ADATLAP
Harry Potter és a Halál Ereklyéi
PZVGFZ...
Névte Lenke véleménye:
A másik, ami igaz a történelemre, hogy semmit sem tudhatunk biztosan. Feltételezések, következtetések, titkok, ennél fogva hazugságok járják át. Ezek mögött ott rejtőzik egy mélyebb igazság, ahogyan a mugli élet felszíne alatt is egy teljesen másik világ bújik meg.
Silye Tibor véleménye:
Igazán szép befejezést kapott a kötet. Számos kedvenc pillanatom volt a történetben, és az egész sorozatban is. Azonban külön örülök annak, hogy az utolsó kötetben minden cselekményszálat lezárt az írónő, és valójában semmivel kapcsolatban nem panaszkodhatunk. Nem hiába lett kedvenc sorozata millióknak. :)

http://discussion.blog.hu/2017/07/03/miert_szeretem_a_harry_potter_es_a_halal_ereklyei_c_konyvet
Iffiu Anna véleménye:
Az utolsó könyvet olvasva rájöttem, hogy ezek a könyvek nem jók. Először pofon akartam vágni magamat, hogy mit képzelek, hogy ilyet gondolok. Pedig tényleg így van. DE! így is szeretem őket. Jó sztori, nem olyan jól megírva.
Mindenesetre ez a legjobb a 7 könyv közül. Örülök hogy újra olvastam.
Kucska Erika véleménye:
Ezzel a könyvvel véget ért Harry Potter iskolás évei, de még a sorozatnak lesz folytatása?
A regény jól végződik a jó legyőzi a rosszat, igaz sokan meghaltak köztük sok barát ,sok fontos szereplők veszti el életét. Ezáltal egy kicsit búskomor, feszült hangulat uralkodik,mégis magával ragadó izgalmas, mint mindegyik kötet.
Inklovics Kornélia véleménye:
Szeretem a Harry Potter-történeteket, ezek közül egyik sem volt kivétel, még az utolsó rész sem. Talán a nyomasztó hangulata nem igazán imponált, és a túl egyszerű, már-már gyerekes dialógusok, a tétovázások és a viták, amelyek teljesen értelmetlenek voltak, hiszen a három jó barát 7 éve ismeri egymást, szükségtelennek tartottam, hogy az írónő belső feszültséget teremtsen az amúgy is feszült helyzetekben. A végkifejlet megható volt, a könyvet is megkönnyeztem és a filmet is.
Inklovics Kornélia véleménye:
Szeretem a Harry Potter-történeteket, ezek közül egyik sem volt kivétel, még az utolsó rész sem. Talán a nyomasztó hangulata nem igazán imponált, és a túl egyszerű, már-már gyerekes dialógusok, a tétovázások és a viták, amelyek teljesen értelmetlenek voltak, hiszen a három jó barát 7 éve ismeri egymást, szükségtelennek tartottam, hogy az írónő belső feszültséget teremtsen az amúgy is feszült helyzetekben. A végkifejlet megható volt, a könyvet is megkönnyeztem és a filmet is.
Balazs Diana véleménye:
Szerintem ez az a könyvsorozat, amit nem nagyon kell bemutatni. Az írónő sok embert olvasásra ösztönzött, és nem csak "ifjakat". 2000-ben olvastam az első részt, 16 évvel ezelőtt. Akkor még "tini" voltam (15 éves). Imádtam, aztán a többi részt is. Elvarázsolt az írónő által felépített világ, a karakterek, a történet. Az utolsó résznél tövig rágtam a körmömet. A lányaim még kicsik, de ha elérik azt a kort nekik is a kezükbe fogom adni. Harry Potter és varázslatos világa ott várja őket a polcon.
Liebich Orsolya véleménye:
Elérkeztünk az utolsó tanévhez/kötethez, hőseink szinte már felnőttek és olyan kihívás elé néznek, melybe sokan bele buktak már előttük. Barátságuk utolsó nagy próbatétele is elérkezik, amit sikeresen kiállnak, és egy régi ellenségről derül ki egy meglepő titok.
Dudás Balázs véleménye:
Még mindig nagyon imádom ezt a könyvet. Újabb és újabb rejtélyekre és mélységekre bukkanok a Harry Potter univerzumban minden egyes újraolvasásnál. Alig várom, hogy még miket fogok felfedezni benne. Jöjjön hát a többi!
