ADATLAP
Grey - A szürke ötven árnyalata Christian szerint
E. L. James újraírta az elmúlt idők legsikeresebb bestsellerét.

Eljött a várva várt pillanat, amikor a Szürke-rajongók végre a titokzatos és izgató Christian gondolatai közé férkőzhetnek. Christian Grey szavain, gondolatain és álmain keresztül végre megtudjuk a titkot, mit gondolt a férfi az Anastasiával folytatott szenvedélyes kapcsolatáról.

A férfi gyönyörű, okos és a hatalom megszállottja. Világa rendezett, szigorú szabályok szerint működik, de fájdalmasan üres, mindaddig, amíg Anastasia Steele be nem lép az életébe. Miért nem képes ellenállni Ana csendes szépségének? Miért nem tud elszakadni tőle? Mi űzi ebbe a vakmerő és szenvedélyes viszonyba, ami mindkettőjüket felőrli? Ana átlát az álcának használt ridegségen, amivel Christian gyermekkori traumáit és szeretetlenségét palástolja. Vajon képes a lány csillapítani a fájdalmat, vagy a férfi lelkét emésztő sötét vágyak és öngyűlölet végül elűzik mellőle azt, aki az utolsó reménysugár lehetne az életében?

,,Christian rendkívül összetett személyiség - nyilatkozta James -, az olvasóimat mindig is izgatták a vágyai, a gondolatai, és persze múltjának sötét árnyai is. Nagy öröm volt számomra ismét visszatérni Ana és Christian világába, és újraélni a történetet."...
László Klaudia véleménye:
Nekem nagyon bejött Christian szemszöge. Ez jelentősen emelte a könyv értékelését, olyannyira, hogy kedvenc lett, baromi jól szórakoztam rajta. Nem értem, miért akarja bárki másnak látni, mint ami, egy jó pillanatban megírt fikció.
Zsuzsanna Volford véleménye:
Felettébb érdekes volt a másik fél szemszögéből is olvasni a történetet, miáltal sokkal jobban bele lehet látni minden az ötven árnyalatba, és több információ is kiderült, mint az eredeti regényből.
Székelyhidy Ágnes véleménye:
Bár két nap alatt elolvastam a könyvet, nem fogott meg. Csak azért olvastam el, mert a trilógiát is olvastam ,melynek a magyar fordítása nem ért egy hajítófát sem. Itt talán szofisztikáltabb, igényesebb volt a fordítás, de a történet egy nagy semmi.
Tóth Rozi véleménye:
Imádtam a szürke 50 árnyalata trilógiát. Ezért nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy megjelenik az egész Christian Grey szemszögéből is. Nem okozott csalódást ez a könyv sem, imádtam az egészet. Jó volt belelátni Christian szemszögébe is.
Krénusz Józsefné véleménye:
Eredetileg a lista alján szerepelő kategóriában volt, de úgy döntöttem, hogy megéri máshova tenni. Rosszra számítottam, igazából nem is mondom, hogy szuper klasszis a könyv, de visz magával, és nehéz letenni, mint a példa is mutatja, tegnap reggel kezdtem, ma reggelre elolvastam. Vegyesek az érzéseim ezzel a könyvvel kapcsolatban, igazából nem it tudom hova tenni, pozitív vagy negatív? De az egyszer biztos, hogy sokkal jobb volt, mint az első 3 rész.
Leitner Izabella véleménye:
Nekem nagyon tetszett! Sokkal jobban, mint Ana szemszögéből... Bár elképzelhető, hogy itt jobb lett a fordítás és ez is közre játszott, de szerettem, nagyon, hogy most Christian fejébe is bele láthatok. Remélem lesz folytatása, mert szívesen végig olvasnám még egyszer a 2. és 3. részt is a másik oldalról... :)
Vámos Alexandra véleménye:
nem lettem okosabb.....ugyan az mintha az első részt olvastam volna. Kicsivel többet tudtam meg de sajna többet vártam. Amit pedig megtudtam nem tetszett:D De szinte kötelezőnek éreztem elolvasni ha az első 3at olvastam.
