ADATLAP
Vörösbegy
Harry Hole nyomozó egy ritka ügyletről szerez tudomást: valaki egy különleges, nagy hatóerejű, Märklin márkájú puskát rendelt. Mind kiderül, a megrendelő egy nyolcvanhoz közeledő férfi, aki a második világháború idején a németek mellett harcolt a keleti fronton. Gyilkosság, bosszú, árulás... Aggastyán korú nemzetiszocialisták és fiatal neonácik... A második világháború keleti frontja és a modern Oslo... Egykori frontharcos átvágott torokkal... Több, időben és térben egymástól messze eső történés vezeti el a sokszor önmaga gyengeségeivel is megküzdeni kénytelen nyomozót egy vakmerő merényletet tervezőjének leleplezéséhez...
Berényi Rózsa véleménye:
Túl azon,hogy nyomozati szempontból jó krimi,még történelmi betekintést is nyújt,Norvégia,a norvég emberek hozzáállásáról a második világháborúban.Az izgalmakat enyhíti egy régi szerelem,-Helena és a sebesült katona -,illetve a nyomozó Hole és Rakel kezdődő szerelmének leírása.Lehet,hogy van folytatása ennek a regénynek?Hiszen a nemzetiszocialista,rasszista érzelmű nyomozó,aki Herceg néven még fegyverkereskedő is,nem bukik meg,sőt a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz kerül,ahol a neonáci részleget fogja vezetni.Ez nagyon irónikus,és elgondolkodtató.
Miért nem mondta rá Hole nyomozó üzenetrögzítőjére a nagyon okos munkatársnője,hogy mit tudott meg?Akkor talán más lenne a regény vége.Ez a második könyv,amit olvastam az írótól,de még biztos fogok olvasni,mert nagyon tetszett.
Benkő Ella véleménye:
Sajnos csalódtam ebben a könyvben. Talán a sok név vagy a hosszas előkészítés volt az ami egyáltalán nem hozott "izgalomba". A közepétől vált egy kicsit pörgősebbé a történet, de úgy éreztem amikor befejeztem, vannak még meg nem értett dolgok a cselekményben. Azért próbálkozom még Harry Hole nyomozóval a következőkben.
Kvárta-Papp Zsuzsanna véleménye:
Egész jó volt. Tetszett, hogy két idő sík volt, de annyi szereplő van, hogy folyamatosan összekevertem ki kicsoda és még jön ez a MPD betegség is benne, végképp összezavar. A Harry Hole sorozatból ez az első amit élvezni lehet és igazán izgalmas, az első két rész nem igazán tetszett.
J Csilla véleménye:
Nem szeretem a krimiket továbbra se, de ez tetszett. Még az is lehet hogy más Jo Nesbo könyvet is elolvasok:) Kicsit lassan indultak be az események, az első 100-150 oldal nehezen ment, de ott is minden információ értékes volt, oda kellett figyelni. Később nagyon berobbant a történet, letehetetlen volt, emiatt megesett velem ismét, hogy majdnem nem szálltam le a metróról a tervezett állomáson. Mindenkinek, de különösen a krimik szerelmeseinek ajánlom.
B G véleménye:
Egy izgalmas krimi,aminek fontos történelmi vonatkozásai is vannak. (Én személy szerint nem sokat tudtam Norvégia II. világháborús szerepéről.)
A norvég nevekkel nehéz volt megbirkózni, főleg amikor hetekig nem volt időm olvasni a könyvet. Egy fontos szál lezáratlan maradt a regény végén, ennek megoldása remélhetőleg a sorozat következő kötetében megtörténik.
Békés Barbara véleménye:
Szeretem Jo Nesbo könyveit, egyike volt azoknak a szerzőknek, akik megszerettették velem a krimit. Minden megvolt a Vörösbegyben, amire csak szükségem volt, hogy egy kicsit kiragadjon a hétköznapokból. Több szálon futó történet, izgalom, fordulatok. Számomra tökéletes :)
Bujtás Dominika véleménye:
Meglepő, fordulatos, eseménydús történet, tökéletes történetvezetés, és sok izgalom. Ezek általában jellemzőek Nesbo könyveire, de talán itt érződött legjobban (és a Hóemberben), mennyi tehetséggel is rendelkezik az író. Végig megtévesztett, ki a gyilkos :)
Fiser Béla véleménye:
Ha valaki nem szereti a több szálon futó történeteket, akkor nem biztos, hogy tetszeni fog neki a Vörösbegy. Érdekes, ahogy a második világháború eseményei egymásba fonódnak a XX. század végének történéseivel. Itt is meglátszik Jo Nesbø egyik erőssége, a történet keretének aprólékos kidolgozása. Nem néztem utána mennyi valóságalapja van a regényben vázolt norvég történelemmel kapcsolatos tényeknek, de eléggé hihetőnek tűnnek számomra. Akár kitalálta a történelmi hátteret, akár kutatást végzett ehhez, mindenképp elismerést érdemel.
Barsi Marina véleménye:
Az elején azt éreztem, hogy talán túlságosan messziről indul a történet, de csak összeállt a végére. A magam részéről szinte végig rossz nyomon jártam, hogy ki lehet a gyilkos. Eddig talán ez a kedvenc kötetem a sorozatból.
Szauer Emese véleménye:
Nagyon érdekes, több szálon futó történet. A II. világháborúról, azon belül is a norvégok részvételéről, valamint a háború utáni időszakban a németek oldalán harcoló norvégok megítéléséről. A főszereplő nők érzelmesek, erkölcsösek, tiszták, szépek, minden időben. Mindig érdekelt, hogy a háború, a gyilkolás hogyan hat a férfilélekre. Nagyon jól, érthetően, olvashatóan bontakoznak ki a különböző férfiak háború előtti és háború utáni karakterei, motivációi.
Két huzamban olvastam végig ezt a könyvet, nagyon izgalmas, letehetetlen.
KEDVENC :)
Molnár Henrietta véleménye:
Tetszett, hogy több időben és térben történő cselekmények egybefutnak. Az viszont, hogy már ez a második olyan tőle olvasott könyvem (a Police című könyvében is megölik az egyik társát) , amiben meggyilkolnak egy hozzá közel álló személyt,hát.....nem igazán nyerte el a tetszésemet, sőt a gyilkosság felderítetlen is marad....egyenlőre, gondolom.
Horváth Eszter véleménye:
Kicsit nehézkesen indult, az első 100 oldalon csak sokára az előzőeket vissza-visszaolvasva sikerült túljutnom. Kissé gyorsan változtak a színek nehezen volt követhető. De végül beindult a történet fonala, egyre érdekesebb lett, s a lendület megmaradt az utolsó oldalakig is.
A végén azonban hiányérzetem támadt, mert a főhős nyomozó társának gyilkosát illetve a felbujtót nem leplezték le. Számomra nehezen elképzelhető ez,hiszen a történet szerint Ellen fontos volt Harry számára.
Korcsek Beatrix véleménye:
A Harry Hole sorozat első tagja, ami átcsúszott a 2015-ös évre. (Az előző kettőt még 2014-ben olvastam, így azok nem vesznek részt a 2015-ös kihívásban.)

Az utána következő két résszel (Nemeszisz és Boszorkányszög) egy kisebb sorozatot alkotnak a sorozaton belül.
Valójában ennek a 3 kötetnek az olvasását szerettem legjobban, mert bár mindegyikben megoldódnak az éppen aktuális ügyek, azért vannak szálak, amik a három köteten szépen végigvonulnak.