Molnár Kitti véleménye:
Ha az első 400 oldal nem lenne, a világ legizgalmasabb könyve lenne. Tudom, hogy az írónő érzékeltetni szerette volna, hogy a 3 jó barát milyen lelki és fizikai megpróbáltatásokon megy át, milyen az üldözöttek élete és egy elnyomó rezsim hatalma alatt "nem kívánatos személynek" lenni, de szerintem ere bőven elég lett volna 200 oldal is... Mindenesetre az utolsó 200 oldalt egy este alatt olvastam el és ez feledteti az amúgy vontatott történetet. Fájt, hogy az írónő még pár fontosabb karaktert "elveszejtett", de hát tudjuk, hogy ez már nem tündérmese, és a háború nem kíméli a tiszta lelkű embereket sem. Szeretem, hogy végül happy end lett és a gonoszt legyőzi a szeretet. Legyen így a mi világunkba is....
Kiss Réka véleménye:
Kicsit gyorsan csöppentek bele a bujkálásba, de hát ez történik akkor ha halálfalók lepnek el egy esküvőt... A kutatás, sok agyalás és nyomozgatás a horcruxok után, ahogy visszaszöknek az iskolába, és a tanárok segítenek nekik, mind nagyon tetszett. McGalagony pedig abszolút kedvenc számomra. A könyv miatt most már teljesen világos hogy is menekült meg Harry, a filmben ez kicsit zavaros volt.
Fekete Gréta véleménye:
A befejező rész mindent visz. Olvastam már, de mivel újraolvastam a 6-ot, magától jött, hogy ezt is elővegyem megint. A horcruxok felkutatása, Dumbledore fiatalkora, azok a bizonyos szálak, amik szorosan összefűzték Harry-t és Voldemortot, mind-mind nagyon izgalmas és érdekes felfedezések voltak. Tudtam, hogy mi lesz a vége, de még most is gyomorgörcsösen olvastam az utolsó oldalakat. Első számú kedvenc olvasmányom!
Jaksics Viktor véleménye:
Én csak számon akarom tartani hány könyvet olvastam el és nincs időm kitalálni egy kis fogalmazást 200 karakterben szóval ezért most beírok egy halom K betüt, hogy meg legyen a 200 karakter :) KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK
Pánczél Brigitta véleménye:
Nem most olvastam először ezt a könyvet, de megint előjött egy olyan érzés, hogy "Úristen, vége!". Mindig is hatalmas kedvencem marad az összes Harry Potter könyv. A filmeket is nagyon szeretem, de azért mégis más elmerülni a könyvekben. A horcruxok, a csata... A minden! Felejthetetlen az egész sorozat és még rengeteg alkalommal fogom újra és újra elolvasni Harry, Ron és Hermione kalandjait. 11 évesen én is vártam a levelemet, de hát... Most sajnos nem a Roxfortból írok. Mugliként csak arra fogok várni, hogy egyszer kiderüljön, hogy számunkra is van egy lehetőség, hogy varázslókká váljunk!
Nagy Fruzsina Jennifer véleménye:
Nos, egy utazás vége. A horcruxok felkeresése a filmekben is az egyik kedvenc részem volt. Imádtam, ahogy az immár felnőtt hőseink együtt küzdenek a Rend tagjaival; egy család voltak immár. Kiteljesedett a személyiségük, megacélosodtak a szerelmi szálak.
Dumbledore múltja is teljesen letaglózott; olvasóként is átéreztem Harry tépelődését, hogy mennyi mindent mulasztott el megkérdezni iskolai évei alatt.
Az izgalmak az ostrom fejezetei alatt csúcsosodtak ki. Sorban hullottak a barátok (és a könnyeim), és ahogy hősünk megismerte a teljes igazságot, az is ezernyi könnyes pillanatot szerzett nekem.
Mikor Piton emlékeiben elmerülve megtudta, mit kell tennie, és a halottai mind elkísérték őt, hogy beteljesítse sorsát, az mélységesen megrendített.
Az utolsó fejezetet kicsit erőltetettnek tartottam, de a tény, hogy Neville kedvenc tárgyát tanítja, Hagrid legjobb barátainak a gyerekeit is szeretettel várja, és Harry fiát két igazgató után nevezte el, az megmosolyogtatott.
Annyi mindent lehetne még elmondani! A mellékszerelők kalandjai és tragédiái, az a rengeteg titok, ami kibukott az utolsó könyvben... minden szál összefut, az első könyvtől kezdve. Rowling zseniálisat és maradandót alkotott.
Hálás vagyok, hogy az életem részét képezi ez a sorozat. Hogy Alan Rickman szavait idézzem: "Én nyolcvan éves koromban is Harry Potter-t fogok olvasni. És ha megkérdik majd: Ennyi év után is? én azt válaszolom majd: Örökké."