Tünde véleménye:
Nehezen de elolvastam,sajnos nem adott semmi pluszt a trilógiához képest. Kb.ugyanazt olvastam mint az előzőben csak épp most Christian gondolta ugyanazt.Sablonos volt kiszámítható,és pongyola. Azt hittem túljutunk a felszín kapargatásán és lesz valami mélyebb is a szereplők mögött de tévedtem...birtoklási vágyat folyamatosan érzők és nárcisztikus hajlamúak előnyben! :D
Ruppl Anikó véleménye:
A trilógia után érdekelt, milyen Christian szemszögéből a történet. Továbbá az író, hogyan tud egy férfi fejével gondolkodni. Választ ugyan még itt sem kaptunk teljes mértékben a MIÉRTekre, de remélem, lesz folytatása Grey szemszögéből is.
Skripeg Mária véleménye:
Tetszett, hogy ugyanazt a történetet megismerhettem a másik nézőpontból is. A trilógiát kicsit kiegészítette.
Második alkalommal párhuzamosan olvastam a két nézőpontot, úgy még jobb volt.
Peák Boglárka véleménye:
Számomra unalmas volt, nem adott többet a Szürke ötven árnyalatánál. Hozzáteszem, eleve nem tetszett a trilógia sem, a film sem (az különösen nem), és ez a könyv sem. Maga a történet nem ért meg egy másik nézőpontot. Vontatott, uncsi, ponyva.
Zaletnyik Kitti véleménye:
Nagyon tetszett a könyv. Nem olvastam a Szürke Ötven Árnyalatát, de szerintem jobban is jártam így. Ezek után elfogom olvasni a trilógiát is, mert nagyon tetszett. Ajánlani tudom csak mindenkinek aki szereti a kissé erotikus tartalmú könyveket.
Bobek Brigitta véleménye:
Az ötven árnyalat trilógia után nagyon örültem, hogy ezúttal Christian szemszögéből is megismerhetem a történetet. Párszor elgondolkodtam rajta, mi is játszódhat le a fejében, mi lehetett a múltjában... Ez a könyv betekintést nyújtott, kaphattunk egy kis ízelítőt, bár még így sem állíthatjuk biztosan, hogy teljesen kiismertük Grey-t.
Nekem személy szerint nem tetszett annyira, picit jobbra számítottam. Néhol vontatottnak, erőltetettnek éreztem a cselekményt, bár ez csak magánvélemény. A szürke ötven árnyalatát imádtam. A második részt egyszer abba is hagytam félúton, nem fogott meg annyira. Viszont A szabadság ötven árnyalata megint elnyerte a tetszésem, ismét meghozta a kedvem az olvasáshoz. :) Azt hittem, ezt a könyvet is pár nap alatt olvasom ki, mint az elsőt... aztán ez a pár nap pár hónap lett. A napokban bukkantam rá, és mikor rájöttem, hogy még nem olvastam ki, gyorsan kivégeztem. Nem szeretem, ha nincs befejezve egy könyv, amire pénzt adtam ki.
Mint tudjuk a trilógiából, Christian teljesen ki volt borulva, hogy Ana elhagyta, szinte alig élt... ezt itt egyáltalán nem éreztem... lehet bennem van a hiba, bár nem hinném. Több véleményt is olvastam, nem csak én vagyok ilyen véleményen. Ha a továbbiakban jelenik még meg Grey szemszögéből kötet, el fogom olvasni őket, csak hogy teljesen kerek legyen a sztori, de nem hinném, hogy ezek is bekerülnének a "Top kedvenc könyveim" listájába. Viszont ha nem így lesz, annak csak örülni fogok. :)
Nyúli Edina véleménye:
Amint meghallottam, hogy más szemszögből is olvashatom ezt a könyvet, nagyon megörültem. Amikor a kezembe kaptam már egy barátnőm elolvasta, s nem tetszett neki, így félve kezdtem bele, mert azonos az ízlésünk könyvek terén. Elolvastam négy nap alatt. Igen, ez a könyv csalódás volt, semmi újat nem nyújtott, mint amit eddig nem szűrtem le az eddig megírtak alapján. Egyedül azért érte meg elolvasni mert a vége tetszett, ott már érdekes volt Christian szemszögéből olvasni a szakításukat, s miként akarja újrakezdeni igazából az egész életét. Innen pedig csak olvastam volna tovább, de nem vokt mit...
