ADATLAP
Tizenhárom okom volt
Mikor Clay Jensen hazaér az iskolából, egy különös csomagot talál a verandán, amit neki címeztek. A csomagban néhány kazettára bukkan, amiket Hannah Baker - osztálytársa és titkos szerelme - készített, aki két héttel korábban öngyilkosságot követett el. Hannah elmondja, hogy tizenhárom oka volt annak, hogy úgy döntött, véget vet az életének. Clay az egyik. Ha meghallgatja a kazettákat, megtudja, miért. Clay egész éjszaka ide-oda bolyong a városban Hannah szavait hallgatva. Tanúja lesz a lány fájdalmának, és megtudja az igazságot saját magáról - az igazságot, amivel soha nem akart szembenézni....
Ambrus Alexandra véleménye:
Felháborító! Nem elég, hogy egy lány meghalt és mindenki gyászol...NEM! A Lány még csinál pár kazettát is hogy bűntudatot keltsen az emberekben akiknek hiányzik. Ez a tipikus tini depresszió ami mindenkinél megvan, sőt egyes embereknek sokkal nagyobb problémái vannak és mégsem lesznek öngyilkosok. Bárkitől kérhetett volna segítséget, akár a szüleitől, a sráctól aki minden lépését figyelte hisz rajongott érte, de csak egy tanárral beszélt, azzal is az utolsó pillanatban, mikor már eldöntötte mit tesz, ráadásul az ő szavait is kiforgatta. Ha tényleg ennyi kellene valakinek az öngyilkossághoz már nem lennének tanulók a gimnáziumokban.

Az elképzelés jó volt, de hogy ilyen mondva csinált indokokkal valaki véget vessen az életének és legyen képe még mást hibáztatni, ez nonszensz.
Horváthné Gy. Szabina véleménye:
Nehéz könyv. Nem nagy, nem hosszú, nem bonyolult a nyelvezete, de lelkileg megviselt a végére.
Az elején hozzá kellett szokni a kettős narrációhoz, illetve hogy egyszerre 2-3 történetet, idősíkot is közvetít Hannah és Clay szála. Ezt követően szépen épül fel Hannah élete, érzései az apró pletykáktól a megalázó helyzeteken át az életutálatig, végül a közönyig.
Nehéz időszak a középiskolás kor (én sem szerettem), ez a könyv pedig nagyon jól összefoglalja, hogy nem csak az iskolai elvárások teszik ezt nehézzé, hanem a kortársak apró szurkálódásai, hatalmi harcai, és a kommunikáció hiánya is.
Kemendi Tímea véleménye:
Hát ez kemény volt. Reggel elkezdtem, s nem bírtam letenni. Bevenném a kötelező olvasmányok közé, talán felhívná a figyelmet arra, hogy milyen hatásai lehetnek egy-egy iskolásnak csínynek, főleg kamaszkorban, amikor amúgy is sérülékenyebb az ember gyereke és csak keresi a helyét. Nagyon szomorú volt így utólag látni, hogy hányan segíthettek volna, de mégsem tették. Engem nagyon szíven ütött ez a történet.
Zsuzsanna Volford véleménye:
Nagyon megindító történet arról, hogy milyen események összejátszása vezet ahhoz, hogy egy középiskolás lány úgy döntsön, hogy véget vet az életének. Remélhetőleg sokakat elgondolkodtat majd a történet.
Mile Annamária véleménye:
Öngyilkosság, és ami utána marad... búcsúlevél... miértek... válaszok. Az egyik legnehezebb dolog lehet meghozni egy ilyen döntést, hogy vége legyen az életnek... Jó lenne, ha nagyon sokan elolvasnák és megértenék, hogy valójában mennyire fontos az ember viselkedése, és viszonya más emberekkel. A legnagyobb baj, hogy mindig az események után merülnek fel bennünk kérdések, előtte valahogy nem. Öngyilkosság, miért akarja valaki megtenni? Hannah szeretné erre megadni a választ, de ő is csak akkor meséli el a kazettákon, miután öngyilkos lett, az egyik órán szeretne erről beszélni, de a válaszok nem segítik... Az olvasó (legalábbis én) átgondolja, hogy vele történt-e már hasonló. és ha igen,hogyan reagált rá, illetve a környezete hogyan kezelte mindezt... Megérteni és elfogadni, azt hiszem ezzel a két szóval lehetne jellemezni a könyvet.
