ADATLAP
Ízek, imák, szerelmek
Elizabeth Gilbert önéletrajzi regénye spirituális utazásra hívja olvasóit, vele együtt tanulhatjuk meg, mit jelent megismerni, megszeretni, és ha kell, elengedni az embereket. Elizabeth harmincas, sikeres nő - volt. Gazdag férj, álomház, fényes karrier. Egyik pillanatról a másikra az élete mégis romokban hevert, látszólag ok nélkül. Egy szörnyű válás és az azt követő depresszió után, megmérgezett kapcsolatokkal a háta mögött nekivágott a nagyvilágnak, hogy végre rájöjjön, ki is ő, és mit akar az élettől. Zarándoklata Itáliába, Indiába és Indonéziába vezet, ahol olasz dzsigolók, indiai guruk, indonéz gyógyítók között bizonyítja, hogy mindannyian a boldog pillanatokat keressük, akármelyik szegletében élünk is e világnak. Őszinte, humoros és mély érzelmű könyve mindannyiunknak szól, akik ébredtünk már úgy, hogy "ettől a naptól kezdve változtatok az életemen". Egy nő, aki nem akart többé megfelelni. Egy nő, aki elengedte a jelenét, és megtalálta a boldogságát...
Nagy Nikoletta véleménye:
Imádom ezt a történetet! A filmet már jó párszor láttam, kíváncsi voltam a könyvre ,mert tudjuk, hogy az esetek többségében a könyv sokkal jobb! Közel áll hozzám az írónő érdeklődési köre. Vonzónak találom az olasz életstílust és magát az egész országot, szépségével , gasztronómiájával és még sorolhatnám. Mindezek mellet engem is érdekel a spiritualitás, az ember lelki fejlődése, ami érzékelhető az írónőn a történetet végigolvasva. A három országban utazgatva megismerte önmagát és megtalálta a lelki egyensúlyát. Szerintem fantasztikus! ( Minden nőnek járna egy ilyen év! )
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
A történet röviden: Az írónő elvált, túl van egy szakításon és utazni kezd, hogy kijöjjön a depresszióból. Olaszország, India és Indonézia, ahova ellátogat.

Véleményem: A fülszöveg és a megfilmesítés alapján azt hittem, valami nagy durranás lesz, de rém unalmas volt. Három rész a három ország, hát .... Olaszországban csak az étel leírások voltak érdekesek... a középső, indiai részen el lehet aludni, a gurujáról ír, akivel soha nem is találkozott, csak egyszer látta egy fotón..... mi van? ....tele van kiollózott idézetekkel, hogy híres emberek mit gondolnak a megvilágosodásról.... a harmadik részre összeszedi magát, ez a legérdekfeszítőbb, az öreg füvesember, meg ahogy segít a szegény családon.... de összességében nagyon nehezen rágtam át magam rajta, egyszerűen untam.

5/2 alá
Kolozsi Etelka véleménye:
Liz magánélete romokban hever, amikor elhatározza egy évre elutazik és bejárja a nagy világot, miközben őszintén feltárja és jobban megismeri saját személyiségét. A három "I" betűs országból Itália volt az első, ahol az evész és a szieszta élvezetét tanulta meg. Majd India következett, ahol a jóga és a meditáció segítségével sikerült rátalálnia az útra önmagához. Ezután a spirituális megtisztulás után érkezett Indonéziába, ahol mint a tündérmesékben, rátalál a jól megérdemelt igaz szerelem. 10/10
Szabóné Németh Erika véleménye:
Jó kis utazókönyv, tele érdekesnél érdekesebb információval, és nagyon aranyos a stílusa és a humora. Megértem, hogy miért lett best seller, miért érintett meg annyi embert. Őszinte, inspiráló, felszabadító, elgondolkodtató és még szórakoztató is. Benne van ebben a könyvben minden, amit a személyes pokolról, az önértékelés zavaráról, a civilizációnak mondott és belénk nevelt agresszióról és türelmetlenségről tudni kell.
