ADATLAP
Megtagadom
Megtagadom, hogy alkut kössek.
Megtagadom, hogy megbocsássak.
Megtagadom, hogy felejtsek. Egy kora reggelen Oslo külvárosában két férfi véletlen találkozásának vagyunk tanúi. Tommy és Jim harmincöt éve nem látták egymást, de valaha a legjobb barátok voltak. Együtt nőttek fel egy apró kelet-norvégiai faluban – Jimet mélyen vallásos édesanyja nevelte, Tommy pedig testvéreivel együtt magara maradt szadista apjával, miután anyja megszökött a családtól. Egy napon elege lesz a folyamatos bántalmazásból, és egy baseballütővel eltöri apja lábát. Az apa ezután eltűnik, ő és testvérei pedig pár felhőtlen hét után nevelőszülőkhöz kerülnek.Tommy mára meggazdagodott, vadonatúj Mercedesszel jár, míg Jim szociális segélyen tengődik.
Per Petterson szikár, hajszálpontos prózája szilánkonként eleveníti fel a múltat, és az olvasó szinte sorról sorra jön rá, hogyan és miért alakult úgy a szereplők élete, ahogy, és mi történik a sorsdöntő találkozás után....
I Luca véleménye:
Szerettem ezt a könyvet. Mikor a két barát 30 év után véletlenül összefut egy hajnalon, sok kérdés felmerül. Miért múlt el a barátság? Elmúlt egyáltalán? Mi történt velük az elmúlt években? Azt, ahogy most élnek, mennyire befolyásolta az, hogy honnan jöttek?
Könnyen olvasható, mégis mély érzelmekkel teli írás. Keresek még Petterson-tól más könyvet is:-)
Zaletnyik Kitti véleménye:
Nagyon tetszett. Izgalmas , ahogy az író a templomban ugrál. Játszik a szereplők érzelemvilágával, bár a végét kicsit befejezetlennek éreztem, mert nem tudtam meg , hogy mi lett Jimmel és Tommy-val. De egyszerű könyv, aki szeret hamar kivégezni egy könyvet, annak csak ajánlani tudom :)