanulságos.
Szóval voltak benne jó dolgok is. Meg rosszak... Grace szerintem a legidegesítőbb 13 éves, akiről valaha olvastam, de a többi szereplő is rettenetes. Az egyetlen fejlődő, és ráadásul jól (!) fejlődő karakter Annie. Szóval végülis ebben is van valami jó. A történet eleinte unalmas, a könyv feléig nem értettem, hogy most végülis miről is szól, aztán a könyv második fele segített ebben a kérdésben, és kiderült, hogy alapvetően egy elég bárgyú szerelmes történet az egész, viszont van annyira hatásvadász, hogy a végén még sírtam is. (Nem azért, mert nem teljesedett be a nagy szerelem, hanem azért, mert Tom a világ legostobább megoldását gondolta ki a szerelmi háromszög feloldására - igen, tudom, aki hülye haljon meg... -, de hogy ez még utána egy ilyen idilli happyend szerű lezárást hozzon magával az már tényleg több az elviselhetőnél.) Szóval nagyon vegyesek az érzéseim. Mert vannak benne nagyon jó dolgok, bizonyos pillanatokban tényleg megérint, de amúgy meg hülyeség az egész, és katasztrofálisan van megírva (vagy lefordítva - ezt nem tudtam eldönteni).
Tóth Márta véleménye:
Először láttam a filmet, aztán jött a könyv.
Mondanom sem kell, állatimádó vagyok különösen a lovak és a kutyák felé.
A vége nagyon elgondolkoztató, még amikor először láttam nem értettem megmert gyerek voltam.
De most hogy már azóta eltelt pár év, így megértettem.
Nagyon megérintő és szívhez szóló történet, meg is könnyeztem annyira tetszett.
Megmutatja hogy a szeretet, a tisztelet és a bizalom egy állat felé is irányulhat.
Katics Orsolya véleménye:
Először a filmet láttam. Gyerek voltam, imádtam a lovakat, és azt hallottam, hogy ez lovas film. Úgy 10 éves lehettem, amikor megnéztem, és teljesen letaglózott, napokig az járt a fejemben - de nem a lovacskák, hanem a történet miatt. A könyv csak néhány évvel később került a kezembe, és ugyanolyan hatást váltott ki belőlem, mint a film. Azóta nem is igazán vettem a kezembe, most került megint elő a könyv, gondoltam, végigolvasom. Még mindig hátborzongatóan jó, és még mindig nem tudom feldolgozni a végét, és elhinni, hogy egy olyan jó emberrel, mint Tom, hogyan tudta azt tenni az író, amit tett. Igaz, fele ilyen hatása nem lenne, ha más lenne a vége- de az értékéből semmit nem vonna le.
NAGY Sándorné Marika véleménye:
Nicholas Evans stílusa engem elvarázsol .
Nekem nagyon tetszik az, ahogyan képes hatni az emberekre és abban is nagyon jó, ahogy a szereplők lelkét és érzéseit elénk tárja.
Megható történet, megrázó, drámai, felkavaró.
A "suttogó" elnevezés eredete :Suttogónak olyan embert szoktak nevezni a lovas világban, aki kényszerítő eszközök alkalmazása nélkül tudja a lovakat irányítani, elnyeri akár a legvadabb természetű lovak teljes bizalmát, szelíddé és együttműködővé teszi őket, éspedig elég rövid idő alatt.
Mindezt tapasztalhattuk ,átérezhettük a könyv olvasása során .
Gabriella Korsós véleménye:
Nem is igazán tudom megmondani, hogy a könyv melyik része hagyta bennem a legmélyebb nyomot. Kicsi gyerekként láttam a belőle készült filmet, de azon kívül hogy ló van benne, és hogy a suttogó valaki, aki segít a lovakon nem emlékeztem semmire a történetből. Nagyon tetszett Tom és Annie karaktere, ha Grace-szel nem is tudtam együtt érezni, velük mindenképp. De talán ami a leginkább megfogott az a könyv első pár fejezete, ahogy ugrál a lovagolni készülő lány és a fáradt sofőr között. És nincs semmi baljóslatú abban ahogy elmeséli az író a történetet, de mégis ott az a rettenetes balsejtelem, hogy a két szál majd találkozni fog, és ha összeérnek, az tragédiába torkollik.
A történet végével nem vagyok kibékülve, nem ilyen sorsot szántam volna Tomnak, igazából nem érzem a jelleméhez passzolónak a tettét, még ha el is volt keseredve, vagy ha csak Annie válláról akarta is levenni a döntés terhét.
Buczkó Judit véleménye:
Csodálatos könyv, melynek elolvasásakor vegyes érzelmek kavarogtak bennem,volt fájdalom és szerelem szendvedély is. A filmet régen láttam, már nem emlékeztem annyira a történetre csak az elejére, és így meglepődtem a végén hogy végződött, talán így kellett történnie, mert így tudtak felülemelkedni a szereplők a történteken. Nagyon meghatott az egész könyv sokszor elpityeredtem rajta.
