ADATLAP
Váratlan utazás
Sara Stanley édesapja bírósági ügyei miatt kénytelen távoli kis szigeten élő rokonaihoz költözni Avonleaba. A kezdetben nehezen induló ismerkedés után, egyre inkább megszereti ezt csodás vidéket, unokatestvéreit, nagynénjeit és nagybátyját. Közben pedig izgalmas kalandokba keveredik....
Nagy Nikoletta véleménye:
Nem tudom megunni! Gyerekkoromban is imádtam ,most is! Hiába olvastam már többször a könyvet, mindig izgalommal tölt el, ha újra a kezembe kerül. A kedvencem a főszereplö, Sarah, aki minden fejezetben új kalandban találja magát. Nagyon intelligens és jó szívű kislány,aki mindig segíteni szeretne valakinek, ennek ellenére sokszor bajba kerül és balul sülnek el a dolgai .Azért a végére mindig minden jóra fordul. Kis segítői a három unokatestvére, akikkel a kezdetben nehezen kovácsolódnak össze, de miután megismerik egymást, igazi szoros kapcsolat alakul ki köztük, mindig összetartanak. Felicity féltékenysége Sarah irányába és Felicity és Felix állandó civakodása nagyon mulattató! Ajánlom!
Fekete Gabriella véleménye:
Nagyon szerettem ezt a kis könyvet, így nagyon jó volt újra olvasni. Kedves barátságos kis történetek, és igazán élveztem, hogy ezekben még Sarah áll a középpontban. Természetesen a sorozatot is láttam, de ott pont az nem tetszett, hogy felnőttkorukban egyre inkább Felicity szerelmi története vette át a helyet.
5/5
Bubu Maczkó véleménye:
Gyermekkorom egyik legkedvesebb sorozata a Váratlan utazás. Lucy Maud Montgomery könyvei (The Story Girl, The Golden Road, Chronicles of Avonlea) nyomán készült a filmsorozat, melynek forgatókönyvírói (Fiona McHugh, Gail Hamilton, Amy Jo Cooper, Heather Conkie és Linda Wicker) írták meg a Váratlan utazás című könyvsorozatot Lucy Maud Montgomery nevén. Számomra újdonság volt, hogy olyan könyvet olvasok, ami filmsorozat alapján készült, de pozitívan csalódtam, és sajnáltam, hogy csak öt könyvet írtak meg. 
Kuli Anna véleménye:
Igazából a 4. részt olvastam el... Ha egy pár éve megkérdeznek (nah jó, tavaly nyáron), hogy mi a kedvenc sorozatom, csak hebegtem volna, hogy ilyen hülye kérdést, de minden "Mi a kedvenc..." kérdésre így reagálok évek óta. Aztán jön a kioktató "DE!", ami a sorozatok esetén a Váratlan utazás. A világ legjobb sorozata. Könyvben meg kb egy epizód leírva, szóval csak megszállottak fogyasszák. De azok hál' Istennek, fogyaszthatják bőséggel.
Fejes Linda véleménye:
Az Anne történetek után ez gyermekkorom kedvenc sorozata és könyve, most a kihívás miatt olvastam újra, de a filmből egy-egy epizódot naponta láthatok a televízióban, és ha tehetem meg is nézem, nem unalmas még most sem. Ha egyszer valaszthatnék, hogy hová utazzak az időben, biztosan a századfordulós észak-amerikai kontinenst választanám.
Liebich Orsolya véleménye:
Meg tudsz azzal birkózni, hogy ha a biztonságot jelentő házból, kirántanak és vidékre küldenek olyan rokonokhoz, akikkel eddig nem találkoztál? Vajon ha a befogadó rokon a város legszigorúbb embere, aki még a tanárod, nevelőd, is lesz, akkor be tudsz illeszkedni zökkenőmentesen, és tudsz életre szóló barátságot-élményeket kötni?
Horoszné dr. Gulyás Margit véleménye:
A sziget, a történet, a kor. Mindezek miatt nemcsak a filmsorozat, de a könyv miatt is elvágyódom egy olyan korba, hol még az erkölcs érték, a levegő mint a pezsgő, a szereplők bájosak, kedvesek, szeretnivalóak. Az írónőtől jobban tetszett az Anne sorozat, de hasonló stílusa miatt a Sara Stanley sorozat is hamar kedvencemmé vált.
Somodiné Sándor Anikó véleménye:
Gyerekkoromban többször elkezdtem, de mivel a sorozatot akkoriban játszották, nem fejeztem be. Sarah Stanley egy kedves, okos, életvidám kislány, akit anyja halála után édesapja nevel. Mindent megad neki, amit csak kíván, ezért elkényeztetett is. Rokonaival nem tartják a kapcsolatot, mivel a nagynénije nem értett egyet húga házasságkötésével. Azonban az apját ért halálos baleset miatt magára marad, és kénytelen elutazni a pezsgő városi életből vidékre, ahol nagynénjééknél fog lakni. Hatty egy házsártos vénkisasszony, aki húgával, Oliviával él. Van egy bátyjuk Alex, akinek nagy családja van. Bár Sarah nehezen illeszkedik be, mindenki megszereti ezt a bajkeverő, csupaszív kislányt. Még Hatty szívét is sikerül felolvasztania, ami nem kis feladat.
Kanta Bernadett véleménye:
Sara Stanley történetével a sorozat alapján ismerkedtem meg még kiskoromban. Így a könyvvel szemben már voltak bizonyos elvárásaim. Be kell valljam, kellemesen meglepődtem, hogy a sorozat forgatókönyve mennyire tükrözik az eredeti történetet. Nem túlzás azt mondani, hogy szó szerint a könyvben leírtakat láthattuk vissza a képernyőn is. Nem csak a cselekmény, de a színészek kitűnő munkáját tükrözi, hogy a szereplők személyisége is olyan hiteles a sorozatban, hogy pontosan így képzeltem volna el őket én magam is. Talán Alec King a sorozatban kissé komolyabb, mint a könyvben és Janet King jobban hangulatember a könyvben. De senki másról nem tudnék eltérést felhozni. A legjobban az tetszett, ahogyan Jasper Dale személyiségét megismertük. Bevallom az egyik kedvenc pároson ők Olíviával a sorozatban, így érdekfeszítően vártam, hogyan jelenik meg a regényben. Nem kellett csalódnom.
Magáról a történetről azt mondanám, hogy kellemes családregény. Könnyed olvasmány. Az egyes részeknek ugyanúgy vág neki az ember, ahogy a televízióban várja, hogy elkezdődjön a következő rész. Nem lehet abbahagyni. Könnyed kikapcsolódásnak tudom ajánlani mindenkinek kortól függetlenül.