ADATLAP
Ókút
...
Antal Margit véleménye:
Szülővárosom Debrecen, így nem volt kérdés, hogy Szabó Magda és az Ókút lesz a kategória választott kötete.Nem is csalódtam, sőt ismét gazdagodott a lelkivilágom, a világképem, az esztétikai érzékem mint minden egyes Szabó Magda kötet után. Csodaszép megoldás a gyermekkori Tiltás tárgyát megtenni az emlékezés szimbólumává, mintegy elindítva is az emlékek és élmények árját. Kinél egy kút, kinél egy sütemény íze ( Proust: Az eltűnt idő nyomában.) villantja fel a gyermekkor egy-egy lényeges mozzanatát. Egy csodálatos gyermekkor tanúi lehetünk a sorok között, mindeközben megelevenedik egy érdekes családszerkezet is, ami mély nyomott hagyott a kis Dolna lelkében. ( édesanyja első férjének második felesége a saját nagynénje lett.). Külön élmény volt számomra az ismert, gyermekkoromban szintén sokszor koptatott debreceni utcákat "újrajárni" az írónővel. Érdekes gondolatban eljátszani az idővel ( ahogy a kis Dolna is megtette a sorok között) és gyermek önmagamként újra végigsétálni ezeken az utcákon. ( Szent Anna utca,Kálvin tér, Bethlen utca, Péterfia utca).Páratlan, megismételhetetlen leírások, stílusbravúrok követik egymást a kötetben.Élmény ezeket magába szívni az embernek.Külön kiemelném még a város illetve az írónő környezetében előforduló érdekes figurák bemutatást( A kis ezredes, Goldfrász, Koldus, Vöröshasú, Reszketősfejű), mely alakok bemutatása üde színfoltot tesz hozzá a város leírásához és az írónő gyermekkorához is. Imádtam olvasni e kötete, mindenkinek őszinte szívvel tudom ajánlani.
véleménye:
Imádtam. Az a gyerekkor! Azok a szülők! Azok a közös játékok. A címe is csodás. Az emlékezés kútja. Annyira szerettem volna abban a korban, abban a családban, abban a miliőben élni! teljesen egyértelmű, hogyan lett író Szabó Magda.
SZIJÁRTÓ GABRIELLA véleménye:
Szeretem Szabó Magda könyveit. Tény és való, hangulat kell hozzá, de rosszat tőle még nem olvastam. Az Ókút nekem egy mini Für Elise volt, picike szelet egy hosszú életből. Aranyosak voltak a kislánykori történetek, időnként jókat mosolyogtam rajta. Igazából szösszenetek, amik nem feltétlenül függenek össze, de így is jó volt olvasni. Jól példázza, mennyit számít az ember életében a neveltetés, illetve a taníttatás minősége. Aranyos könyv.
Márk Mónika véleménye:
Nem csalódtam Szabó Magdában! Mind az önéletrajzi mind a többi regénye lenyűgöz.
Az Ókút egyenes folytatása a Régimódi történetnek mely édesanyja életútját mutatja be a kis Magda születéséig. Itt az életet a felnőtt Szabó Magda szemszögéből látjuk, ahogyan azt a kis Dolna megélte. Az a sok szeretet és megértés, íróvá cseperedésének támogatása példaként szolgálhat minden régi, mostani és jövőbeli családnak egyaránt. Kicsit mint az enyém. Csak én nem lettem író :D