Zara véleménye:
Rossz érzés egy ilyen hosszú történetet letenni, mikor elolvastam az utolsó sort is. Nagyon megrázó volt ez a rész. Tetszett, hogy Pitonról egész a végéig nem lehetett tudni, hogy kinek a pártján is áll.
Jankovics Gréti véleménye:
J. K. Rowling lenyűgöző fantáziával rendelkezett és rendelkezik még napjainkban is, ez vitathatatlan. Ez, az ifjúságnak szánt, hét részes történet mindenkit elvarázsol, aki kezébe veszi, legyen gyerek, vagy érett felnőtt. Úgy gondolom, nincs a világon ember, aki ne hallotta volna a kis Harry Potter történetét. És bár a film adaptáció sikereket ért el, nem elhanyagolható az egymásba szőtt, papírra vetett könyves forma sem. Rengeteg fontos részlet maradt ki a filmekből, vonatkozik ez minden részre. Ha figyelmesen olvassuk végig a könyveket észrevehetjük például, hogy a második részben Harry abba a volt-nincs szekrénybe bújik be, amelyiket a halálfalók a Roxfortba jutáshoz használják a hatodik részben, és szintén ezeket a részeket köti össze az elátkozott nyaklánc is, amit Malfoy az igazgatónak szánt volna. Rengeteg aprócska részlet köti össze egymással az első és utolsó, második és hatodik részeket, de ezek csak a kiemelt dolgok.
EZ az utolsó rész, önmagában is egy remekmű! Összefoglalja az egész történetet, visszautal minden ezt megelőző könyvre, és persze természetes, hogy ez a regényírás lényege, de Rowling ezt olyan művészi pontossággal tette ezt meg, hogy annak párja nincs az ifjúsági irodalomban.
Egyet sajnálok, hogy nincs több rész... Ideje, hogy az írónő ismét munkába fogjon ;) :D
Csomós Mária véleménye:
Előrebocsátom, nem igazán szoktam sírni filmen, könyvön. S a hetedik rész filmváltozatában valahogy nem is úgy jön át, de ami le van írva...
Szörnyű, hogy éppen Piton halála az, ami aktiválja a könnycsatornát.
Piton, akinek a viselkedése még csak ellentmondásosnak sem nevezhető. Az elejétől kezdve gyűlöli Harryt, s én nem is akarom a végén felmenteni minden ellene elkövetett bűne alól. Szinte végig nem tudta különválasztani az apa iránti gyűlöletét a gyerek személyétől, minden alkalmat megragadott, hogy a saját ellenszenvét igazolva lássa. Mondhatnám ezek után, hogy a Lily iránti szerelme szánalmas, de nem. Az valahogy ennek a fényében is megható, csak ezek után azt nem érti az ember, miért mégis a gyűlölet volt az erősebb érzelem.
Persze dramaturgiailag kellett egy sötét figura, már Mógus is megmondja az elején, ahol ott van Piton, ki figyel másra?
Tehát ott van Piton halála, az emlékei, majd a jelenet, mikor Harry elindul megküzdeni Voldemorttal, s körbeveszik a szerettei. Hangsúlyozom, harmadszori olvasásra sem tudtam megállni könnyek nélkül.
Az eleje egy kicsit vontatottnak tűnhet, sötétben való tapogatózásnak, de az olvasó egyszerre veszíti emiatt a türelmét a szereplőkkel, s innentől felpörögnek az események. A Godrick's Hollowban tett látogatás egyszerre megható, s félelmetes, s még most sem tudom igazán, így a végén hogyan ítéljem meg Dumledore-t.
Meg aztán ott van az a hatalmas veszteséglista...
Aminek elfeledésére van egy nagyon jó módszerem.
Ha már egy kicsit leülepedett az emberben a történet, újra elő kell venni az első kötetet, amiben Harry még kisfiú, s először szembesül azzal, hogy nem átlagos gyerek.
A kaland újra megkezdődhet...
simon boglárka véleménye:
Miért kellett még egy gyereket megárvítani? És 19 évesen miért jár még iskolába? Kár hogy a többiekrôl nem derül ki semmi. Például, hogy George sikeresen tovább tudta e vinni a boltot fél füllel és Fred nélkül. Valahogy én még mindig nem bírom Pitont. Jó, megváltozott és többé nem volt halálfaló de az én szememben akkor is utálatos ember marad. Lehetett volna egy kicsit kevesebb haláleset, de azért jó könyv volt.
