ADATLAP
Csokoládé
Ismeretlen, titokzatos fiatal nő, Vianne Rocher érkezik a kis faluba, Lasquenet-be, és megnyitja „csokoládézóját” – a tenyérnyi kávézóval kombinált csokoládéboltot. Végre van egy hely, ahol elsuttoghatók a titkok, megszellőztethetők a sérelmek, kipróbálhatók az álmok. Amikor Vianne húsvétra csokoládéfesztivált szervez, a falu egész közösségét megosztja… Íme az első olyan regény, amelyben a csokoládé elfoglalja a maga méltó helyét. A tartalmas, okos és franciásan pajzán könyv valamennyi érzékszervnek irodalmi ünnepet kínál....
Névte Lenke véleménye:
Kamaszkorom egyik legkedvesebb filmje az Angyalok városa volt. Ebben ajánlotta Seth Meggie-nek Hemingway-től a Vándorünnep című könyvet, mondván az író sosem mulasztja el leírni a dolgok ízét. El is olvastam ezen felbuzdulva a Vándorünnepet, és teljes mértékben egyet is értettem vele, míg el nem olvastam a Csokoládét. Ha pár évvel később készül el a film, biztosra veszem, hogy nem Hemingway könyve lett volna ajánlva, hanem Joanne Harris-é.
Inklovics Kornélia véleménye:
Abban a pillanatban a kedvencemmé vált a regény, amint beleolvastam. Gyönyörű képleírások, ízek, illatok szabadultak fel a könyv lapjairól, szinte éreztem a számban a Vianne által készített csokoládé különlegességek zamatát. Az írónő első számú példaképem lett ezzel az idilli, romantikus írással, egy életre lekötelezett a gondolataival. Szinte az összes könyve ott sorakozik a könyves polcomon.
Beáta Nagy véleménye:
Nnnnnaaaaa...ezért nem olvasunk a film után könyvet. Mert a legtöbb esetben a könyv fog közelebb állni... pedig a könyvet, mint műfajt szeretjük jobban. A hangulat, a csoki teljesen jó volt, sőt finom. De! A második részre nem vagyok kíváncsi... diétára fogtam magam, köszönöm.
Zsuzsanna Szluka véleménye:
Mindig szívesebben olvasok el először egy könyvet, majd utána nézem meg filmen. Most ez másképp történt, de nem bántam meg. Nekem a könyv sokkal jobban tetszett!! Lebilincselő volt, még azt is mondhatnám, hogy életszerű is lehet egy kis faluban. Az új lakó, aki felkavarja a település életét, a másik szál amit a papa szájából hallunk , a végén a beilleszkedés és elfogadás szerintem akár még maivá is teheti a művet...és főleg , hogy a végén azért jóra fordul Vianne sorsa. Az mellett, hogy amíg olvasok, nem mozgok, ennél a könyvnél még a csokoládé is hizlalt!
Kvárta-Papp Zsuzsanna véleménye:
Végre egy jó Ulpiusos könyv!
Olvasás közben végig csokoládét kívántam… :) Tetszettek a szereplők, az ellentét párok. Életszaga van a történetnek, bár nem lennék Vianne helyében. Azt viszont nagyon irigylem tőle, hogy ahogyan átformál egy egész falut. Közelebb hozza az embereket, régi ellentéteket simít ki, de van akinek bátorságot ad a változtatásra. Családokat hoz össze, nézeteket dönt meg és a birka szellemet.
Agócs Mónika véleménye:
Olyan volt, mint maga a csokoládé. Örömmel olvastam minden egyes lapját.Könnyed, de mély tartalommal, szenzációs karakterekkel. Régen láttam a filmet, rengeteg dologban eltér a könyvtől, szinte teljesen más műfaj, de ez épp így jó. Mintha az étcsokit és a tejcsokit akarnánk összehasonlítani. Mindkettő finom, csak hangulat kérdése, mikor melyikhez van kedve az embernek. :)
Horváthné Gy. Szabina véleménye:
Valamikor régen láttam a filmet. Azóta gondoltam rá, hogy el kellene olvasni a könyvet. Az idők folyamán vagy törlődtek belőlem a film eseményei és karakterei, vagy nagyon más, mint a könyv.