Tóth Ani véleménye:
Szánalmas úgy, ahogy van. Már A szürke 50 árnyalata felszínes világa is kiborított, de ez még azon is túlment. A főszereplő rendkívül unszimpatikussá vált, az író stílusa és a fordítás minősége cseppet sem vált irodalmibbá. Egyetlen oka van, hogy mégis elolvastam, hogy kíváncsi voltam, hogyan oldja meg az írónő a történet másik szemszögből való bemutatását. Hát, kínosan...
Ulicza Viktória véleménye:
E. L. James Grey című könyve nem tartogatott különösen jelentős meglepetéseket, mivel a cselekmény hasonló a korábbi Árnyalat-trilógiához. Könnyen olvasható, szórakoztató írás, amelyben egy aberrált szexualitású férfi gondolatait és lelki formálódásának részegységeit próbálja az írónő papírra vetni. Nem gondolom igazán reálisnak a történetet, de egy szórakoztatóirodalmi regénytől nem is igazán erre számítunk.
Katona Anna véleménye:
Nagyon szerettem az előző három könyvet. Azok teljesen magukba szippantottak. Mikor meghallottam, hogy jön a Grey tudtam hogy elolvasom nagyon vártam. Eleinte nagyon izgalmas volt főleg a gyerekkori álmok gyötrelmek (mert ügye azok maradtak ki az eredetől). Nekem a vége felé elfogyott a lendület ami mèg az elején megvolt. De összeségében tetszett. És ha lesz folytatás azt is elfogom olvasni.
Horváth Izabella véleménye:
A Grey eleinte érdekes volt, jó volt a másik szögből is megismerni a történetet. Sok minden jobban látható volt így, Christian személyisége is jobban körvonalazódott. Látszott, hogy valóban mennyire szorong, hogy milyen sok fájdalom raktározódott el benne, hogy a rossz emlékeket képtelen feldolgozni, és hogy szexuális hajlamait erre fogja. Érdekes, ahogy rájön, hogy lehet, hogy mégiscsak megvan az a több is benne, és hogy az ő életében is eljött az a lány, az a társ, aki neki ezt meg tudta mutatni. Szép, ahogy a szerelem kezdi foglyul ejteni a szívét, de még nem ismeri az érzést, és keresi a szavakat. Egyetlen negatívuma a könyvnek pont a fő témája, a szex, mert ami a trilógiában sokkal változatosabb és szenvedélyesebb, itt egyre egyhangúbb lesz, amikor folyamatosan ugyanazokat a sorokat kezdjük olvasni. A trilógia ebből a szempontból jobban tetszett, de a Grey tökéletesen beleilleszthető a három könyv szálába, és kiváló olvasmánnyá tud válni ennek ellenére is.
