ADATLAP
Bálványok alkonya
Hogyan? Az ember csupán Isten melléfogása volna? Vagy Isten csupán az ember melléfogása?
Nem sokkal elméje elborulása előtt összegezte tanítását és gondolatait az örök bálványokról a 19. század jelentős filozófusa egyik utolsó művében, a Bálványok alkonyában.
Friedrich Wilhelm Nietzsche német klasszika-filológus és gondolkodó művei nagy hatással voltak a 20. század filozófusaira és egész történelmére, személyisége mégis mindig vitatott lesz. Indulatos, egyszer pengeéles és pontos, másszor homályos szövegeit ma is rengetegen olvassák, a szövegek frissességükből semmit sem vesztettek. Nietzschét olvasni, kalapáccsal filozofálni mindig izgalmas kaland marad....
Németh Luca véleménye:
Nehezen tudom hová tenni ezt a könyvet. Nagyon tömör blokkokat kapunk, és emberünknek Mindennel, de Tényleg Mindennel baja van. Valamikor buzgón bólogattam olvasás közben, nyilván azoknál a részeknél, amikor olyan dolgokat hordott le, amik nekem is ellenszenvesek. Máskor pedig alaposan felháborodtam, hogy a számomra sérthetetlen dolgokról hogyan mer már így nyilatkozni… de ez ilyen, akárki olvassa, valamin meg fog sértődni.
Tóth Dominika véleménye:
Nehézkesen ment az elolvasása, mert próbáltam mindig megérteni, mire gondol. Belátom, ez néha nem sikerült. Gyakran túl szélsőségesnek, már-már "elszálltnak" ítélhetőek a gondolatai. Azonban voltak olyanok is, amelyekkel egyet tudtam érteni, illetve olyan jóslatai, amik mostanra valóban beigazolódtak.Elgondolkodtató és zavaros könyv...
Szabó Anita véleménye:
Rossz döntés volt, elismerem. Egyszerűen tetszett a Helikon Zsebkönyvek sorozat és még amúgy sem olvastam Nietzsche-t. Próbáltam kiszűrni, vajon már az őrülete határán írta-e ezt a könyvet. Körülbelül igen, ami azért legalább megmagyarázza a felépítésbeli hiányosságokat.