Könnyű olvasmány, melyben felváltva látjuk az eseményeket Vianne és a Reynaud tiszteletes szemszögéből. Ahogy haladunk előre a történetben, egyre inkább a tiszteletes valódi jelleme tárul elénk. Mondhatnám, hogy fanatikus, hogy sok sérelmet nyomott el magában, s mostani jelleme csak álca.
A történetben rengeteg a múltbéli titok, melyek egy részére fény derül, másra csak utal a szerző, s az olvasóra bízza, mit kezd az információval (pl. Vianne elrablása).
Érdemes volt elolvasni.
Juhász Euridike véleménye:
Talán még sosem mondtam ilyent, de ezúttal a film jobban tetszett mint a könyv. Könnyed stílusban íródott, érdekes volt, hogy két szemszögből látjuk az eseményeket, két teljesen különböző nézőpontból, de a történet egésze és vége számomra szeretni valóbb volt a filmben.
Mesterházi Zsuzsa véleménye:
Annak ellenére, hogy a könyv elvileg a szórakoztató irodalom műfajába tartozik, nagyon komoly lélektani mondanivalója is van. A Csokoládé azt a folyamatot mutatja be, hogy aki eltér az átlagtól, azt kiközösítik. Aztán ha megismerik, akkor már elfogadják .
Tény, hogy a társadalom mindig utált valakit. A könyvből film is készült.
Buzás Barbara véleménye:
Nem láttam a filmet, de jókat hallottam róla, ezért döntöttem a könyv elolvasása mellett. Nagyon tetszett. Igazából egyáltalán nem azt vártam, amiről szólt, de sokkal jobb volt, mint amit reméltem. Ahogy lassan kibontakozott a történet, mindig egy kicsivel többet csepegtetve; ahogy mindkét nézőpontból láttuk az eseményeket; ahogy a pap titkos érzelmei, vágyai is feltárultak, és a múlt. Közben pedig folyamatos volt a feszültség, hogy vajon mi fog történni, hogy végződnek az események.
Major Szabina véleménye:
Érdekes könyv volt. A mai korban játszódik. A könyvből készült film nekem jobban tetszett. A könyvben a részek között néha a főszereplő mesél, néha a pap. Ez elég zavaró volt számomra, mert mindegyik első szám első személyben beszél és így elég nehéz volt megkülönböztetni.
Gyapjas Edit véleménye:
Illatos, ízes, hangulatirányító, érzelmekkel teli, misztikus könyv, melyben a mellékszereplők kisebb sztorijai épp annyira megérintettek, mint amiről valójában szól a könyv. A történet nem túl lendületes, nincsenek benne nagyobb fordulatok, mégis szívhez szóló. Van benne szerelmi szál, ám nekem Vianne, a főszereplő és lánya kapcsolata számomra többet mondóbb volt. A barátság érzései lengték körül a történetet remekül megjelenítve. Ahogy a címben is szereplő édességekről olvastam, összeszaladt a nyál a számban, egyenesen sóvárogni kezdtem a finomságok után. Nagy kihívás ezt a művet úgy olvasni, hogy közben nem nyúlunk egy kis csokoládé után.
Illés Renáta véleménye:
Már nagyon rég halogatom, hogy elolvassam ezt a könyvet. A filmet sem láttam még, de már sokat mondták, hogy milyen jó, ám filmnézés előtt mindenképp a könyvet akartam előbb elolvasni. Nem csalódtam, ezek után kíváncsi leszek, hogy a film mennyire tudja visszaadni a könyv érzelemvilágát. Drukkoltam, hogy Vianne békére leljen, de csak nem akart jönni, és a végén, amikor már kezdtem kétségbe esni, hogy nehogy már most álljanak tovább, az utolsó pár mondat azért adott egy kis reményt. A Roux-ról még olvastam volna, mert elhintett az írónő pár megjegyzést róla, amit aztán nem fejtett ki....Összességében nem rossz könyv. Annak nagyon örültem, hogy végül az a kotnyeles pap nyilvánosan is megszégyenült. Néha már egy picit meg is sajnáltam, de végül nem tartott sokáig a szánalmam iránta. Megérdemelte, amit kapott.
Balla Julianna véleménye:
Nagyon tetszett régen a filmváltozata,ezért is szerettem volna elolvasni a könyvet is... Van közöttük különbség, de a könyv javára természetesen. Hiszen itt az érzések,belső hangok jobban kifejtettek, ugyanakkor sok mindent magunknak kell kitalálni, vagy hozzá szőni, mert sok minden kimondatlanul marad...