Marton Gabriella véleménye:
Egy elég jó kis könyv egy nő magára találásáról és szerelmi életéről, ennek ellenére a meditációról és jógáról szóló részeken nagyon nehezen jutottam túl, mert ennél kevésbé érdeklő témát nem is találhatnék. Aki jóga és meditáció ellenérzésekkel küzd, az ne kezdjen bele, mert a könyv jó nagy része ezt írja le. A film sokkal jobban tetszett, mint a könyv. Lehet Julia Roberts alakítása miatt is.
Orosz Dóra véleménye:
Azért szeretnek az emberek könyvet olvasni, hogy kiragadja őket a mindennapokból, elfelejtsék a gondokat, valaki más bőrébe bújva egy idegen világban találják magukat. Ez a könyv pont az ennek az ellenkezőjét váltja ki belőlem akárhányszor olvasom, hiszen nem nem egy másik világba menekültem általa, hanem a saját gondjaimat sikerült feldolgoznom miközben Itáliában Indiában és Indonéziában jártam ;)

Kedvenc részem: "Augustus mauzóleumára pillantva úgy érzem, az életem talán mégsem annyira kaotikus. Csak a világ az, amely állandóan olyan változásokkal áll elő, amire egyikünk sem számított. A mauzóleum arra figyelmeztet, hogy nem szabad túlságosan ragaszkodni a régi, elavult elképzeléseimhez arról, hogy ki vagyok én, mit képviselek, kihez tartozom, vagy miféle funkciót akartam valaha betölteni. Tegnap lehet, hogy én voltam a disztribűn - ám elképzelhető, hogy holnap raktárként fognak használni. Az embereknek mindig - még az Örök Városban is, azt sugallja a néma mauzóleum-, hogy folyamatosan készenlétben kell állnia a forradalmi változások soha meg nem szűnő hullámaira."
Nagy Zsófia véleménye:
A filmet lattam eloszor, nagyon tetszett. Sokkal kesobb szantam ra magam arra, hogy elolvassam a konyvet is, ami egy jo dontes volt. A konyvhoz viszonyitva a film tul komplikalt, a lenyeget hagytak ki belole, de igy a filmhez viszonyitva a konyv egy kellemes csalodas volt.
Vass Melinda véleménye:
Ajándékba kaptam ezt a könyvet, nagyon örültem neki. Aztán elkezdtem olvasni... Valószínűleg az én véleményem erről a könyvről nagyon eltérő sokakétól. Hát, őszintén szólva ennél rosszabb könyvet még nem olvastam. Borzasztó kínszenvedés volt olvasni. Az Olaszországban játszódó résznél az volt az érzésem, hogy úgy tölteni az időt egy ilyen helyen, ahogy az írónő tette, semmi más, mint időpocsékolás. Bosszantott. Az indiai részt végtelenül unalmasnak találtam, nagyon nem az én világom. A harmadik, indonéziai rész még egy kicsit tetszett is. Összességében, a várakozással ellentétben számomra ez a könyv nagy csalódás. A filmet nem láttam, nem is fogom megnézni...
Molnárné Szabó Zsuzsanna Babi véleménye:
Egyszerűen imádtam olvasni ezt a könyvet. Gyönyörűen megfogalmazta a hősnőben dúló érzelmeket, lelki viharokat, majd a lecsendesült, meditációs belső harmóniát egyaránt. Azt gondolom, ez lesz az a könyv, amelyet bizonyos időközönként újra meg újra elolvasok, hogy ne felejthessem el a sok- sok lelkifröccsöt, ami árad belőle. A műből készült filmet még nem láttam, de kíváncsian várom.
Juhász Euridike véleménye:
Film után a könyv....és így is jó volt, most újra jöhet a film. Ez a történet - bár három különböző helyen játszódik - , mégis befelé visz leginkább, önmagunkba. Itália érzéki örömei után, melyek a külső, anyagias világhoz köthetőek, India már a belső, a csendesebb világot hozza Liz számára, megtanulva a megbocsájtást magunknak és másoknak, az elfogadást, türelmet. Ezek után az Indonéz Balin teljesedik ki az Új Ember, rálelve önmagára és a boldogságra.