Tallós Szabina véleménye:
Én a filmet láttam először, utána döntöttem úgy, hogy el kell olvasnom könyvben is. Hisz tudjuk, hogy a filmből kihagynak sok olyan kis részletet, amit izgalmasabbá teszi a történetet. Ez egy szívszorító történet, tele fájdalommal és a hosszadalmas gyógyulással, ami testi és lelki is egyaránt, Grace és Zarándok részéről is.
Szűcs Erzsébet véleménye:
A mai napig nagy hatással van rám mind a könyv, mind a film. Nagyon jó szereposztás volt a filmben. Scarlett Johansson egyik első szerepe, és jól startolt olyan színészek között, mint Kriston Scott Thomas, Robert Redford. Egy ember magányában, fájdalmában, elkesredésében senki nem tud nagyobb támaszt adni, mint Isten és az állatok. A ló különösen nagy lelki kötődésben van az emberrel. Mindenhez az egymás iránti tisztelet és szeretet kell. Ha a mérleg középen van, akkor enged a ló is. Nem hiába mondják, hogy a szem a lélek tükre, mert ez az egyik legfontosabb kulcsa a könyvnek és a filmnek is. Minden a szemben fonódik össze: az érzés, az igazság, a hit. Nagy élmény a könyv és a film is, csak ajánlani tudom.
Kergyik Éva véleménye:
Egy tökéletes, hideg, havas napon kezdőik, egy szörnyű balesettel, amiben Grace elveszíti legjobb barátnőjét és annak lovát, ő maga súlyosan megsérül Zarándokkal, a saját lovával együtt. Sokáig mindegyikük életeben maradása kétséges, a lány elveszíti egyik lábát is. Ez a baleset kihatással van a további életére, emberekkel és lovakkal való kapcsolatára.
Annie, Grace édesanyja, egy karrierista nő, aki megszokta, hogy mindig ő irányít. Most is ezt teszi. Felkutat egy, a lovakhoz értő embert, hogy hozza helyre Zarándokot, ezáltal a lányát is. A férfi nem akarja vállalni, de Annienek még senki nem mondott nemet...
Eseménydús oldalak várnak ránk. :)
Varga Eszter véleménye:
Nagyon tettszett a könyv,főleg,hogy imádom a lovakat. A filmet még nem láttam,de talán jobb is, hogy először a könyvet olvastam el. Alapjában véve egy szép könyv, egyedül az anya hűtlensége borított ki egy kicsit. Grace-t nagyon sajnáltam a baleset miatt, Zarándokérf meg egyszerűen a szívem szakadt meg. Tom halála eléggé érdekes volt...Szerintem máshogy is be lehetett volna fejezni a történetet.
Gyapjas Edit véleménye:
Romantikus regényként hirdetik ezt a könyvet, de számomra ez a történet sokkal többet jelent. Grace és Zarándok története a könyv mozgatója, a szerelmi szál csak mint kiegészítő történet van jelen. A történet kerek és egész, a könyv olvastatja magát. Nekem leginkább az első fele tetszett, itt ugyanis az eseményeket Grace és Zarándok köré fonódnak. Az utolsó felét a könyvnek már nem tudtam annyira magamnak érezni, értelmetlennek találtam a tragédiát. Minden esetre nagyon tetszett, megfogott a történet.
Nagy Rebeka véleménye:
Fordulatos könyv. Sokszor nézegettem, de most rászántam magam az elolvasására. Nagyon sok érzelem van benne, szinte ennyit egyszerre meg sem lehet emészteni. Nagyon tetszett, hogy a felépülést így bemutatja, nagyon sok kitartás és akaraterő kell egy ilyen baleset utáni felépüléshez. Tetszik, hogy egy állat és ember között ilyen mély kapcsolat alakul ki. A "szerelmi háromszögre" nem számítottam, de ebből is sok szép dolgot lehetett tanulni. Nekem nagyon tetszett a könyv!
Sinka Zsuzsi véleménye:
Sok esetben gondolom úgy, hogy a könyv sokkal jobb, mint a film, ami belőle készült. Ebben az esetben pedig szerintem többszörösen igaz. A film korántsem tudja visszaadni azt, hogy milyen fejlődésen mennek keresztül a szereplők és hogy ki mit tanul az alatt az idő alatt, amíg rendbehozzák Zarándokot. Már a baleset megfilmesített változata alatt tudtam, hogy a könyv sokkal jobban visszaadja a jeleneteket, jobban el tudom képzelni, mit ahogy a film mutatja
Ékes Ancsa véleménye:
A filmet már sok éve láttam, de a könyvhöz eddig nem jutottam hozzá. Most pillanatok alatt habzsoltam fel a könyvet. Bár Robert Redford alakja a vásznon elbűvölő, de az igazi élmény a könyv elolvasása volt.
Kettinger Laura véleménye:
Talán 5 vagy 6 alkalommal kezdtem el olvasni, de lovas révén, mindig annyira meghatódtam rajta, hogy nem bírtam befejezni. Végül aztán sikerült, csodálatos könyv!