ADATLAP
Zabhegyező
A regény főhőse Holden Caulfield 17 éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. A cselekmény egy meg nem értett, a társadalmi konvenciókat befogadni és gyakorolni képtelen s ezért mindenünnen kitaszított kamasz fiú háromnapos kálváriája. Holden első személyben mondja el a kicsapása utáni három napjának történetét, melyet New Yorkban éjszakai mulatóhelyeken, kétes hírű szállodában s az utcán tölt el. Közben mindent megpróbál, hogy a világgal, az emberekkel normális kapcsolatot alakítson ki, de sikertelenül. Menekül az emberek elől, de mindenütt hazug embereket talál. Az egyetlen élőlény, akivel őszintén beszélhet, s aki talán meg is érti valamennyire, titokban felkeresett tízéves kishúga. De ő sem tud segíteni: Holden a történteket egy ideggyógyintézet lakójaként meséli el....
Kornélia Jolán Finta véleménye:
Barátnőm ajánlására olvastam el, sokat hallottam róla, mint alap mű amit egy könyvimádónak el kell olvasnia. Hát mindenre számítottam, csak nem erre, valami nagyon komolyra, ami persze helytálló is, de könnyed olvasmány, tele tanulsággal, de egyben humorral és érzelmekkel is telve. Nagyon tetszett, érdemes volt elolvasni.
Horváth Barbara véleménye:
Imádom ezt a könyvet! És imádom Holdent is! Ez egy zseniális alkotás. Valami egészen másra számítottam, sötétebbre, komorabbra, nehezen emészthetőre. Abszolút tévedtem. Nagyon jó könyv, könnyen olvasható. Csak azt sajnálom, hogy olyan hirtelen lett vége. Az utolsó előtti fejezet az egyik legmeghatóbb, csodás, hogy mennyire szereti a testvérét. Tiniként biztos más lett volna elolvasni, így felnőtt fejjel abszolút érthető a viselkedése. Holden nem egy átlagos fiú és ő valóban csak meg szeretné érteni a világot. Remélem sikerül neki!
Kvárta-Papp Zsuzsanna véleménye:
Ez a könyv fantasztikus, amilyen egyszerű annyira jó!Könnyed humor az élet nagy dolgairól, ahogyan egy 16 éves kamasz látja. Keresi önmagát, de nem nagyon találja. Szerintem akik túl vagyunk ezen mind át tudjuk érezni.
Lukácsné Velősy Dóra véleménye:
Masodjara olvastam, eloszor kamaszkent. Azt hiszem, kotelezo volt. Igazabol tetszett, a nyelvezete is. Beleolvastam az uj forditasba is. A cime sokkal talalobb (Rozsban a fogo), tenyleg van ertelme. A Zabhegyezonek nem sok, felrevezeto. De modern szleng szoveggel teletuzdelni egy 1951-es konyvet??? Hogy jobban meg lehessen erteni? Angolul se irjak at, hogy fogyaszthatobb legyen.
Holden egy okos, elkeseredett es helyet nem talalo kamasz, aki mindent utal. Lehet nem szeretni, de szerintem tokeletesen felepitett es megirt konyv.
Kovácsová Anita véleménye:
Hihetetlenül vicces a nyelvezete! Üditöleg hatott az angol szleng. Beleolvastam a magyar forditasba is és egyáltalán nem jön át a szerzö stilusa :/
Ami nem tetszett benne az a vége volt. Hirtelen tett pontot az I-re a szerző. Bár talán még mindig jobb hogy nem a föszereplő halálával végzödött ahogy azt sejteni véltem :)
Békés Barbara véleménye:
Érdekes könyv, egyenlőre nem tudom eldönteni, hogy tetszik-e vagy sem. Végig vártam, hogy kiderüljön miért is került elmegyógyintézetbe. Végig vártam, hogy valami elsöprő dolog történjen. De lehet, hogy egy 17 éves Holdennek ezek a dolgok voltak az elsöprőek? Vagy pedig egyszerűen csak túl sokat várunk ettől a könyvtől? Vagy pedig még én nem tartok ott, hogy átjöjjön az a valami, amiről azok beszélnek, akiknek meghatározó volt ez a könyv? Nem tudom, majd lehet, hogy később újra előveszem.
