ADATLAP
Lestat, a vámpír
Lestat érzéketlen, gonosz és méltatlan a vámpírok halhatatlanságára... legalábbis ilyennek mutatja be társa, Louis az Interjú a vámpírral c. regényben. Valóban igaza lenne? Nem lehet, hogy a kegyetlenség csak álarc, mely mögött őrizni való titkok rejtőznek? Honnan származnak a vámpírok? Miért isszák a halandók vérét? Ki a legöregebb vámpír a világon? Az Interjú a vámpírral folytatása fellebbenti a fátylat a vámpírok őstörténetéről, miközben belemerülhetünk az ősi egyiptomi és kelta misztériumokba, és pillantást vethetünk a nagy francia forradalom világára - egy vámpír szemével....
Havasy Orsolya véleménye:
Jobb. mint az első rész. Mondjuk 180 fokos fordulat Anne Rice részéről Lestat rehabilitálása. Aki meg le akarja tudni az olvasást a Kárhozottak királynője című filmmel- ami elvileg ennek a könyvnek és az azonos című 3. kötetnek az összegyúrása- az jó ha tudja, hogy a könyvet igencsak kiforgatták, és sok minden kimaradt a filmes feldolgozásból. Ez több is, jobb is. Vagy ezerszer. Az egyetlen, amit hiányolok, az az Interjú történéseinek részletesebb ecsetelése, ezt valahogy a szerző túl gyorsan letudta.
Sámson Zsófia véleménye:
Ha eddig nem sikerült azonosulni az első könyv alapján Lestattal, akkor most sikerül. Az ő szemszögéből magyarázza el a történetet, sokkal messzebbről indítva azt, és beleszőve az első történetet. Szimpátiát kezd el érezni hamar az olvasó a szőke hajú meggondolatlan vámpír iránt, és ahogy olvassa, el is felejti az összes bűnét, amit az első könyvben annyira szörnyűségesnek talált.
Különösen tetszett és megfogott a halál gondolatának kibontása még a könyv elején. Tökéletes megfogalmazása volt ez az emberi bizonytalanságnak, és a "semmi"-től való félelemnek.
Igazán jó volt még a mitológia és a történelem beleszövése, tetszettek az új karakterek, bár még jellemük kibontásra vár a következő kötetekben. A magyarázatok hihetőek voltak, nem voltak sem túlzóak sem elnagyoltak, kellő részletességgel kaphattunk választ kérdéseinkre, melyek talán még az első könyv elolvasása után keletkeztek. Ösztönöz arra, hogy a következőt is elolvassuk.
Ahogy pedig a jelenbe szövi az eseményeket, az egyszerűen csodálatos!