Rozgics Juri véleménye:
Ez a téma az egyik kedvencem, belelátni mások fejébe, hogy miért tette. Ez a könyv végre úgy ontotta a kíváncsiságomat ahogyan elvárom, mindent elmondott lépésről lépésre. Imádtam minden sorát. Clay nagyon szimpatikussá vált számomra, az ő fejezete lett az egyik kedvencem. Hannah egy csodálatos lány volt, nagyon tetszett ez a kazettás megoldás búcsúlevél helyett, mennyire másképpen oldotta meg az egész búcsú ügyet.
Kókai Klaudia véleménye:
Az öngyilkosság egy olyan téma amiről az ember nem szivesen hall vagy beszél. Ez ankonyv mégis feltárta az olvasói előtt hogy egy fiatal lányt mi viheti rá arra az útra melynek vége öngyilkossággal zárul. Megérintett,melyen hogy egy korosztályom beli lány akár a történetben akár a valóságban is megélhet ilyet. A mély és elgondolkodtató téma mellett nagyon érdekesnek talatam ahogy a két szál fut egymás mellett és összekapcsolódnak. Igazi értékes olvasmány melyet minden olyan embernek el kellene olvasnia aki észre sem veszi hogy bánthat másokat a szavaival,cselekedeteivel.
Bokor Kitti véleménye:
Nem találok szavakat erre a könyvre…Mélyen megérintett…Csak jobban bebizonyította a számomra,hogy nagyon fontos,hogy észre együnk mások néma segélykiáltásait,hogy hallgassuk meg a számunkra fontos személyeket és,hogy ne fordítsunk hátat nekik. Mert Clay meg tudta volna menteni Hannaht saját magától…Azt hiszem igen mély benyomást tett rám…
Kanta Bernadett véleménye:
Tegnap délelőtt egy női magazin oldalán a készülő filmmel kapcsolatban láttam egy cikket. Fogalmam sincs, hogy miért olvastam el. Nem éppen az én szereplőim, nem az én korosztályom, nem az én érdeklődési köröm. De valahogy rákerestem a címemre, és rájöttem, hogy egy könyvről van szó. A könyv leírása pedig valahogy megfogott, és gondoltam beleolvasok. Mostanában amúgy is hanyagolnom kellett a kihívást kívülálló okok miatt. De most volt egy nyugis, azt csinálok, amit akarok, és nem érzek bűntudatot miatta, napom. És ahogy beleolvastam, egyszerűen nem tudtam letenni. És olvastam és olvastam. A szívem úgy dobogott, mintha én hallgatnám a kazettákat, mintha én is egy lennék a 13-ból. Eszembe jutottak az én középiskolás éveim. Első nap a suliban, első barátok, első csalódások (barátokban v akármiben). Elgondolkodtam, hogy éreztem e hasonlóan magányosnak magam, vagy hogy hagytam e hogy más érezze magát magányosnak. Csak úgy cikáztak a fejemben a gondolatok, és még mindig.. 24 órán belül a végére értem. Nincs értelme további szavaknak.
simon boglárka véleménye:
Érdekes volt egy olyan személy történetét, érzéseirôl olvasni, aki már halott. Elôször nem is tudtam hogy álljak hozzá, hisz az öngyilkosságot gyávaságnak tartom, és nem tudom megérteni, hogy miért vetemedne bárki is ilyesmire. De végül pont ezért olvastam el. Elhiszem, hogy borzalmas lehetett neki, de, akkor is úgy gondolom, hogy ilyen "okoktól" vezérelve sem ölném meg magam. De a könyv érdekes volt, a formája is igazán egyedi.
