ADATLAP
Jonathan, A SIRÁLY
A nagy sikerű Illúziók szerzője, Richard Bach számtalan művet alkotott már, de neve leginkább mégis egy nem mindennapi sirályéval, Jonathanéval forrt össze.
Jonathan számára a repülés nem a zsákmányszerzéssel egyenlő - célja magának a repülés szépségének a megélése, amely a tökéletesedés útjának is tekinthető.
A tökéletesség értelme, a repülés szépsége, fölfelé törekvés; ezek talán a könyv címszavai....
Nagy Nikoletta véleménye:
Rövidsége miatt gyorsan elolvastam, viszont annyira a hatása alá kerültem, hogy még mindig ez jár a fejemben. Nagyon tetszett ahogy az író egy "könnyű" mesébe ültette át a spirituális ébredés és fejlődés témáját! Az emberek pontosan így rekesztik ki maguk közül azokat, akik más úton járnak, mint ahogy a sirályok tették Jonathannal. Mégis mikor elérte a célját és kiválóan megtanult repülni, követőkre talált és elfogadták őt. Tanulságos mese aról, hogy hogyan lépjük át a saját korlátainkat, tartsunk ki az álmaink mellett, hallgassunk a belső hangunkra, higgyünk önmagunkban és még lehetne sokáig sorolni, hogy mire tanít minket Jonathan...
Szerletics Róbert véleménye:
Számomra kicsit túl ezoterikus könyv volt, állattörténetnek álcázott tanmese.
Jonathant akár a nagy vallási tanítókkal is helyettesíthetnénk. Ám az alapgondolata, mármint hogy csak akkor lehetünk szabadok, ha nem ismerünk korlátokat, és hogy a feladatunk ezt továbbadnunk a társainknak, egyáltalán nem rossz.
Katics Orsolya véleménye:
Meglepően rövid a könyv, és maga a történet is egyszerű. Rögtön a befejezése után azt gondoltam, nem is ragadott meg, de mégis, ugyanis egy napja egy gondolatát ismételgetem magamban: "...az dönti el, milyen lesz a következő világunk, hogy mit tanultunk meg a mostaniban. Ha mit sem tanultál, a következő világod pontosan olyan lesz, mint ez itt. Ugyanezekkel a korlátokkal és ólomsúlyokkal küzdesz majd."
Sebők Zsófia véleménye:
Gyerekként egyszer már olvastam a könyvet. A könyv mondanivalója akkor nem maradt meg bennem, részletekre emlékeztem, mielőtt most újra elolvastam. Tetszett. Az elgondolás miszerint csak saját magunk korlátai szabnak határt a dolgainknak érdekes... Nem feltétlenül értek vele egyet, az biztos, hogy az ember teljesítményét fokozza, ha nem adja fel egykönnyen...
Berényi Rózsa véleménye:
Jonathan sirályt kiközösíti a sirály kolónia,mert tökéletesen akar repülni.Míg a kolónia tagjai rikácsolnak,verekednek a halászbárkák körül az élelemért,a könyöradomány kenyér falatokért,addig Jonathan,a tökéletes sebességű repülő tudományával sokkal jobb,finomabb halakat fog a tengerből,és messzebbre repül a szárazföldön,ahol ízletes táplálékot talál.Makacssága elnyeri jutalmát,követői,tanítványai lesznek.
Ennek a novellának a tanulsága,hogy az egy helyben topogás nem visz előre,nem hoz igazi fejlődést.Tanulni kell,tapasztalatot szerezni,és az így szerzett tudást átadni másoknak.
Baka Barnabás véleménye:
Tetszett a könyv! Tetszik az eszmefuttatás és a mód is ahogy megírták! Tetszik a szimbolikája és az is amiről szól! Nehéz róla írni mert egy rövid könyv ami mellesleg lehetett volna hosszabb!! Egyébként egyet értek a mű szerzőjével!
Buczkó Judit véleménye:
Rövid de mégis tartalmas könyv. Szeretem a spirituális témákat így nem csoda hogy ez a könyv is tetszett. Lényege lépj ki a megszokottból, a komfort zónából mert nincsenek korlátok, mindig küzdeni kell.
Józóné Bíró Szilvia véleménye:
Most én vagyok Jonathan a sirály .Mertem nagyot álmodni .Az utóbbi húsz évben összesen 20 könyvet olvastam el( ,amibe benne volt a Herry Potter összes). Most meg arra vállalkoztam ,hogy egy év alatt olvasok el 52 db könyvet.A könyv nagyon elgondolkoztató ,és aki nem jártas a spirituális világban ,annak szerintem egy kicsit érthetetlen és unalmas.Jonathannal ellentétben én még nem szeretnék a spiritualitás következő szintjére lépni.
Kis Krisztina véleménye:
Ezt a könyvet kb fél óra alatt olvastam el, értem hogy ennek mondanivalója van, társadalmat kritizál a mélyére kell nézni, de akkor sem tetszett, egy könyvvel többet olvastam el ennyi maradt csak meg belőle.
Érsekné Liktor Edit véleménye:
Már sokszor olvastam, de minden alkalommal élvezettel olvasom újra. A könyv főhőse egy sirály, aki nem elégszik meg a szokásos sirály élettel, minden sirálynál magasabbra akar szállni és minden sirálynál gyorsabban akar repülni.
Az író szerelme a repülés, ez minden könyvében visszatérő momentum. A repüléssel, illetve a repülőgép vezetéssel kapcsolatos szakkifejezések kevéssé érdekelnek, de érdekes végiggondolni a könyvei mondanivalóját.
Nem teljesen értek egyet azzal, hogy ha keményen dolgozol érte, akkor bármit el tudsz érni, én úgy gondolom, hogy igenis, vannak korlátok, de pont az ilyen könyvek segítenek abban, hogy az ember mégse mondjon le könnyen az álmairól, amire lehetőséget lát, azt próbálja megvalósítani, a nehézségek ellenére is.
Nyilván nem mindenki gondolkodik egyformán, de nem mindenkinek azonosak a lehetőségei sem. Az író a szabadságot mindennél fontosabbnak tartja, még a családnál is.A könyv mondanivalóját saját magam számára úgy fordítom le: saját lehetőségeinken belül próbáljuk megvalósítani az álmainkat, ne riadjunk vissza a nehézségektől.
Godó Alexandra véleménye:
Lehet túl sokat vártam ettől a könyvtől, mert nagyon sokat hallottam róla. Az első meglepetés akkor ért mikor a kezembe fogtam. Nem egy terjedelmes darab, maximum a buszra jó. Aztán 20 perc alatt letudtam és nagyjából ekkora volt az élmény és a jelentőség is. Értem én hogy van mondanivalója és azt is hogy mi az de valahogy nem ragadott meg.
Vagyóczki Nóra véleménye:
A könyv arra ösztönöz, küzdjünk azért, hogy áttörjük a megszokás korlátait. Mert: "Repülni annyival, de annyival többet jelenthetne, mint csak csapkodni a szárnyunkkal, hogy eljussunk egyik helyről a másikra! " Fontos, hogy keressük önmagunkat, mindennap egy kicsit fedezzünk fel a valódi énünkből, aki előtt nincsenek korlátok. Őt kell megértenünk, szerinte kell élnünk. Erre tanít ez a történet. Többször elolvasandó!