ADATLAP
Az ékkő
Képzelj el egy olyan világot, ahol már születésed pillanatában el van rendelve a sorsod! Ha szerencsés vagy, az Ékkőbe születsz, ahol királyok és hercegek élnek hatalmas fényűzésben. Ha nem vagy a sors kegyeltje, a Lápon, a legszegényebb negyedben tengetheted a mindennapjaidat. És bár van kiút a nyomorból, de nagy áldozatokkal jár.
Violet Lasting a Lápon született és nevelkedett. Egy nap kiderül, hogy genetikailag alkalmas rá, hogy kihordja a királyi család utódját, így esélye nyílik egy új életre. A Tó Hercegnője aukción vásárolja meg őt azért, hogy Violet hozza világra leendő gyermekét. A lány ezzel belecsöppen az Ékkő világába, de hamarosan meg kell tapasztalnia a csillogó felszín alatt rejtőző sötét igazságot: a kegyetlenség és az intrika a mindennapok része. Amikor azonban egy tiltott szerelem mindent megváltoztat, Violet belekapaszkodik egy jobb élet reményébe. A szerelméért viszont kockáztatnia kell, és vállalnia a veszélyt, amely nagyobb árat kíván tőle, mint eddig bármi....
Simon-Jójárt Krisztina véleménye:
A történet és a világ, amit az írónő kialakított, tetszett. A rózsaszín felhő mögé bújtatott kegyetlen valóság. Olykor ami szépnek és gazdagnak látszik, valójában egy álcázott hazugságok és színjátekok színtere. Ahogy más értékelésekben is láttam, de magam is erre a következtetésre jutottam, hogy a történet némely részeiben hasonlít a párválasztóhoz és az éhezők viadalához. Például a főszereplő makacssága, az ékkő mögött rejlő romlottság, vagy Lucien, mint Sinna (Éhezők viadala). Violet egy szerethető főszereplő, aki inkább választaná a szegénységet, de szeretetet a családjával, mintsem gazdagságban, de boldogtalanságban éljen az Ékkőben. A végsőkig él benne a remény, hogy esetleg még láthatja és valahogy biztonságban tudhassa barátnőjét. A kitartása szembetűnő, ami tetszett benne. Azért a csekely boldogság is rátalál, egy tiltott szerelem képében. Az “első látásra szerelem” oldalát a történetnek túl gyors lefolyásúnak és kicsit erőltetettnek találtam. A “hősszerelmes” szerintem nem egy kidolgozott figura. Nálam nem váltott ki nagy érdelkődést. A Hercegnőt részben utáltam, de egyben sajnáltam is, mivel ő is csak a célját és álmát akarja elérni. Bár ahogyan ezt teszi, nem szép. Garnet kicsit háttérben maradó szereplő, de ennek a végén kiderült az oka. A következő részekben szerintem még biztos színre fog lépni. A borítóról csak annyit, hogy nekem a külföldi jobban tetszik. De az egyszerűsége szerintem pozitívum.
Krénusz Józsefné véleménye:
Hasonló a párválasztóhoz, de sokkal jobb. Tetszett, hogy egy romantikus könyvbe vegyített futurisztikát és természetfeletti erőt. Ami viszont fájdalmasan érintett, hogy a következő két rész még nincs magyarra lefordítva, és olyan vége lett a könyvnek, hogy a fejemet tudtam volna a falba verni, amiért nincs a kezembe a következő rész. Ajánlom, de csak, ha már mindegyik rész le lett fordítva.