Békefi Bianka véleménye:
Nagyon el akartam olvasni, be is fűztem a páromat hogy megvegye. :)
Tudtam hogy egy olyan könyv ahol nem él a lány. Hihetetlen módon van megírva.
Van egy fiatal lány Hanna aki öngyilkos lesz. Mielőtt ezt megteszi, felveszi magnóra a mondanivalóját, hogy pontosan miért ölte meg magát, mi az a 13 ok.
Egy cipős dobozba rakja és miután már nem él, elindul a cipős doboz a kazettákkal. Minden számhoz tartozik egy név, az ember végig hallgatja a kazettákat és tovább küldi annak aki következik. Eléggé sokkoló a történet. A könyvnek két mesélője van egyrészt a múlt, amikor a lány szólal meg a magnófelvételekről, másik a srác aki szintén rajta van a kazettán, de ő nem azért mert okolja a tettéért, hanem mert bánja hogy nem vették észre időben egymást. A srác végig követi a történetet egyik dolog derül ki a másik után. Aztán megérti és elfogadja.
Egyik nap összefut egy lánnyal a buszon a suliból aki szürke kisegér észrevétlen, de kicsit tetszik neki, utána meg mert nem akarja megint elszalasztani a lehetőséget vagy azt hogy ne adj isten ő is eljusson az öngyilkosságig.
Tallós Szabina véleménye:
Ez a könyv kicsit eltér az általam kedvelt műfajoktól, de érdekesnek tűnt. Nem bántam meg. Igaz, hogy a könyvben leírt okok talán kevésnek tűnnek ahhoz, hogy valaki öngyilkos legyen, én úgy gondolom, hogy itt a mögöttes tartalmat kell figyelni. Azt, hogy mennyi mindennel bánthatunk meg embereket és taszíthatjuk őket a mélybe. Lehet, hogy nekünk nem nagy dolog például, hogy kukkolunk valakit, de az illető nagyon megszenvedheti. Számomra ez a könyv a valós események mögötti, a saját életemben elszenvedett sérelmeket tárja fel és azt, hogy vajon én hogy dolgoztam fel ezeket.
Budai Zsuzsanna véleménye:
Tinédzserekkel dolgozom, és úgy érzem, nagyon egyedi eset lenne a Hannáéhoz hasonló. Az okok egyáltalán nem valódiak, nem kellett, hogy öngyilkossághoz vezessenek. Persze más egy amerikai középiskola mikrotársadalma, más az ottani tinik élete. Ha mégis elképzelünk egy hasonló esetet, akkor felmerül a kérdés, hogy hol vannak a szülők? Miért nem képes a problémáiról beszélni a lány? Miért utasítja el a segítséget?
Az író részéről több kutatást érdemelt volna ez a komoly téma annál, hogy egy közeli hozzátartozója hasonlót tett.
Trisz Tamara véleménye:
Már nagyon régóta várom,hogy elolvassam ezt a könyvet. Nem bántam meg. Olyan dolgokat írnak le benne,amitől elgondolkoztam "Vajon én is tettem már olyasmit valakivel,amivel hozzájárultam a szenvedéséhez?" Őszintén remélem,hogy nem és nem fog hasonló dolog bekövetkezni. Ez a könyv ráébresztett három dologra: 1. Mindig figyeljünk oda másokra,ha jóban vagyunk,ha nem. 2. Ragadjuk meg az alkalmat,amiről régóta álmodtunk. 3. Ha valaki már döntött és te vagy az az ember,aki a döntését megváltoztathatod vagy támogathatod benne,ne hagyd elmenni.
Szalóky Diána véleménye:
Én a magam részéről úgy gondolom, hogy vannak az ember életében olyan periódus, amikor azt gondolja, hogy nincs más kiút, mint az öngyilkosság. De a könyvben leírt okok nem kellett volna, hogy ide vezessenek!
Számomra inkább úgy tűnt, hogy önmagáért nem akar felelősséget vállalni a karakter, ezért mindenki más hibás az ő elcseszett életéért, csak ő maga nem.
Semmiképp nem olvasnám el még egyszer, és senkinek nem ajánlom, hogy pénzt adjon ki rá.