Kiss Réka véleménye:
Őrülök hogy elolvastam ezt a könyvet. Kicsit furcsállom a végét, végig azt vártam hogy tombolás lesz... de nem. Az hogy az utolsó pár oldalban kapunk egy szép, filmbe illő befejezést arról hogy Holden "megjavul"... nekem kissé erőltetettnek tűnt.
Serhal Diána véleménye:
Örökké hálás leszek drága szüleimnek, hogy j. D. Salinger monogramja megegyezik az enyémmel, különben lehet, hogy elsiklott volna a figyelmem fölött ez a könyv.
De kár is lett volna! ... Nem is tudom, mit lehetne mondani. Ez a Zabhegyező. (Most már) majdnem mindenki ismeri, és nem véletlenül szereti.
Meghatározó mű, ami megérti az olvasót. Nem ítéli el, ahogy a szereplőket, ahogy maga a szereplő sem, hanem megpróbálja megérteni. Az olvasónak végül sikerül is, és rájön, hogy bárki legyen is, ő van benne a könyvben. Vagy legalábbis egy kicsit belőle.
Vagy legalábbis én így érzem :)
Balázs Barbara véleménye:
Az a helyzet,hogy rengeteget szenvedtem ezzel a könyvvel. És meg kell mondanom,hogy nagyon nem tetszett. Véleményem szerint a főszereplő egy elkényeztetett kamasz,akinek egyszerűen nincsen jövőképe,és egyáltalán nem is törekszik arra,hogy legyen. Fogalma sincs mihez kezdjen az életével, vagy a pénzével és mindig másokat vádol a saját tehetetlensége miatt. Szerintem egyszerűen alkalmatlan az egész életre. A legjobban az bosszantott fel,hogy mikor már kb 160 oldalon keresztül ott nyöszörög,hogy fú milyen szar neki és elhúz onnan a nemtudomhova és itt hagy mindent, akkor egyszer csak happy end lesz a vége. Na ott már tényleg nagyon ideges lettem. Tehát egy szó mint száz...rossz...kész...ennyi.....
Liliom Rebeka véleménye:
Nagyon tetszett a könyv, a stílusához viszont elég nehéz volt hozzászokni. Az elején értelmetlennek tűnt az egész, és azt sem tudtam kihámozni, Holden hány évvel később és kinek írja a történetét.
Sok embertől hallottam már erről a könyvről, de nem tudtam elképzelni, miről is szólhat. Beletelt egy kis időbe hozzászokni, de összességében nagyon tetszett benne minden, még a negatívumai is. Minden tulajdonságával együtt megszerettem.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Gimnàziumi angolòràk emlèke. Vegyes kèp, a diàkoknak vagy tetszett, vagy nem. Nekem akkor közömbös volt, elolvastam,de csak az alaptörtènet maradt meg: egy kissè zavart fiù napjai. Most is közömbös maradt a könyv. Holdennek sok minden nem tetszik, hol ezt akarja, hol azt. De mindig talàl kifogàst, hogy amit csinàl, az mièrt nem jò. Testvèrèben bízik csak meg. Most sem derült ki, hogy mièrt került az elmegyògyintèzetbe.
Gébele Gabriella véleménye:
Kíváncsi voltam, elolvastam és nem tetszett. Nyilván másnak más a véleménye, ez most nekem a nem jött be kategória. Kicsit elvont,nem kötött le. Értékelem, hogy sokaknak tetszett,tetszik, a hiba bennem van:-)
Trauzál Andrea véleménye:
Hm, hm, és megint csak hm.
Fogalmam sincs, mit mondhatnék erről a könyvről. 11 éve áll a polcomon, és csak most olvastam el. Valaha régen belekezdtem már, mert ismerős volt 1-2 név és dolog (pl. a kacsák a tavon), de semmire nem emlékeztem.
Kedvenc egyáltalán nem lesz, viszont olvastam már sokkal rosszabbakat is.
Sok hasonlóságot véltem felfedezni egy másik könyvvel, amit nem olyan régen olvastam, bár azt csak néhány éve adták ki.
Néhol vontatott, néhol unalmas, de összességében nem vészes. Ugyanakkor sokszor gondoltam arra, vajon miről is szól? Erre nem igazán találtam választ…
Ecseri Mariann véleménye:
Rengeteg embertől hallottam, hogy hú de jó, meg olvassam el. Elolvastam, de nagyon nem volt könnyű.Nekem vontatott volt, és nem volt benne az az érzés, amitől úgy gondoltam, hogy ez de jó könyv. Összességében nekem csalódás volt a könyv.
