ADATLAP
Legendás ​állatok és megfigyelésük - Az eredeti forgatókönyv
1926-ot írunk. Amikor az ifjú magizoológus, Göthe Salmander megérkezik New Yorkba, még csak nem is sejti, hogy az eseményeknek milyen különös láncolatát indítja el. Mágikus bőröndjéből ugyanis kiszökik néhány varázslény, akiknek üldözése közben ő és újdonsült barátai sokkal nagyobb veszedelmekkel is szembekerülnek, mint amekkorát egy szerelmes randalór vagy egy aranytól megrészegült orrontó furkász jelent.
A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola könyvtárának népszerű darabja, a Göthe Salmander által írt Legendás állatok és megfigyelésük adott ihletet J.K. Rowlingnak, a Harry Potter-könyvek szerzőjének e forgatókönyv megírásához. Rowling csodálatos világának rajongói lapról lapra élvezhetik az írónő megkapó humorát, varázsvilág-építő fantáziájának működését és mély, megértő szeretetét úgy a pálcaforgató, mint a varázstalan emberek iránt.
Lebilincselő olvasmány és igazi kuriózum minden gyűjtő számára....
Kapitány Zita véleménye:
Sokkal, de sokkal jobban tetszett olvasva, mint filmen nézve. Sőt, az Elátkozott gyermeknél is jobban tetszett. Mégis sokkal jobban örültem volna, ha regényként jelenik meg, és nem forgatókönyvként. Nagyon várom már a folytatást.
Bubu Maczkó véleménye:
Vannak dolgok, amiket egy film sem tud úgy átadni, ahogyan J. K. Rowling. Bár nagyon szeretem a többi művét is, mégis úgy érzem, a varázsvilág az, ahol teljesen érvényesül a Rowling-jelenség, ami a hétköznapi élet morális problémaköreit boncolgató szimbolikával teljes. A Legendás állatok és megfigyelésük legtöbb témájáról nem beszélnek túl sokan, és biztosan nem eleget, pedig dominószerűen visznek egyre súlyosabb és globálisabb gondok felé.
Silye Tibor véleménye:
Régóta ismerem és szeretem a sorozatot, de számomra csalódás volt a legújabb kötet. Nem tudom, ki hogy van vele, de én sokkal többet vártam, sőt összességében úgy érzem, hogy teljesen felesleges volt ez a könyv. A történet jó, de ez csak egy szimpla forgatókönyv. Egy vázlat. Ha már megjelentetik a film forgatókönyvét, akkor elvártam volna egy kis extrát. Az illusztráció szép, de nekem kissé semmitmondó. Jó lett volna, ha lettek volna a filmből illusztrációk a különféle állatokról, vagy szereplőkről. Sokkal színesebb lett volna. Sőt, a kötet végére ötletes lett volna egy – egy rövidebb interjú néhány vagy csak a főszereplő színésszel. Sokkal érdekesebb lett volna. Viszont egy – egy részletesebb leírást is elviseltem volna. Talán a színészeknek elegendő egy mondatos megjegyzés, de nekem nem sokat mondott. Csalódtam, mert ez csak pénzlehúzás a rajongókról.

http://discussion.blog.hu/2017/07/07/miert_csalodtam_a_legujabb_harry_potter_kotetben