Kenéz Szilvia véleménye:
Nagyszerű önismereti utazás ez a könyv. Először olvastam, a filmet csak később láttam. Egy sikeres, harmincas nő, Liz, válása után depressziós lesz. Belegabalyodik egy kapcsolatba, ami mégsem az igazi. Útra kel, hogy megtalálja önmagát. Bejárja Itáliát, Indiát és Indonéziát, barátokra lel, végük egy vagány spanyol oldalán a szerelmet is megtalálja. A film is szuper.
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Úgy kb. 3 évvel ezelőtt már elolvastam ezt a könyvet nagy világmegváltó elvárásokkal. Nem tetszett. Most újraolvasva, új esélyt adva láttam neki, és valahogy más lett, lehet nekem kellett változnom, hogy többet adhasson Liz története. Nagyon sokat ad és tanít ez a könyv, nem szabad engedni, hogy elsőre megtévesszen, nyitottnak és türelmesnek kell lenni. Jó lenne ilyen helyekre elmenni, kicsit ott élni.
Sárkány Eszter véleménye:
Elizabeth harmincas, sikeres nő - volt. Gazdag férj, álomház, fényes karrier. Egyik pillanatról a másikra az élete mégis romokban hevert, látszólag ok nélkül. Egy szörnyű válás és az azt követő depresszió után, megmérgezett kapcsolatokkal a háta mögött nekivágott a nagyvilágnak, hogy végre rájöjjön, ki is ő, és mit akar az élettől.
Tóth Márta véleménye:
Nagyon jó könyv, nagyon jó történet és nagyon komoly mondanivaló.
Egy gyönyörű történet a valóságról, a szerelemről és az "ÉN" megtalálásáról.
A filmet is láttam, és nagyon tetszett úgy mint a könyv.
Ez a könyv is bizonyíték, nincs olyan akadály ami után ne lehetne felállni, és hogy a szerelemnél nincs erősebb kötelék a világon.
Mindenkinek ajánlanám bármikor, megéri elolvasni! :)
Kiss Evelin véleménye:
Nagyon tetszett a könyv. Főleg hogy egy memoárról van szó, hiszen a nő saját életét írja le :) nagyon megható volt ahogy írt Olaszországról, és a könyv által nekem is eszembe jutott hogy , én is ellátogatok egy ilyen gasztrotúrára. A spirituális dolgokat én nem szeretem, de elég élvezetesen irta le ahhoz hogy azt a részt is elolvassam. Az indiai rész pedig inkább vicces volt :D mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el. Aki éppen válik, annak pedig kötelező olvasmány
Csabai Regina véleménye:
Még nem láttam a filmet, de rossz véleményeket hallottam róla. Mégis úgy gondoltam, hogy megéri elolvasni, mert már nagyon sokszor beigazolódott, hogy könyvben ezerszer jobb, mint filmen. Ez most is így történt. Imádtam, ahogyan egyszerre gyógyítja meg magát a pihenéssel, a kikapcsolódással a főszereplő, és egyszerre nyújt lelki feltöltődést, kulináris élvezeteket és vicces, de egyben komoly pillanatokat az olvasónak. Egyszerűen imádtam!!
Gabriella Korsós véleménye:
Nem láttam a filmet még, valahogy nem éreztem magaménak a történetet azok alapján amit hallottam róla. Csak a kihívás miatt álltam neki a könyvnek is, de így utólag nagyon örülök hogy megtettem. Tetszett ahogy Gilbert ír, érdekes volt végigkövetni hogy tudja egy gyakorlatilag az idegösszeroppanás szélén álló ember újra összerakni magát azzal, hogy szünetet tart. Szünetet az életében, az aggódásban, az életmódjában. Hiába néznek olyankor furcsán az ember barátai, hiába tiltakozik a családja, néha egyszerűen nincs más megoldás, minthogy otthagyjuk azt ami a problémáinkat okozza. És ez nem önzőség, néha egyszerűen nincs más választásunk.
Onika-Szvath Szilvia véleménye:
Már nem is számolom, hányadjára olvastam el ezt a könyvet. Minden évben többször is a kezembe veszem, egyszerűen imádom. Zseniális! Csodás tájakon játszódik,és a főszereplő lelkivilágát teljesen a magaménak érzem!