Illetve még egy megjegyzés: napjainkban játszódik, a kazetta divatja múlt, de én mintha azt olvastam volna a könyvben, hogy '93-as osztály, akkor pedig még nem volt elavult eszköz a kazetta. Vagy valamit én értettem félre?
Bartosné Móni véleménye:
Régóta rajta volt már a listámon, mégis vártam vele, sok könyv még elé került. Mikor kész voltam rá, hogy elolvassam, nagyon felkavart. Mérges voltam az íróra, mérges voltam a karakterre. Nem szeretek könyvet abbahagyni, ezért végigolvastam. Én nem fogadok el okot az öngyilkosságra. És a könyvben szereplő indokok számomra nem elfogadhatóak. Többre becsülöm azt, aki talpra tud állni, és nem mondhatjuk, hogy a könyvbeli szereplőnek nem lett volna segítsége. Az a pár nap amíg olvastam a mindennapjaimra is rányomta a bélyegét.
Lehet az volt a legnagyobb hibám, hogy ezt a könyvet közvetlenül Hozleiter Fanny, Mosolyka, Te döntesz! könyve után olvastam. Hát, ha valaki tolószékhez kötve, életvidáman, annyi nyomorúságon keresztül küzdve, mindig előre nézve, semmit sem feladva, újra és újra felállva tud élni, akkor nekem senki ne mondja, hogy akárcsak EGY oka is van az öngyilkosságra. :( Nagyon nem tetszett a könyv!! :(:(:(
Bobor Rebeka véleménye:
Csalódtam a könyvben...hatalmasat.
Nagyon vártam, hogy elolvashassam, de amikor sor került rá, akkor már nem tetszett. Lehet, az az oka, hogy nagyon rákészültem és túl sokat vártam ettől a könyvtől, de akkor is nagyon rosszul esett ez a csalódás. Ha nem szerepelt volna a listámon biztosan abbahagyom az olvasását pedig nem hagytam még félbe könyvet, de ezt nagyon szívesen abbahagytam volna kb. a 60. oldal után. Addig vártam volna valami Megváltást... :) 2/10
Ecseri Mariann véleménye:
A könyv nagyon jó. A témája sajnos mindig aktuális. Eleinte vacilláltam, hogy elolvassam-e, mert a fülszöveg alapján sejthettük, hogy ez bizony nem egy vidám kamasztörténet lesz, De mégis megéri elolvasni, mert nagyon sokat megtudhatunk a környezetről és talán önmagunkról is.
Farkas Beatrix véleménye:
Ezt a könyvet minden tinidzsérnek, kiskamasznak el kellene olvasnia.
Nagyon tetszett, de ugyanakkor szomorú volt. Hannah Baker testesíti meg - számomra - amit iskolai bántalmazásnak hívunk. Sosem tudhatjuk melyik szavunkkal ártunk valakinek, mi az utolsó csepp a pohárban. Biztosan elolvasom még, de nem most... Ahhoz egy kicsit depis volt....
Demény Petra véleménye:
Fantasztikus könyv egy kevésbé fantasztikus témáról. Olvasás közben végig egy kérdést ismételgettem: MIÉRT? Miért ilyen gonoszak az emberek? Miért nem vesszük észre ha baj van? Miért nem kérünk segítséget? Nagyon szomorú könyv egy még szomorúbb lány történetével.
Boros Andrea véleménye:
Olvastam pár olvasói véleményt erről a könyvről, jót és rosszat is. Igazán megosztja az olvasókat. Hogy én hova tartozom? Talán elmondja az hogy kb. 10 óra alatt elolvastam. A téma nagyon szomorú, jó lett volna a végére egy csoda.... De ez nem egy fantasy történet, úgyhogy maradt a szívet facsaró valoság. Egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam.
Sántha Zsanett véleménye:
Nagyon komoly téma! A tinik kegyetlenek tudnak lenni, ahogy ez a könyvből is kiderül. Érdemes segítséget kérni mindenkinek, aki úgy érzi, hogy rászorul. Talán egy kicsit jobban oda kellene figyelnünk egymásra (nem csak a tinikre). Megrázó olvasmány, minden tizenévesnek el kellene olvasnia!
