ADATLAP
A per
„Valaki megrágalmazhatta Josef K.-t, mert noha semmi rosszat sem tett, egy reggel letartóztatták.” A per, mint Franz Kafka legtöbb műve, az ébredéssel indul, ám ezt követően a valóság történései mintha egy különös rémálom kusza képei, víziói lennének. Josef K. arra ébred, hogy két őr jelent meg a lakásán, s közlik vele a letartóztatás tényét. Az őrök viselkedése minden erkölcsöt áthág, megsértik Josef K. szobáját, sőt a szomszéd Bürstner kisasszonyét is, megsértik Josef K. személyes holmijait, megeszik a reggelijét, sőt ki akarják csalni a ruháit és a pénzét is. Közlik vele, hogy bár le van tartóztatva, bemehet munkahelyére, elláthatja a kötelességeit, ugyanúgy élheti az életét, mint korábban. Ezzel kezdetét veszi Josef K. kálváriája, az abszurd letartóztatástól egészen az ítéletig....
Sári Csaba véleménye:
Mint Kafka többi munkája ez is tele van abszurd pillanatokkal. Hogy nem derül ki, miért tartoztatják le Joseph K-t, vagy hogy ezek után mennyire értelemmel szembe menő döntéseket hozott a főhős. Bár Kafka ezzel a művel is a Monarchia túlzott és labirintusszerű bürökrációját festette le.
Vass Antónia véleménye:
Szeretem Kafka stílusát, és most sem csalódtam. Feszes, mély tartalmú történet, ebben a rövid regénykében többet mondott el, mint sok más szerző 3-4-szer terjengősebben. Bár a végén, amikor már nem volt annyira mozgalmas és statikussá vált, voltak elhanyagolható részek. Azt pedig kifejezetten sajnáltam, hogy az egyik fejezet csak töredékesen maradt fenn.
Kovics Renáta véleménye:
Nagy várakozással kezdtem neki, mert Az átváltozást imádtam Kafkától, s erről a műről is jókat hallottam. Mások véleményével szemben én semmilyen feszültséget és borzongást nem éreztem, egyszerűen csak untam a történetet és dühített a főhős tehetetlensége és belenyugvása. Hatalmas csalódás volt. Kafka mentségére szolgáljon, hogy ez nem egy kész mű, s lehet, hogy egészében teljesen más képet mutatna.
Simon Brigitta véleménye:
középiskolás koromban nem tudtam kiolvasni, most 10 évvel később rávettem magam, de be kell vallanom nehezen ment. nem egy könnyű könyv, szívesebben néztem volna meg filmen (nagyon sok lehetőséget látok ennek a könyvnek a vizuális megjelenítéseiben) és mikor már úgy volt, hogy feladom gyorsan ledaráltam, mert ha egyszer leteszed hajlamos vagy sokáig nem utána nyúlni. :) nehezen értelmezhető könyv ebből kifolyólag nem is értem miért kötelező gimiben még a mostani fejemmel is nehéz megemészteni nem pedig akkor. :D végig feszültségben tartja az olvasót, hatással van rád, egyszer mindenképp érdemes elolvasni, mert alapmű, de felnőtt fejjel szerintem sokkal többet ad, mint gyerekként.
Sörös Zsófia véleménye:
Kafka mesterien ért ahhoz, hogy történetei olvasásakor görcsbe ránduljon az ember gyomra. Josef K.-nak szépen lassan rá kell jönnie, hogy az egész világ a bírósághoz tartozik, akármit tesz letartóztatásából nincs menekvés. A könyv témája nagyon is elgondolkodtató, több magyarázata is lehetséges, csakúgy, mint a 9. fejezetben a Dómban elhangzó példabeszédnek.
Aki egyszer elkezdte olvasni A pert, semmiképp se tegye le, hanem olvassa végig, nem fog csalódni.
Zári Brigitta véleménye:
Első könyv, amit olvastam Kafkától, tetszett, fogok még tőle olvasni. Elvileg ez a legkomolyabb és legismertebb műve. 1914-ben írta, de csak halála után adták ki, 1925-ben. Szerintem még így is számít 100 évesnek.