ADATLAP
Időtolvaj
AZ IDŐ TERMÉSZETI KINCS, OKOSAN KELL BÁNNI VELE.

Mindenki több időt szeretne, és ezt a Korongvilágban csak a képzett szakemberek tudják biztosítani: a történelem tiszteletreméltó szerzetesei. Akik képesek az időt eltárolni; kiszivattyúzzák onnan, ahol csak kárba veszne, mondjuk a tenger fenekéről (mégis, mennyi időre van szüksége egy tőkehalnak?), és átpumpálják például a nagyvárosokba, amelyek lakói állandóan amiatt siránkoznak, hogy hová tűnt az a sok idő.

Míg mindig mindenki arról beszél, hogy ideje lenne lassítani egy kicsit, egy ifjú órásmester éppen valami elképzelhetetlent készül tenni: le akar állni. Jobban mondva az időt akarja megállítani, méghozzá úgy, hogy elkészíti a világ első valóban pontos óráját. Ami azt jelenti, hogy a történelem nagyra tartott szerzetesének, Lu Cének, és tanítványának, Ludd Lobsangnak fel kell gyorsítaniuk egy kicsit, hogy megállítsák az időmérőt, még mielőtt elindulna. Ugyanis amint a Tökéletes Óra elüti az időt, az megáll.

És akkor kezdődnek csak igazán a gondok....
Buzás Judit véleménye:
Ez a könyv Terry Pratchett Korongvilágában a Halál sorozatának a befejező darabja. Így aki most ismerkedik a Korongvilággal, annak biztos nem ezt adnám először a kezébe, aki viszont már olvasott pár könyvet belőle, annak meleg szívvel ajánlanám. Nekem az egyik kedvenc könyvem lett az írótól. A világ még mindig elképesztően kreatív, az események meglepőek és/viccesek, a szereplők pedig szerethetőek. És ebben a könyvben megismerkedtem a mostantól kedvenc Korongvilág szereplőmmel: Igorral.
Semegi Ágnes véleménye:
Összetett, ötletes, abszurd, elképesztő… Némi filozófia, egy kis káoszelmélet, világvége, csipetnyi kritika az oktatással szemben, szóval ismételten van itt minden és az ellenkezője.
Nagyon tetszett, amit Pratchett az Idővel művelt, egyszerűen elképesztő, mennyire jó volt. Rengeteget szórakoztam az Apokalipszis Lovasain, félidőnél még furán néztem rájuk, de a végére azért kiderült, hogy jó arcok mind. Cukiság témában természetesen a Patkányhalál jött, és tarolt, ha tudnék rajzolni, biztosan alkotnék róla egy rakat képet.
Remek darab, mindössze két kínom volt csupán: Igor beszédhibája hihetetlen módon az agyamra ment (pedig a karakter amúgy bejött), és keveselltem a Halál szereplését. De az a kevés az legalább ütött rendesen.