Halász Melinda véleménye:
Nem véletlen hagytam abba többször ezt a könyvet.
A kategória miatt végigszenvedtem, de egyszerűen borzasztó. Unalmas, hosszadalmas, döcögős, nehezen olvasható, az ég egy adta világon semmi nem történik benne.
Ecseri Mariann véleménye:
Először a filmet láttam, és csak utána olvastam a könyveket. Általában fordítva szoktam csinálni, de ez valahogy így esett.
Nekem nagyon tetszett a könyv és nem éreztem azt, hogy a filmben kihagytak fontos részeket. Azért mert nem akartam a kettőt összehasonlítani. Így volt jó és kész.
Mayer Erzsébet véleménye:
Egy idegen nő, Vianne Rocher érkezik a kis faluba Lasquenet-be.Hamarosan megnyitja csokoládé boltját. Új kapcsolatokat alakít ki, szeretetet, önbizalmat nyújt, pedig folyamatosan falba ütközik. Húsvétra csokoládé fesztivált szervez.
"Csak teszem a magam dolgát, törődöm a boltommal, és vagyok, aki vagyok "
Zuzan Éva véleménye:
Vianne és Anouk a karnevállal érkeznek Lansquenet-be, s alaposan felkavarják a kedélyeket. Renauld atyát sikerül eléggé őrületbe kergetniük a csokoládézó megnyitásával, bár az is igaz, hogy a pap különben se teljesen van az eszénél. Kicsit túl fanatikus, akinél csak a templomban lehet létezni. Elég mozgalmas volt a regény, de olvastatja magát.
Kis Bernadett véleménye:
Nálam a film és könyv egy szinten van, mindkettőt imádtam! A filmet láttam először, és azonnal elvarázsolt, akárcsak a könyv, ami szinte azonnal beszippantott. Az én személyes nagy kedvencem akár a könyvet, akár a filmet veszük Armand, de kedveltem Vianne-t is, aki szerintem csatlakozzik a kedvenc regényhősnőim listámra. Nagyon tetszett a különböző édességek, csokoládék leírása,az ember nyála valósságal összefut a könyv olvasása közben. Magával ragadott a könyv titokzatóssága, a remekül megírt szereplők és Joanne Harris rendkívüli tehetsége.
Alpekné Barna Nóra véleménye:
Sajnos elég hosszú idő alatt tudtam csak elolvasni ezt a könyvet, így kicsit nehezen áll össze a fejemben és nehéz megítélnem. Meglepődtem Joanne Harris írói tehetségén, mert most olvastam tőle először, és a médiából, hirdetésekből stb. nekem úgy jött le korábban, mintha egy 852. romantikus, ill. gasztroregényszerűségeket író írnónőcske lenne. Harris valóban rendkívüli képességgel rendelkezik az írás terén, hihetetlenül érzékletesen képes papírra vetni hangulatokat, érzelmeket, ízeket, illatokat. A történet maga nem nagy durranás, egyszerű, kellemes olvasmánynak is titulálhatná az ember. Azonban úgy van megírva, hogy egy egész életfilozófia rejlik mögötte, ami nekem nagyon tetszett. Feltételezem, hogy ez Joanne Harris saját hitvallása, értékrendje, amit Vianne Rocher-ban testesít meg. Nem mond nagy dolgokat, mégis nekem a mostani élethelyzetemben sokat adott a könyv, megerősített bizonyos dolgokban.
Molnár Henrietta véleménye:
Imádtam a könyvet, magával ragadott titokzatossága, romantikussága, illetve a különféle csokoládék, édességek részletezése. Vianne személyisége fogott meg leginkább, de Armand és Josephine is közel állt hozzám. A könyv után megnéztem a filmet is, ugyanúgy elvarázsolt, mint a könyv.
Havas Jánosné véleménye:
Távolról sem annyira romantikus, mint a film. Ez azonban nem vált hátrányára, így is elbűvölt az írónő szemléletes történetszövése. Imádtam a kis falu lakóit, akik fokozatosan elfogadják, sőt igénylik a változást. Kiszámítható, hogy merre tart a történet, mégis tartogat meglepetéseket. Tetszett, hogy az eseményeket Vianne és a pap felváltva meséli a saját szemszögéből. Teljesen elteltem a különböző csokoládék és édességek leírásával is, szinte a számban éreztem az ízüket. Elvarázsolt.
