ADATLAP
Húrin gyermekei
Középföldének vannak A Gyűrűk Ura előtti időről szóló regéi, és az ebben a könyvben elmesélt történet azon a nagy földön játszódik, amely a Szürkeréven túl feküdt Nyugaton: azokon a vidékeken, ahol egykor Szilszakáll kószált, ám amelyek alámerültek a Világ Első Korának véget vető nagy kataklizmában. Abban a távoli időben Morgoth, az első Sötét Úr Angband, a Vaspoklok hatalmas erősségében lakozott Északon; és Túrinnak meg a húgának, Nienornak a tragédiája Angband fenyegetésének és Morgothnak a tündék országai és titkos városai ellen viselt háborújának árnyékában bontakozott ki. Rövid és szenvedélyes életüket az az elementáris gyűlölet uralta, amellyel Morgoth viseltetett Húrin gyermekei iránt, mert Húrin volt az az ember, aki dacolt vele, és szemtől szemben kigúnyolta. Legrettentőbb szolgáját küldte ellenük, Glaurungot, az óriás, szárnyatlan tűzsárkány alakját öltött nagy hatalmú szellemet. A könyörtelen hóditásnak és a menekülésnek, az erdei búvóhelyeknek és az üldözéseknek, az egyre csökkenő remény ellenére is kitartó ellenállásnak ebben a történetében ijesztően tiszta alakjában jelenik meg a Sötét Úr és a Sárkány. A keserűen gúnyos és kaján Glaurung ördögien ravasz és alattomos hazugságokkal manipulálta Túrin és Nienor sorsát, és Morgoth átka beteljesült. J. R. R. Tolkien ezen történetének első változatai az első világháború végén és az azt követő években születtek; de a Gyűrűk Ura befejezése után átírta, és jócskán tovább bonyolította a cselekményt és a jellemeket: a Középföldéről szóló későbbi munkáinak központi darabja lett. Ám végső és befejezett formát nem nyert. Ebben a kötetben arra tettem kísérletet, a kéziratok hosszas tanulmányozása után, hogy egybefüggő elbeszélést hozzak létre mindenfajta szerkesztői kitaláció nélkül. Christopher Tolkien...
Rentka László véleménye:
Már korábban megfogott Túrin Turambar története A szilmarilok - még gyermekfejjel történt - olvasásakor, ám akkor nem igazán állt össze a teljes kép, pont ezt az űrt töltötte ki a Húrin gyermekei önálló kötete. A Tolkien-világ egyik legellentmondásosabb - és talán legnyomorultabb - szereplőjének (hősének?), Túrinnak az életét követhetjük nyomon, akinél talán még nyomorultabb sors az apjának, a tehetetlenül szenvedő Húrinnak jutott, anyjáról és húgairól nem is szólva. Kifejezetten "kegyetlen" történet ez és A Gyűrűk Ura lapjain megszokott jó-gonosz kiegyensúlyozott ellentétét rúgja fel e legenda (talán Gollam karaktere hasonlóan nem fekete-fehér). A végzetével dacoló - és eképpen egyenesen felé rohanó - Túrin annyi kínon megy keresztül Morgoth cselszövései révén, önnön hibájából vagy csak a furcsa véletlennek köszönhetően, amik egyenként is felérnek önálló szenvedéstörténetekkel, de itt csupán egy emberi életnek kell elviselnie mindet - amely élet e súlyos terhek alatt végül hangos robajjal össze is roppan. Kifejezetten jó volt ezt a könyvet a Beren és Lúthien - kissé szaggatottan előadott - meséje után olvasni, hiszen időrendben is így követik egymást a történetek, már alig várom az idén megjelenő Gondolin bukása kötetet!

"Végzet Ura, akit lebírt a végzet! Boldog vagy, hogy halott vagy!"
Németh Réka véleménye:
Tolkientől már a nagyobb műveit már mind elolvastam, de emellett ez is beszereztem, mely azóta is ott porosodott a polcomon, de most végre nekiveselkedtem, és kivégeztem. Érdekes, fordulatos, és megrázó történet.