Schwarcz Kriszti véleménye:
Imádom! A könyvet és a filmet is. Először láttam a filmet, és azt kell mondjam itt is beigazolódott az a tény, amit vallok, hogy a könyv mindig jobb mint a film! Teljesen más hangulata volt, erősebb spirituális töltése. Nem tudtam letenni :) Biztos hogy el fogom még olvasni többször!
Balla Sarolta Beatrix véleménye:
Kicsit sajnálom, hogy előbb láttam a filmet, minthogy olvastam. Ennek ellenére nagyon szerettem. Magával ragadott és sokat segített nekem. Egy olyan élethelyzetben kezdtem el olvasni, amikor nagy szükségem volt egy ilyen spirituális lökésre. Bár még egyik helyen sem jártam, sem Olaszországban, sem Indiában, mégis könnyűszerrel elképzeltem, hogy ott vagyok és átéltem mindent, amit az írónő leírt.
Dömötör Csilla véleménye:
Ajándékba kaptam a könyvet, eredetiben, angolul olvastam. Talán nem is baj, mert magyarul biztos nem tudtam volna letenni.
A könyv első harmadát olvasva rettenetes nosztalgiám lett Olaszország iránt, én is éltem ott néhány hónapot, de szerintem ilyen élvezetes leírás és vicces sztorik hatására mindenki legszívesebben azonnal csomagolna és indulna Rómába.
Meglepődtem, amikor a könyv középső szakasza hasonló érzéseket váltott ki. Indiában még sohasem jártam és a spirituális életem sem ilyen gazdag, de mégis nagyon megfogott az "Imák" rész. Sok dolgot átgondoltam a saját életemmel kapcsolatban.
És még egyszer meglepődtem, amikor a harmadik részt, Balit nem tudtam annyira élvezni. Lehet, hogy én még nem tartok itt a lelki fejlődésben, nem tudtam átérezni azt az életet, pedig semmivel sincs rosszabbul megírva, mint az első két rész.
Csak azt tudom ajánlani mindenkinek, hogy lehetőleg ne egy falatra olvassa el, néha álljon meg egy kicsit átgondolni Liz útját.
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Aki ez után az idézet után nem akarja elolvasni....
"Minden azzal kezdődik, hogy elkezdesz vágyni valamire, olyan dolgokról kezdesz fantáziálni, amikről korábban még csak nem is álmodtál, és mielőtt feleszmélhetnél, villámcsapásszerűen önt el a szeretet és az izgalom. Azon kapod magadat, hogy úgy viselkedsz, mint egy megszállott drogfüggő, ha nem kapod meg az adagod, rosszul vagy, megőrülsz, és a díler, aki korábban folyamatosan termelte benned a vágyat, most mégis megvonja tőled a vágyott szert, amit korábban ingyen és bérmentve adott. Azon kapod magad, hogy lefogytál, reszketsz egy sarokban és a lelked is eladnád, ha még egyszer kapnál belőle. Időközben vágyad tárgya próbál megszabadulni tőled, és úgy néz rád, mintha még sohasem látott volna. Az a vicces, hogy nem hibáztathatod, hiszen nézz csak magadra, igazi csődtömeg vagy, igazság szerint te sem ismersz magadra. Végül eléred a vak szenvedély utolsó fázisát, teljesen és visszavonhatatlanul lejáratod magadat."
Egyszerűen csodaszép könyv! :)
Bükiné Foki Ariel véleménye:
A könyv olvasása közben kettős érzések kerítettek hatalmukba. Egyrészt a "milyen jó, hogy soha nem voltam ennyire szomorú, bánatos", másrészt, hogy "milyen bátorság kell ahhoz, hogy mindent feladjunk és újrakezdjük". A könyvolvasása közben megnéztem a filmváltozatit is. A könyvolvasása nélkül a film egyes jelenetei, sőt a mélyebb tartalma szerintem nem értelmezhető. Persze a könyvolvasása során jobban van idő végiggondolni a mögöttes tartalmakat, a film meg csak pereg, sokszor kicsit felszínes.
Összességében a könyv nagyon jó gondolatokat ébresztett bennem önmagam szerettéről, másokkal való kapcsolataimról és az állandó változásról és fejlődésről.
