ADATLAP
Nyakigláb Apó
Az árvaházi kislány boldogulásának és szerelmének aranyos humorral átszőtt története az elmúlt fél évszázad alatt semmit sem vesztett frissességéből, bájából. A népszerű regényt, melyet minden nemzedék elolvas, magának az írónak üde, bájosan friss illusztrációi díszítik....
Molnár Henrietta véleménye:

Gyerekkoromban olvastam először Judy történetet, akkor is nagyon tetszett a levélformájában megírt események sorozata. A főszereplő egy bájos, szeretnivaló, írói vénákkal megáldott teremtés, aki pártfogójába, Nyakigláb Apóba szeret bele. Könnyed olvasmány a kollégiumi és vidéki életről, barátsááról és szerelemről.
Markó Andi véleménye:
Régóta a polcon állt ez a könyv, ma reggel szántam rá magam, hogy elolvasom. Alig tudtam letenni. Végtelenül bájos, ártatlan a főszereplő, aki Judynak kereszteli át magát, miután Pártfogója révén megszabadul az árvaház sivárságától, és bekerül a Kollégium izgalmas világába. Pártfogójának írt levelei révén ismerkedhetünk meg történetével, felnőtté, s egyben íróvá válásával.
Csomós Mária véleménye:
Annak idején valakitől ajándékba kaptam ezt a könyvet, belenéztem, s megriadva a naplószerűségétől nagyon sokáig félretettem. Aztán egyszer, valószínűleg egy olvasás-ínséges időben elővettem, és imádtam. Ahogy minden egyes újraolvasáskor imádom
Valahogy benne van az az elvarázsolt hercegkisasszony-szerű történet, aki a végén rátalál a maga elvarázsolt hercegére.
Persze azt, hogy ki is valójában Nyakigláb Apó azt hiszem abban a pillanatban lehet tudni, mikor először tűnik fel a színen, de az izgalom mind végig megmarad, bár a boldog végkifejlet természetesen borítékolható.
A századforduló Amerikájának, az előkelő társadalom életébe is érdemes bepillantani, a kollégiumi, főiskolai életbe úgyszintén.
S aki élvezte a történetet, annak még ott van a Kedves ellenségem is.
Kolozsi Etelka véleménye:
Kedves, romantikus lány regény. Egy délután alatt a végére lehet érni. Olvastatja magát. A szegény kis Jerusha-ra, aki árvaházban nevelkedik egy szép napon rámosolyog a szerencse, egy gazdag de különc viselkedésű pártfogója akad, aki azt szeretné, hogy írónő váljon belőle. Ezért egy nagyszerű iskolába küldi a tanulmányi folytatására. Jershua, aki inkább a Judy nevet választotta magának, levélben számol be a tanulmányairól a titokzatos Nyakigláb Apónak. A nyári szünet ideje alatt ismeri meg a kedves fiatal embert, Mr. Jervie-t. Mire eltelik a 4 év, és Judy végre kezében tarthatja a diplomáját szerelmük is kibontakozik. Az igazi meglepetés pedig csak ekkor érkezik. Végre megismerheti Nyakigláb Apót....
Bali Mária véleménye:
Nagyon tetszett most is!

Rajzfilmként ismerkedtem meg a történettel, majd könyvként is nagyon tetszett, alig vártam, hogy most újraolvashassam és mikor elővettem, a testvérem gyorsan elcsente!
Sokszor Montgomery Annejét láttam Judyban, a szegény sorsú árva lány, aki nyitott a világra, éles az esze és egy sármos férfi mellett megleli a mindennapok örömét és a szerelmet is! Csodás!
Kajtor Gerda véleménye:
Nagyon bájos, könnyed kis regény. A stresszes mindennapokban jó volt egy kicsit kiruccanni Lock Willow-ba. Nagyon megkedveltem az írónőt, és biztos, hogy a többi művét is el fogom olvasni. Kellemes meglepetés volt, hogy nem az Austin-Bronte vonalat erősíti, mert azok nekem kicsit lassan haladósak. Gyorsan végeztem vele, jó volt olvasni ezt a könyvet.
Balla Julianna véleménye:
Először egy másik kategóriába vettem fel ezt a könyvet,de egy nap se kellett, hogy a végére érjék,ezért inkább ide rakom
Könnyű olvasmány, lányregény. Mégis,ha figyelmesen olvassa az ember,talál benne értéket! Idéznék is:
"A legtöbb ember nem is él,csak rohan. A messzi látóhatáron hunyorgó távoli cél felé igyekeznek, és nagy igyekezetükben annyira kifulladnak és elfáradnak, hogy észre sem veszik a szép, csendes vidéket,amely mellett elhaladnak,és aztán az első dolog, aminek tudatára ébrednek, a saját öregségük,amikor fásultságukban már egészen mindegy nekik az is, hogy elérték-e céljukat vagy nem."
Szerintem ez a mai rohanó világra még inkább igaz!
Antal Krisztina véleménye:
Vágytam már valami szívmelengető, bájos történetre, így elkezdtem feltúrni a könyvespolcom, majd a Nyakigláb Apó akadt a kezembe, mivel fiatalon nagyon tetszett, ismét elolvastam. :) Ez hiányzott nekem. Kedves, bájos, megmosolyogtató. Vannak olyan mondatok benne, melyek örök érvényűek, biztos vagyok benne, hogy még 90 évesen is tetszene. :)
Véghné Tóth Hajnalka véleménye:
A könyvet először gyerekkoromban olvastam anyukám ajánlására. De nagyon jó volt újra elővenni. Az árvaházi lány, Judy története, ahogy kis tiniből szerelmes nővé serdül, egy igazi romantikus, humoros lányregény. A könyv humorosságát, vidámságát csak növelik a szerző rajzai.
Judy szókimondó, közvetlen lány, aki tud élni a számára kínálkozó lehetőséggel, és megvalósítja álmait egy gazdag adakozó segítségével. Ugyanakkor az élet nagy igazságairól is véleményt formáz. Örök életű könyv. Amint a lányom tizenéves lesz, biztosan fogom neki ajánlani, hogy olvassa el. Egyszóval aranyos és szórakoztató könyv!
Vancsa Andrea véleménye:
Úgy olvastam el ezt a könyvet,hogy emlékeztem gyerekkoromból egy japán mesesorozatr,a címe azt hiszem Hosszúlábú apu.A könyv olvasása során jöttem rá,hogy a mese ez alapján készült.Természetesen végigsírtam a végét.