Takács Eszter véleménye:
Már A szürke ötven árnyalata trilógiát is imádtam, de mindig is kíváncsi voltam a történetre Christian szemszögéből. És nem is kellett csalódnom. Bár volt egy-két olyan mondat/gondolat, ami azért elég durva volt, de mindent összevetve nekem nagyon tetszett. :)
Kozma Lászlóné véleménye:
Imádtam az árnyalat könyveket, és örültem, amikor kijött a Grey.Viszont kicsit csalódnom kellett. A múltról sokkal többet vártam volna, illetve talán kicsit többet az üzletről. Persze, tudom, hogy lényegébe véve ez Ana iránti érzelmeiről szól, és a kapcsolatukról Christian szemszögéből. De én szerettem volna, ha jobban megismerhetjük a múltját, a gyerekkorát, illetve Elenával való múltbéli kapcsolatát. Engem érdekelt volna, hogy mi vezette aktuális énképéhez. Ettől függetlenül az írónő magával ragadott teljesen, miközben nehezebb dolga volt, mert már ismertük a történetét. Szóval nem kellett csalódnom a tehetségében, de Christian mind az ötven árnyalatát megismertem volna. :)
Csüllög Szilvia véleménye:
A Szürke ötven árnyalata trilógia nagy kedvencem volt és nagyon kíváncsi voltam a történetre Christian szemszögéből. Sok mindenben nem különbözött az eredeti könyvtől,végig olyan érzésem volt,hogy már olvastam ezt a könyvet. Viszont sok új dolgot tudhattunk meg Christian múltjáról és gondolatairól (nyilván ez volt a célja az írónőnek). Összességében tetszett,de nem hozta azt az érzést,amit vártam.
Bujna Julia véleménye:
Az ötven árnyalat trilógia után érdekes volt megismerni Christian szemszögéből is az eseményeket. Kissé szigorúbbnak, keményebbnek képzeltem el, azonban ebben a könyvben egy nagyon szerelmes férfit "ismerhetünk meg". Ennek ellenére nekem nagyon tetszett ez a könyv.
Elek Henriette véleménye:
Olvastam a trilógiát. Az első rész tetszett, de a többi teljesen eltávolodva az eredeti szándéktól, túl nyálas volt nekem. Csak azért olvastam el ezt a könyvet, mert szerettem volna Christian sötét oldalát jobban megismerni. Óriási csalódás volt. Semmiféle szadisztikus hajlamom nincs, de olvastam más regényt, ami olyan emberekről szólt, akikben van. És azt kell mondjam, Christian és mindaz, amit mond, érez, tesz ebben a könyvben, csupán halvány árnyéka annak, aminek be lett állítva, ezáltal nem hiteles. Alapvetően nem baj, ha egy férfi szerelmes, sőt. Még az is tetszik, amikor majd meggebed a szerelméért. De ebben a könyvben Christian folyton rinyál!, holott ő egy hidegfejű, irányításmániás kéne legyen és ez nekem nem jött be. Szóval nem tudok a rossz véleményekkel vitába szállni.
Pál-Sziebert Enikő véleménye:
Mivel nagyon kedveltem az Árnyalat trilógiát, így nem is volt kérdés, hogy elolvasom-e a sztorit még egyszer, de ezúttal egy másik nézőpontból.
Nem faltam annyira, mint az elődeit, nyilván a történet sem változott, mégis kaptam valami újat. Kitöltötte azokat a réseket és megválaszolta azokat a kérdéseket, amelyek a Szürke ötven árnyalatában felmerültek Ana és az én fejemben is. Jó volt a férfi szemszögéből is látni, hisz ritkán fordul elő, hogy az ember erről az oldalról is megtapasztalhatja, hogyan bontakozik ki a szerelem.
Molnár Henrietta véleménye:
Én imádtam a szürke mindhárom részét, és számomra ez a könyv sem okozott csalódást. Sokkal átfogóbb képet kaptam Christianról, hogy mitől vált azzá, aki lett, több részletet közölt a gyermekkorával kapcsolatban. Ebben sokkal szerethetőbb, sokkal emberibb Christian, talán a lélektani leirásoknak köszönhetően. Az erotikus részek se többet, se kevesebbet nem adtak.
Az egyetlen csalódás az jelentette, hogy csak az első részt látjuk Grey szerint, azt gondoltam, hogy mindhárom könyv belefér, de nagyon várom a folytatást, remélem lesz.
