ADATLAP
Egy férfi Szentpétervárról
Az "Egy férfi Szentpétervárról" Folett korábbi regénye. A mű első harmadban politikai kriminek tűnik:: egy orosz anarchista Angliában próbál eltenni láb alól egy orosz herceget, mely elindíthatná az orosz forradalmat. Eközben Anglia vezetői Németország hadi készülődésétől tartva igyekszenek orosz támogatást szerezni. Mindez a II. világháború küszöbén játszódik. A második harmadában már inkább szerelmi történetté alakul a sztori.Végül a harmadik szakaszban dráma, izgalom tarkítják az eseményeket. Aminek következtében minden szereplő múltjáról lehullt a lepel. Nagyon szépen fonta össze az író az akkori világrend változásait a szereplők értékítéletének és személyiségének átalakulásával. Az évszázad trilógia előfutárának érzem a könyvet. Letehetlen.

Bepillantást nyerünk a kor nagy nemzeteinek politikai érdekeibe, a történelem alakulásának mozgatórugóiba. És ebből a könyvből ismertem meg a szüfrazsettek mozgalmát is, honnan is ered az emancipált nők léte:) Nem vagyok biztos benne, hogy Emmeline Pankhurst a nők mai helyzetének ismeretében is olyan nagy elánnal szervezte volna akcióit...
...
Kvárta-Papp Zsuzsanna véleménye:
Ken Follett most sem okozott csalódottságot. Egyszerűen végig izgalomban tartott ez a könyv. Még nem olvastam ennyire izgalmas, nemcsak történelmi fordulatokban gazdag könyvet. Tetszett, hogy I. világháború kitörésekor játszódott a történet, és az emberi sorsok miként fonódnak össze és válnak szét. Példát mutatott az önfeláldozásról és a megbocsátásról. Ajánlom!