ADATLAP
A fizikusok
A dráma három fizikusról szól, akik egy elmegyógyintézetben vannak....
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
A történet röviden: A Les Cherisiers elmegyógyintézetben három beteget ápolnak: Einsteint, Newtont és Möbiust (vagyis férfiak, akik tudósoknak képzelik magukat). Mindhárom ember megfojt egy-egy ápolónőt, s kiderül, hogy ők valójában nem bolondok, Möbius kutatásait akarja megszerezni a másik kettő.

Véleményem: Nem annyira tetszett, bár értettem, mi a mondanivalója (azt hiszem). Jó volt a "krimi" szál, meg a három bolondnak tűnő férfi, miközben gyanítható volt, hogy az igazgatónő, a mindig bolond rokonaira utalással betegebb, mint ők. Feszes, nincs benne fölösleges mondat, jól megkeveri a szálakat, szomorú, nyomasztó.

5/3


Annamária Szabó véleménye:
Dürrenmatt szerintem zseniális. Még a gimiben kellett volna olvasnom, de Az öreg hölgy látogatása akkor jobban tetszett, így azt olvastam el akkor. Ugyan még mindig az áll közelebb hozzám, azért a Fizikusok is nagyon jó volt, gyakorlatilag elfojtott lélegzettel vártam az eseményeket. A dráma társadalmi mondanivalóján is érdemes elgondolkodni.
Kárpáti Dóra véleménye:
A Szent Johanna Gimi olvasása közben Leiner Laura mindig ajánl könyveket, melyet a főszereplői olvasnak. így akadtam Beckett Godot-ra várva, hogy még nem olvastam. A könyvtárból A fizikusok (5 drámát) hoztam ki. Az öt műből a gimnáziumban egyedül Brechttől a Kruázsi mamát olvastam, a többit nem. Gorkijtől az Éjjeli menedékhely. 1902-ben írt műve az emberi kilátástalanságról szól. A jobb életben reménykednek, de nem is tesznek érte, meg nincs is rá lehetőség, így az ember csak vegetál. Arthur Miller Az ügynök halála című műben egy amerikai családod ismerünk meg, ahol a férj ügynökként járja az országot, de már idős kora ellenére elfáradt és egy fix helyen szeretne dolgozni. Sajnos kora miatt nem kap ilyen lehetőséget. A felesége otthon van, aki a kis pénzüket igyekszik beosztani. Két gyermeke pedig még keresi magát a világban, hogy mivel is akarnak foglalkozni. Közben megismerjük a család múltját is, hogy az apa és az idősebb fiú min vesztek össze. Beckett Godot-ra várva, mely művet el akartam olvasni, a többi műhöz képest annyira nem tetszett. Az emberi várakozást mutatja be, hogy a jobbra várunk. Másoktól várjuk a megoldást, tenni nem akarunk érte, mert már belefáradtunk a harcokba. Valamint az emberi kiszolgáltatottságot mutatja be. Dürrenmatt-tól a Fizikus, melyben három fizikust mutatja be, akik egy bolondokházában vannak. A fizikusok kötetben bárki megtalálja a számára érdekes olvasmányt.
Budai Anita véleménye:
Nem volt olyan megszokottan ratyi, mint ahogy a kötelezőknél az lenni szokott, szóval határozottan élveztem. És hamar végeztem is vele, szerencsére nem nagy terjedelmű. Ennyit fűznék hozzá mivel nem vagyok épp a régi könyvek szerelmese.
Benkő Ella véleménye:
Eredetileg nem ezt a drámát választottam, de azon többször is elaludtam, így lecseréltem. Nem bántam meg, az események gyorsan pörögnek, a viszonyok folyamatosan változnak, csak kapkodtam a fejem, főleg a végén.
"A fizika tartalmi kérdése a fizikusok ügye. A fizika hatása: mindnyájunk ügye." Sajnálom, hogy nem volt kötelező középiskolában, mert klassz magyar tanárom volt, jót beszélgethettünk volna róla. Ajánlom!
Katona M. Anita véleménye:
Fizika zh után nem épp a legjobb kikapcsolódás, de valami őrült hajlamomban ezt választottam következő könyvnek. Gimnáziumban is imádtam, és jó volt kicsit elővenni és feleleveníteni. Emellett érdekes, mennyit változott 4-5 év alatt a felfogásom. Most, hogy én is "tudós" pályán vagyok (nem fizikával), teljesen máshogy látom a leírtakat, mint régebben. Akkor egyet kellett értenem, hogy vannak rossz oldalai is a felfedezéseknek (pl. az emlegetett atombomba). Most viszont úgy gondolom, mint értelmiségi ember, a hátrány megismertetése is a mi feladatunk lenne. Viszont nem a filozofálgatás kedvéért olvastam, csak egy kis levezetésnek, és ebből a szempontból is egy élvezhető, szórakoztató és meglepetésekkel teli műnek tartom.
Szalóky Diána véleménye:
Nagyon jó mű, már középiskolában is olvastam, és a kihivás lehetőséget adott arra, hogy újra elővegyem.
Érdekes kérdéseket boncolgat, ki is az őrült és ki a normális? Milyen felelősséggel tartozik a tudós a felfedezéséért - itt egyébként az Angyalok és démonokat jutatta eszembe, amit szintén a kihívásra olvastam el.
A konklúzió pedig az, hogy a tudományt, a fejlődést nem lehet megállítani. Ha nem mi, akkor majd valaki más fedezi fel, és ha elbújunk, kibújunk a felelősség alól, hogy hatásunk legyen a következményekre.
Kocsis-Meriadt Brigitta véleménye:
Nem szoktam drámákat olvasni: mind a versek, mind a prózák közelebb állnak hozzám. A fizikusokat mégis nagyon élveztem: gördülékeny, groteszk, gyors lefolyású és megdöbbentő. A felszíni komédia mögött mély filozófiai kérdések húzódnak: a határ elmosódása az őrült és a zseni között, vagy a tudósok morális felelőssége. Mindenkinek jó szívvel ajánlom.
Ferenczik Judit véleménye:
Nem vagyok egy dráma rajongó, de ezt a drámát már nem elsőre olvasom. Mivel fizikusokról szól így egyértelműen felkeltette az érdeklődésemet(igaz gimnáziumban kötelező is vol). Még mindig nagyon tetszik, gyorsan zajlanak az események és a vége meglepőbb már nem is lehetne.
Gabi Zima véleménye:
Imádom a drámát, főleg Dürrenmatt drámáit. Mondhatnám őrülten ;). Tényleg A fizikusok az egyik nagy kedvenc, és ezért is csempésztem bele a dráma pontba, hogy idén is elolvassam. Szerintem zseniális mű, akár könnyed, bolondos és persze a végén simán padlóra küld. Számomra szimbolikus, kezdve az őrültekházával, mint szimbolikus helyszín…
„Az igazi szabadság nem más, mint annak belátása, hogy nem vagyunk szabadok.”
Gábor Bence véleménye:
Fizikusnak tanulok én is, ezért is ajánlották, hogy olvassam el a könyvet. Elgondolkodtató, amit a tudós felelősségéről állít, de azt hiszem, én nem értek vele egyet. Szabó Gábor, az SZTE rektora szavai nyomán én is azt gondolom, hogy egy fizikus felelőssége nem az, hogy az emberiség hogyan használja fel a felfedezését, hanem az, hogy tájékoztassa a felelős embereket a felfedezése hasznos és veszélyes oldalairól. A dráma talán nyíltan nem állította, hogy ennél több nyugodna a tudósok vállán, de úgy gondolom, ezt sugallta.