Nagy Ferenc véleménye:
Egyszerűen csodálatos! Az apró részletek végre összekapcsolódnak és kiadják az egész történet végét, ami egy kicsit kiszámítható volt, mégis zseniális. Bár a humor immár nagyon kicsi szerepet kapott (csak egyszer-kétszer mosolyodtam el) mégis fantasztikus könyv.
Frányó Kriszta véleménye:
Bár nem először olvastam, még most is képes könnyet csalni a szemembe. Erre a részre Rowling végleg átváltott "felnőttkönyvbe", és mivel szorította az idő, sokszor úgy éreztem, inkább végez egy-egy szereplővel, mint hogy tovább foglalkozzon vele. Ettől független lenyűgöz, hogy mennyire kerek az egész történet, hogy hét köteten keresztül végi ott voltak elrejtve a kis morzsák - hogy képes volt egy ennyire komplex világot felépíteni betűkből, fantáziából:)
Gabriella Korsós véleménye:
A sorozat végére Rowling tényleg igazán feketébe változtatta Harry világát. Különös volt a hagyomány megtörése azzal, hogy az utolsó évet Harryék már nem az iskolában töltötték. Viszont nagyon érdekes volt megismerni Dumbledore és családjának történetét, főleg így, hogy alig vártam hogy kiderüljön Rita Vitrolnak nem volt igaza. És hát nem gondoltam volna az első olvasáskor, hogy valaha is kedvelni fogom Pitont, bár azt hiszem mások sem.
Simkó Bianka véleménye:
Imádom Harry Pottert, és a sorozatot is! Szerintem nagyon jóra sikeredett a lezárása! Ha nem filmben láttam volna hamarabb, akkor is el tudtam volna képzelni mert az író nagyon jól taglalta a különféle helyeket, helyzeteket. Muriel nénit imádtam, rengeteget nevettem rajta :")) A főszereplők hozták a formájukat, tetszett, hogy Harry még szorult helyzetekben is gondol Ginnyre, de mégis higgadt marad és úgy cselekszik, és ahogy a Tiltott rengetegbe indul.. :") Ron és Hermione már a kezdetektől átlátszóak voltak, de így könyvben sokkal többet foglalkoznak velük (is). A 19 évvel későbbi részeket is bírtam, Albus nagyon ari :) James meg a nagyapjára (vagy a Weasley ikrekre /bár azt nem tudom hogy/) ütött :) Fred.. :'(( Teddy Lupin :) Összegezve remek „kis” Heptalógia az egész. Újraolvasós! ;)
Fejes Rozália véleménye:
Mi lehetne varázslatosabb könyv, mint a Harry Potter?
Már sokadszor olvastam el – ezúttal németül – Harry történetét, de még mindig ugyanazok az érzések fogtak el elolvasásakor. A végén legszívesebben felálltam volna, hogy tapsoljak.
Mondjuk a kötetben nem tetszett, hogy a szereplők tényleg hullottak, mint a legyek. Az írónőnek rossz napja lehetett, vagy nem tudom. De hogy a kedvencem, a KEDVENCEM is olyan véget érjen, amilyet. .. Emiatt még mindig nem tudom eldönteni, hogy Rowling egy gonosz dög, vagy briliáns írónő… vagy mindkettő…

Orosz Alexandra véleménye:
Hát ez a könyv... Ez igen remek lezárása a történetnek. Mikor letettem, azt gondoltam, hogy most mi lesz velem Harry Potter nélkül. Még mindig nemtudok napi rendre térni a történet fölött, holott már olvastam. Annyira nehéz volt úgy olvasni az egész sorozatot, hogy már tudtam, hogy Piton jó. Nehéz volt, mindig úgy éreztem, hogy ez nem lehet. Annyira jó lett a könyv, a végén Harry és Voldemort harca, annyira más, mint a filmben... Olvassa el mindenki, és kész :)
Ratkai Réka véleménye:
A sorozat hét része közül ez az egyik kedvencem, mert sokkal kalandosabb, érdekesebb, mint a többi. Sajnáltam, hogy többen meghaltak a kedvenc szereplőim közül, de azért mégis happyend volt a végén. Lehet, hogy többször is el fogom olvasni.
Bodnár Rea véleménye:
Szeretem a meséket,így tetszett a Halál ereklyéinek tanulságos története is. Egyre sötétebb a hangulata a könyveknek,de ugyanakkor megmaradt benne a könnyed humor is. Tetszett a lezárás,reálisnak tartom,bár elég tragikusra sikerült. Összességében sajnálom,hogy vége lett a történetnek,szívesen olvastam volna még 4-5 kötetet. :)