Katics Orsolya véleménye:
A fordítása határozottan jobban sikerült, mint A szürke ötven árnyalatáé, de azt hiszem ez az egyetlen előnye a könyvnek. Arra vártam, hogy ad valami pluszt a Szürkéhez képest, de semmi ilyesmi nem történt. Egy idő után kimondottan untattak a már ismert részek, párbeszédek, történések. Valamit azért kellett volna belecsempészni, mert ez így nagyon unalmas volt.
Bóna Évi véleménye:
Csalódtam, semmivel sem tudtam meg többet, mint amit az előző kötetekből tudni lehetett, vagy legalábbis határozottan sejteni. Vártam volna, hogy sokkal több információt kapok Chistian múltjáról. Bevallom voltak részek, melyeket kissé untam, azokat a párbeszédeket, melyekkel az első kötetben találkoztam egy idő után, már csak felületesen olvastam el. Szerintem nem jó könyv
Kratochwill Fruzsina véleménye:
Christian szemszögéből a történet nem adott többet a Szürke ötven árnyalatánál. Sokszor untam, hasonló gondolatok ismétlődtek a könyvben, Persze sok újdonságot nem vártam, hiszen ez egy már létező történet újbóli feldolgozása a másik fél szemszögéből mutatva az eseményeket. Lehetett volna rövidíteni a könyvet.
Majzik Ági véleménye:
Nagyon megörültem mikor megláttam, hogy megjelent magyarul is és végre elolvashatom. Tetszett, hogy Christian szemszögéből olvashatom újra a történetet viszont egyben sokszor is untam emiatt. Többre számítottam azokból a jelenetekből mikor nincs Anastasiaval. Vártam, hogy még többet ír a családjáról, az Elenához fűzött viszonyáról, találkozóiról. Sajnos nem azt kaptam, amit vártam, unatkoztam azoknál a jeleneteknél, amit már egyszer elolvastam Ana szemszögéből. Szerencsére, amennyi rész nem nyerte el tetszésemet, annyi mégis tetszett. Jó volt olvasni, azt ahogy tényleg véletlenül bukkant fel a bárban ahol Anastasia és az édesanyja iszogattak. Odavoltam azért, amikor hajnalban elvitte repülni. Mégis azt kell, hogy mondjam összességében nagy csalódás volt számomra ez a könyv. Nem azért, mert nem éreztem benne az a fantáziát, mint eredetileg, hanem azért mert csalódott voltam mikor rájöttem, hogy ez csak az első kötetet dolgozza fel. azt hittem, hogy ennyi oldalba legalább mind a három könyvet összesűríti. Igazából elég gyorsan elolvastam, de nem érzem, hogy annyira magával ragadott volna.
Berberovicsné Hunyadi Krisztina véleménye:
Szeretem a "szürkét". Nem gondoltam hogy még egy bőrt le lehet húzni róla. Azért mégis belekezdtem, szeretem ugyanazt a sztorit több szemszögből is elolvasni, nem E.L. James az első aki meg írta egy történet fonákját.
A könyv eleje nagy csalódás volt. Gyakorlatilag mint ha az első könyvet olvastam volna, itt-ott dőlt betűvel beszúrva egy-két gondolatot Christian-tól. Az első ötven oldal olvasása alatt folyton azt gondoltam, hogy nem nagy szám, fogta az írónő, elolvasta a saját könyvét, és néha jegyzetelt az eredeti könyv szélére, ezt a szerkesztő beszerkesztette, és kész a mű... Aztán kezdett érdekesebb lenni, csepegtetett némi új információt, néhány gondolatot, ami kitöltött néhány üres sort az első részben. A harmadik harmadra eljutottam a szokásos "nemtudomabbahagynicsakmégegyoldaltéslekapcsolomalámpát" olvasás élményhez. Teljesen belendült a sztori, egyre több lett benne az "új". Az elején nem gondoltam volna, de alig várom a folytatást!