ADATLAP
A gyermektörvény
Fiona Maye felsőbírósági bíró, szakterülete a családjog. A közmegítélés szerint ő az ítélethozatal Mozartja. Ezúttal azonban karrierje legnehezebb ügyével szembesül: a szó szoros értelmében élet és halál között kell döntenie egy tizenhét éves fiú kapcsán. A fiú Jehova tanúi közé tartozik, akik elutasítják a vérátömlesztést, ám neki most súlyos, de gyógyítható leukémiája miatt transzfúzióra lenne szüksége. Fiona Maye döntése végzetes és irányíthatatlan folyamatokat indít útjára: benne rég elfeledett érzéseket kavar föl, a fiúban pedig új szenvedélyeket szabadít el. Mindeközben a bírónő szétesőfélben lévő házasságával is küzdeni kényszerül. A nyugtalanító végkifejlet elől pedig, úgy tűnik, nincs menekvés....
Sipos Angéla véleménye:
Ian McEwan nem véletlenül ez egyik kedvenc íróm. Zseniális és felkavaró könyv, melyben megismerjük a 17 éves, beteg Adamet, aki határozott vallási meggyőződésből elutasítja az életét megmentő vérátömlesztést és a bíró Fionát, akinek döntenie kell a fiatalkorú Adam ügyében. A gyermektörvény kimondja, hogy annak alkalmazása során a gyermek mindenek felett álló érdekét figyelembe véve, a törvényben elismert jogait biztosítva kell eljárni. Nehéz döntés, mert ugyanakkor a gyermeknek joga van emberi méltóságának és vallási nézeteinek tiszteletben tartásához is. Vajon egy gyermek, aki pár hónap múlva betölti a 18. életévét, tisztában van döntésének komolyságával és annak következményeivel vagy csak a szüleinek szeretne megfelelni? Hogy lehet bárkinél előrébb való a vallási meggyőzödés, mint az élethez való jog? ..és bármilyen döntés is születik, az milyen lavinát indít meg? Mi menti meg tényleg Adam életét? Ilyen esetben van egyáltalán jó döntés? A könyv végig nagyon izgalmas volt, csak úgy faltam az oldalakat. Nekem a könyv az idei év egyik nagy kedvence lett.
Krolopp Judit véleménye:
Kiválóan megírt könyv, elgondolkodtató kérdést boncolgat. Remekül egészíti ki a történetet a bírónő magánéleti szála, ez adja az emberi vonalat az amúgy meglehetősen embertelen fő motívum mellett. Nagyon érdekes, egyhuzamban elolvasható könyv, ajánlom mindenkinek.