Egérke Adri véleménye:
A tény hogy egy tinédzser öngyilkosságot követ el felháborító dolog de az ok az már kicsit megrázó volt.Egyetértek azokkal a véleményekkel hogy ha nem tartja magában segítséget kérve megkapva élhetett volna tovább
Rocsák Enikő véleménye:
Egy nagyon komoly téma. Komoly könyvbe foglalva. És ez az ami tetszett.Tizenhárom oka egy nagyon fontos dologban,kezdetben nem igazán komoly okok,de a végén már átérzed,átéled te is az ő gondolatait.És a fiú...a kapocs,ami mindent megoldhatott volna,de mégse és ez nagyon szomorúvá teszi a könyvet.Csak ajánlani tudom,de csak erős idegzetűeknek.
Bán Nóra véleménye:
Magával a tinédzser öngyilkossággal nem tudtam mit kezdeni.
Ettől elvonatkoztatva nagyon tetszett a könyv, maga az egyedüllétre vágyás, a cselekmény fokozatos kibontakozása, a személyek előbukkanása, ki, miért.
Mint anyát nagyon mélyen elgondolkoztatott, jelek, mikre figyeljünk, keressük a kamasszal a kapcsolatot, érjük el a bizalmát.
Összességében nagyon tetszett.
Pap Zsófia véleménye:
Szívszorítónak találtam a történetet és elképedtem, hogy néhány jelentéktelennek tűnő dolog, ha összeadódik ilyen tettre indíthatja el egy lányt. Szép volt, hogy bevallotta szerelmét a srácnak és, hogy az ő fülén át olvashattuk a dolgot. Eléggé nehéz téma, de nekem tetszett. Elképedtem és átéreztem a fájdalmát. Jó könyv, remek. Nagy lelkierő kell egy ilyen könyv megírásához.
Balazs Diana véleménye:
Vegyes a véleményem. Egyrészről az alapötlet jó, hogy hogyan derül ki a 13 ok. Másrészt ezek nem okok, illetve ha nem tartotta volna magában, akkor talán megoldhatóak lettek volna. Igen egy tinédzser élete és érzései nem könnyűek de az öngyilkosság SOHA nem megoldás.
Kinga Grünert véleménye:
Minden kamasznak és minden szülőnek el kellene olvasnia. Könnyű olvasmány egy nehéz témáról, emészthetően megírva. Semmi tudományos blabla, csak a valóság. Egy kamasz összes vélt vagy valós sérelme üthet mély sebeket, és némelyiket nem lehet begyógyítani. Hannah tizenhárom sebe elég volt ahhoz, hogy feladja.
szarka réka véleménye:
Elolvasása után nagyon sokat gondolkodtam azon, hogy én hogyan viselkedek az emberekkel. Hiszen nem tudhatjuk kinek lesz ez az utolsó csepp a pohárban. Kit bántunk meg annyira,hogy esetleg öngyilkosságot kisérel meg.Megtörténhet, hogy nekünk nem tűnik nagy dolognak vagy nem is érzékeljük tetteink súlyosságát.
Gelencsér Tünde véleménye:
A címéből és az elejéből is érződött, hogy nem lesz egy vidám történet. Bár már régebben olvastam ezt a könyvet, nem emlékeztem rá.
Nekem kicsit fura az írásmód.És az sem tetszett, hogy a kazettás szál és a jelen össze- vissza ugrál.
Kb. lehetetlen volt figyelni
az egyikre a másiktól. (Bár a végén ez az interjú szerűség próbálta ugyan megmagyarázni, hogy miért is így írta)
Így tulajdonképpen egyik szál sem volt túl maradandó. Volt, hogy egy rész többször
újra kellett olvasnom, hogy feldolgozzam egyáltalán mit is akart. Elég méllyen szántó témákat boncolgatot, nagyon felszínesen. Azt hiszem
egy ilyen témát nem lenne szabad csak így összecsapni. Szerintem sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle.