ADATLAP
A Kaszás
A HALÁL ELTŰN! ÁLLÍTÓLAG... ÖÖÖ... ELTÁVOZOTT. És ez olyasfajta káoszhoz vezet, amilyenek mindig is keletkeznek, amikor egy létfontosságú közszolgáltatás megszűnik. Időközben egy messzi, messzi kis farmon feltűnik egy magas, sötét idegen, aki meglehetősen jól bánik a kaszával. És mivel épp aratómunkásokat keresnek... Ha szeretted az eddigi Korongvilágregényeket, ezt is élvezni fogod. Ha ez az első, a többit is keresni fogod!...
Buzás Judit véleménye:
Kifejezetten jó kedves, jó humorú könyv. Kicsit morbid, kicsit ironikus, hogy Pratchett a Halál segítségével akar minket megtanítani az élet értékelésére, de ezt olyan vicces és szerethető karakterekkel teszi, hogy nem lehet nem imádni érte.
K Zsuzsi véleménye:
Valaki valahol belinkelte, hogy milyen vicces, én meg néztem, hogy egy "A Kaszás" című könyv mégis hogy lehet vicces. Aztán elolvastam az ismertetőjét, és azonnal tudtam, hogy ez egy nekem való könyv. Nagyon bírtam végig a humorát, sokszor hangosan röhögtem. Egyszerűen fantasztikus, kreatív, baromira fantáziadús (szerintem), mármint ezalatt azt értem, hogy olyan dolgok jöttek szembe a könyvben, amikre igazán nem számítottam, és ettől még sokkal viccesebbek voltak ezek a részek. Ami pedig még zseniális szerintem, hogy a humor mellett tök jó, mélyebb gondolatok, bölcsességek is vannak benne, szóval röhögés közben még el is gondolkodtat. A többi Terry Pratchett könyvet még nem ismerem, a borítójuk alapján sosem olvastam volna őket, de azt hallottam, hogy a többi is ennyire jó a Korongvilág részek közül, úgyhogy könnyen megeshet, hogy a közeljövőben rákattanok ezekre a könyvekre. :) Biztos humorérzéktől is függ egyébként, de én mindenkinek ajánlom, legalább egy próbát megér, ha véletlenül hasonló a humorérzékünk, akkor biztosan kihagyhatatlan! :)
Kuzmann Attila véleménye:
A Revizorok úgy döntenek, hogy a Halál már nem felel meg a feladatának, kezd személyiséget kialakítani, és azt nem tűrhetik. Így hát nyugdíjazzák.
...és megláthatjuk, amint a Halál valóban személyiséget fejleszt magának, névvel (Bill Door) meg mindennel... például élniakarással, ami különösen zavaró körülmény lesz az új Halálnak, amikor végre nagy drámaian előbukkan, hogy elvigye a régi Halált, mert annak lejárt az ideje. Úgyhogy megküzdenek. A régi Halál jól előkészítette a terepet, csak épp súlyos hibát követett el: megbízott valakit egy feladattal, és az nem teljesítette. Most az új Halál áll nyerésre, de hát a réginek amúgyis csak egy a millióhoz esélye volt...
Közben Ankh-Morpork Láthatatlan Egyetemén Windle Poons a Halál híján nem távozott megfelelően. Most keresi a helyét. Egyelőre csak a végső nyugvót, de később az Újrakezdők Klubjában furcsánál furcsább élő-halott társak hatására a világot, de legalábbis a városát kezdi el megmenteni...

Nekem az egész Korongvilágon a legjobban a Halállal játszódó történetek tetszenek, és ezt még pont nem olvastam. Veszélyesek ezek a könyvek. Egyrészt ha egyszer elkezdted, nem tudod letenni, másrészt addig kacagsz, amíg fájni kezd az oldalad. Csak azt hiányoltam belőle, hogy most a Halálnak nem volt újabb Rincewind-közeli élménye!
Havasy Orsolya véleménye:
Eszméletlenül vicces, egyúttal olyan aranyos, hogy elolvadsz. A vége nagyon-nagyon megható, a varázslós részek pedig- különösen a papokkal való összetűzés- a legjobbak. De az általam korábban olvasott Pratchett-könyvekhez hasonlóan a végén itt is vannak elvarratlan szálak, amik ordítanak a megoldásért (pl. mi a fene lett a kislánnyal Kostetőn?). De ennek ellenére imádtam!