ADATLAP
Vakrepülés
Mi a boldogság titka? Honnan tudhatjuk, hogy a helyes úton járunk? Kinek a kezében van a döntés? Vajon a gyerekkorunk, a párkapcsolatunk, a munkánk, a lakhelyünk vagy éppen az anyagi helyzetünk felelős mindenért? Legújabb regényében Bauer Barbara ezekre a kérdésekre keresi a választ, miközben két lány történetét meséli el.

A vak Julietta az olaszországi Follinában nevelkedik. Édesanyja zongoratanárnő, édesapja hangszerkészítő, így nem csoda, hogy a lány otthonosan mozog a hangok világában, számára a hangszerek jelentik az életet. Julietta elfogadja a sorsát, ám szülei szerint sokkal többre képes.
Réka patikuscsaládban nő fel Békéscsabán. Magától értetődik, hogy őt is erre a pályára szánják, a lány azonban egészen más álmokat dédelget – minden vágya, hogy zongorázhasson, kamaszként pedig úgy dönt, pilóta lesz. Noha szülei ellenzik, titokban elkezdi a vitorlázórepülést és az ejtőernyőzést.
Egy végzetes baleset és a halál közelsége mindent megváltoztat. A két lány sorsa összefonódik, s bár életük látszólag teljesen különböző, a felszín alatt sok hasonlóságot rejt. Réka nyomozni kezd, és közben a spiritualitás ismeretlen útjára téved. A jövőt fürkészi, valójában a múltban kutat – hogy végül a jelenben találja meg önmagát... ...
Bankó Sarolta véleménye:
Békéscsabán játszódó mű, ami ugyan nem a szülővárosom, de az ott játszódó könyveket már kiolvastam, így jöhetett a megyeszékhelyről szóló könyv. Viszont gimibe én is a Rózsába jártam, így a történet ez a része is közel állt hozzám. Érdekes történet, de én nem igazán szeretem az ezoterikus dolgokat, egyszer el lehet olvasni.
Antal Margit véleménye:
Ismét egy kellemes meglepetés az írónőtől. Érdekes volt olvasni, ahogy a két lány sorsát és családját is meglepő fordulatokkal összeköti egy személy és egy spirituális " utazás" kapcsán. A spirituális vonalra nehezebben tudtam ráhangolódni, de, amikor megvolt igazi élmény volt olvasni.Érdekes megoldás, hogy Frederico személyén keresztül, aki mindkettőjüket ismerhette,kapcsolja össze a két lány sorsát.Közben megismerhetjük Békéscsaba fontosabb helyszíneit , a város életének mindennapjait és Follina hangulatos, barátságos , családias világát. Az olaszországi részeket különösen szerettem, az mindig lenyűgöz a festői tájleírások miatt, ami itt is sikeres volt. A végkifejlett különösen tetszett , nemcsak az egyébként is különleges szerelem beteljesülése miatt, hanem, ahogy Réka megtalálja sorsfeladatát és felkarolja a gyengén látó és vak gyermekek zenei képzését egy alapítvány kapcsán. Igazi sokrétű, mélyebb mondanivalójú( jelenben jól érezni magunkat, sorsfeladat kérdése, tinédzser lázadás témaköre stb.) akár többször olvasós, tanulságos mű. Mindenkinek csak ajánlani tudom !
Kvasz Éva véleménye:
A szülővárosomban játszódik a regény, ezért olvastam el. Egy rövidke kis regény ezoterikus (reinkarnációs) beütéssel. Mindenesetre érdekes volt az ismerős városi helyszínekről, a Rózsáról olvasni. Azon kívül semmi, vagyis felejthető. Szimpla csajos történet, kis szerelemmel (naná, hogy egy dögös olasz pasiva). És egyáltalán hogy képes valaki 1000 méter zuhanást túlélni????