Szabó Kata véleménye:
Számomra ez az a mű, ahol a film egyenértékű a könyvvel, mindkettő tetszett. Egyetlen csalódás számomra a chilis forró csoki; a könyv/film alapján úgy képzeltem, ez egy varázslatos, mágikus ital, de amikor végül kipróbáltam, rájöttem, nekem nem ízlik...
Szűcs Erzsébet véleménye:
Az összes szereplőt szerettem, Vian kicsit én is vagyok, vagy inkább lennék. Olyan szabad, mint ő.
A csokoládéba beleteszi szívét-lelkét. Ő és az öreg hölgy barátsága nagyon megfogott.
A szerelem-szál is jó, de nem annyira fontos, mint a többi érzelem, ami a polgármester, a kocsmáros felesége, a fiú, a pap és maga Vian élete története.
Vágytam arra, hogy velük legyek, olyan gondtalanul és lazán készítsem a csokoládét, mint ők, hogy engem is vigyen el a szél...Nagyon tetszett.
Kolozsi Etelka véleménye:
Már csak a címe miatt is imádni való ez a könyv. A jelen a múlttal, a hagyomány az újító szellemmel, a konzervatív életmód a modern felfogással, a szigorú és a falut kézben tartani kívánó pap találkozása ez a könyv a kedves és emberi lelkekbe látó Vianne Rocher-val. Bámulatos könnyedséggel vezeti Joanne Harris ezeket az ellentétpárokat végig a történeten. Hol az egyik, hogy a másik kerekedik felül, kiegyenlítettnek tűnik a harc, de végül mindig az "igazabb" győz. Egy finom forró csokoládé mellett többszöri olvasásra ajánlom mindenkinek...
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Csodálatos könyv! Imádtam! Nagyon megszerettem az írónő stílusát: szinte minden további könyvét elolvastam! A könyvből film is készült...de érdemes elolvasni, hiszen a fantáziánk szabadabban szárnyal....A könyv olvasása közben állandóan édességet kívántam! Sok különleges csokoládét is megkóstoltam...Jó volt eljátszani a gondolattal, hogy ha az életem úgy alakulna, képes lennék-e új életet kezdeni egy idegen városban? Milyen hatással lenne a szenvedélyem, a munkám az ott élők életére? Valóban nagyszerű könyv, tiszta szívemből ajánlom elolvasni!
Haász Irén véleménye:
Bűbájos könyv. Nem csak azért, mert belengi némi misztikum és varázslat, hanem gyönyörű leírásai, szituációi, megértő elnézése miatt, az emberek gyarlóságai iránt. A főszereplő szeretetteljes figura, aki mindenkinek jót akar, de meg tudja azért védeni magát és szeretteit. A szelíd finomság, az empátia, a megbocsátás szelleme hatja át a könyvet, és izgalmakban bővelkedő drukk a főszereplők boldogulásáért.
Dani Ilona véleménye:
Joanne Harris könyveit mindig újra és újra elolvashatjuk, jó szórakozást és kikapcsolódást ígér sokadszorra is. Szerintem a fílm is nagyon jól sikerült, telitalálat, valóban az általunk elképzelt szereplőket idézi elénk.A könyvhöz hasonlóan többször is élvezhetjük.
Orsolya Boglárka Kibicher véleménye:
Imádom a csokit és imádom ennek a könyvnek az édes, borongós hangulatát. Azt az örök belső küzdelmet, ami a nőben dúl a szabadság-, és a biztonságvágya között, azt ahogyan megküzd az elköteleződéstől való félelmével. És fantasztikus látni, ahogy a saját személyes története, belső kínlódása ellenére képes mindent és mindenkit egy magasabb minőségre emelni a puszta jelenlétével.
Németh Ildikó véleménye:
Joanne Harris egy gyermekkori barátnőm kedvenc írója. Tőle kaptam a könyvet is. Nagyon szeretem a filmet. Már sokszor láttam. Így nagyon vártam, hogy mit adhat még a könyv. Nem okozott csalódást! Ajánlom mindenkinek akár látták a filmet, akár nem.....