Falusi Renáta véleménye:
Nem ilyen típusú könyveket szoktam olvasni. Érdekes volt, nagyon sok mindent megtudtam egy olyan vallásról, ami eddig nem foglalkoztatott. Azonban Rómába egyszer el kell jutnom, biztosan gyönyörű város. Nem tudom hogyan értékeljem a könyvet, mert valahol tetszett is meg nem is. Lehet azért nem tudtam teljesen átérezni, mert még nem voltam ilyen helyzetben.
Dikácz Andrea véleménye:
Ezt a könyvet, ha nem is minden évben, de kétévente biztos elolvasom. Mindig találok benne valamit, ami éppen aktuális az életemben. Elgondolkodtató könyv, nem lehet csak úgy ukmukfukk elolvasni. Szeretem az olyan könyveket, amik mások életét írják le, de nem szárazon. A történet humoros, közben komoly is, tetszik a felosztása, egyáltalán nem tűnik ugrálósnak. Az utolsó olvasás óta voltam már Olaszországban, Rómában is, ez egy újabb megértést adott a történethez, izgalmas volt arra gondolnom "Én is voltam ott!" Biztos vagyok benne, hogy hamarosan újra előveszem majd.
Dékány Olga véleménye:
Nem egyszerre és nem elsőre olvastam el, de csak azért, mert mindig volt benne min gondolkodni. Letettem, átéltem, Rómát közben megnéztem, ízlelgettem. Valahogy mindig akkor került kézbe, amikor szükség volt rá, mindig akkor találtam benne egy gondolatot, amikor azt éreztem jólesne valamiféle iránymutatás. Hihetetlenül spirituális volt és inspiráló, mindemellett valóságos és nem a földtől elrugaszkodott. Szerettem a filmet, de a könyv az teljesen más, az adja ki a kerek egészet.
Csúszi Ancsi véleménye:
A könyv nagyon különleges szerintem, de én nagyon szerettem, mert bármikor kezdtem el olvasni, mindig megnyugtatott. A történet nagyon szép, és örültem, hogy a főszereplő (Liz) végül megtalálta a boldogságát.
Juhász Barbara véleménye:
Nagyon jó volt a könyv. Teljesen más stílus mint amiket olvasni szoktam. Bele tudtam élni magam. Mindegyki rész tetszett és jó volt hogy minden országnak meg volt a maga sajátossága. Olyan volt mintha én is ott lennék. Sajnos Balin és Indiában még nem jártam, szóval jó volt betekintést nyerni ezekbe az országokba. Ez a könyv mindenkinek nagyon jó olvasmány ha egy kicsit elveszett. Sok jó gondolat és tanács van benne, amit bárki megfogadhat és gyakorolhatja. Nagyon kiváncsi vagyok a filmre is, remélem az is legalább ilyen jó lesz:)
Kocsis-Meriadt Brigitta véleménye:
Imádtam ezt a könyvet, szinte faltam a sorait. Csodálatos atmoszférával megírt, őszinte naplóaz újjászületésről, a fejlődésről és a beteljesedésről. A békéről, ami mindenki szívében ott lakik, csak fel kell kutatni. És bár a főhős egy esztendő alatt bejárta Itáliát, Indiát és Indonéziát is, legmesszebbre mégis a sajás lelkében tett utazással jut. Alig várom, hogy kezembe vehessem a folytatását, a Hüséget is.
Herczegné Bagi Szilvia véleménye:
Barátnőm kedvenc filmje, ő javasolta a könyvet is. Hatalmas eltérések voltak a két mű között, nem is igazán tudtam eldönteni, hogy melyik a jobb. Volt ami a könyvben, volt ami a filmben tetszett jobban.
Igazából nagyon elvarázsolt a könyv, nagyon megérintett és sokat gondolkodtam azóta én is, hogy hogyan találhatnám meg Istent saját magamban. Érdekes, hogy a könyv olvasása óta úgy érzem, hogy nyugodtabb és elfogadóbb is vagyok. Mindenképpen érdemes volt kézbe venni és szerintem a folytatást is el fogom olvasni.