ADATLAP
Menedék
Drizzt, Menzoberranzan renegát drow-ja a felszínre érve különös világot és még különösebb lényeket talál: embereket. A találkozás természetesen csak az első lépés egy hosszú úton. Vajon rátalál-e valaha a helyre ahol befogadják. Ahol valaki kimondja a szavakat, melyekre oly régen vágyik: Isten hozott itthon!...
Gerencsér Anikó véleménye:
Drizztnek a felszínen is meg kell vívnia a harcát, bár más nehézségekkel kell szembenéznie, mint a Mélysötétben. Az emberek világában mindenki fél tőle és elutasítja, a goblinok ls orkok ellenségként tekintenek rá. Mindeközben ugyanúgy vágyik az otthonra és a barátokra, mint eddig, de arra is rá kell jönnie, hogy mi a saját útja.
Balázs Török véleménye:
Drizzt Do'Urden a sötételf felszíni megpróbáltatásainak történetét ismerhetjük meg. Miután elmenekült a családja, mélysötét és a pókkirálynő gonoszságai elől, a felszínen próbál beilleszkedni. Sötételf révén sok jóra ebben az új világban sem számíthat, hiszen mindenki tart a fajtájától, veszélyes és gonosz teremtményként tekintenek rá. Aki csak felismeri a faját az tudja, hogy veszélyes ellenféllel áll szemben. Hónapokig magányosan él a hegyekben míg rá nem talál egy emberek lakta falura, ahol szerencsét próbálna a beilleszkedésre. A környékbeli szörnyek egy család meggyilkolását igyekeznek rá kenni. Az ügy megoldására küldött erdőkerülő elf és csapata hamar rájönnek hogy a Drizzt nemhogy nem felelős a család lemészárlásáért, de meg is bosszulta őket, levadászta a szörnyeket. Egy makacs erdőjáró azonban nem képes ezt elfogadni, hiszen a drow megsértette a büszkeségét és bármi áron igyekszik levadászni. Miután Drizzt elhagyja a környéket talál egy barátot is, aki bevezeti a felszíni világ rejtelmeibe. Barátja halála után továbbindul Tíz város felé ahol reméli talán otthonra lelhet. Ruby az erdőjáró ide is követi ám a törpkirály akinek a szomszédságában letelepedett védelmére kel és elkergeti a bosszúszomjas embert. Végül talán úgy nézki, hogy Drizzt otthonra lel és talán egy barátra is Catti-bie személyében.
Jó könyv-nek találtam, nagyon olvasmányos, örülök, hogy ajánlotta egy barátom, mert izgalmas és érdekes fantasy. Nagyon tetszettek a harcjelenetek, amiket nagyon érdekesen vázolt az író.
Biztos vagyok benne, hogy a sötételfről szóló többi könyvét is el fogom olvasni.