Szűcs Erzsébet véleménye:
Nagyon sokat vártam tőle, és most nagyon csalódtam. Nagyon sok embernek fontos, kult könyv és kedvenc színészem filmjében is szerepelt a könyv, de én nem tudtam befogadni. Lehet, hogy kevés vagyok a könyvhöz, de nem értem és nem is akarom megérteni a történetet. Van egy srác, aki mindent eldob magától, de a húgának nem engedi, hogy válasszon. A meg nem értett lélek nagy könyve. Ehhez kapcsolódóan lenne egy film, amihez hasonlíthatnám, de mégsem teszem. Az a fiú, aki szerepel abban a filmben,kiáll egy egész suliért, Holden viszont csak tervez, de sosem tesz semmit. Sajnálom, hogy nem értettem meg, de örülök, hogy túlvagyok rajta.
Tóth Márta véleménye:
Igazából a könyvet eredetileg "Egy betiltott könyv" kategóriához olvastam de ilyet nem találtam mert átírták vagy más van helyette.
A könyv nagyon unalmas volt, megbántam hogy kiolvastam kíváncsiságból elolvastam hátha a vége jobb lesz de semmi.
Az állandó "tetű" "öregem" "ha tudni akarod az igazat" már az idegeimre mentek, ahogyan az is hogy sokszor a főhős belevág mások szavába, a mondat kellős közepén.
Ez a gyerek nem tud semmit, fogalma sincs semmiről, és semmi sem érdekli csak hogy folyamatosan cigizni tudjon...nem gondoltam volna hogy ennyire unalmas és semmitmondó könyvet fogok találni de sajnos találtam. Nekem nagyon nem tetszett...
Farkas Ágnes véleménye:
A könyv tartalmát nem ismertem,de sokat hallottam róla, szóval felvettem a listámra.Vegyes érzések kavarognak a könyvvel kapcsolatban.Az elején leírt mondatba kapaszkodtam,hogy na már mindjárt megtörténik az, amiért elmegyógyintézetben köt ki.Vártam és vártam, már majdnem a végére értem, de semmi.Hamar lehetett vele haladni.Össze-vissza csapongott mindenfélével, de gondolom ezt is fontos volt bemutatni,hogy nem tud koncentrálni Holden sok ideig egy dologra.Elég eszement a sztori, de hát ez volt a cél gondolom, hogy ilyen őrült dolgokat írjon le és így mutassa be a fiú "ámokfutását". Eléggé dilisnek kell lennie annak, aki ilyeneket tud fantáziálni és aztán papírra vetni.. Elolvastam, pipa és ennyi.
Ferenczik Adrienne véleménye:
Főiskolás koromban már olvastam a regényt, akkor tetszett. Most csupán azért vettem újra a kezembe a könyvet, mert megjelent az új fordítása, és, gondoltam, összehasonlítom a kettőt. Kíváncsi voltam a Rozsban a fogóra, de úgy döntöttem, hogy előbb elolvasom a régi fordítást, hogy megnézzem mi "nem jó" benne. Nekem a regény most is tetszett. És nem gondolom, hogy fontos volt új fordításban megjelentetni, és a szövegben szereplő szlenget modernizálni.
Horváth Anita véleménye:
Már régóta szerettem volna elolvasni. Az első fejezet stílusa nagyon tetszett, és nem értettem miért nem olvastam eddig. De kb. a negyedik fejezetre nagyon untam. Még a könyv felénél is abban reménykedtem, hogy fog valami történni, de az utolsó oldalnál csak ültem és nem akartam elhinni, hogy ennyi, még vége sincs, mintha csak elfogyott volna a papír.
S Évi véleménye:
Én is sokat hallottam róla, és szintén a SzJG miatt (is) került fel a listámra. Reni odavolt érte, nekem annyira nem jött át. Nem értem, miért lett ennyire népszerű, kedvelt. Lehet, hogy túl fiatal, éretlen vagyok hozzá? Nem tetszett a nyelvezete (bár tegnap olvastam a cikkeket az újrafordítás kapcsán, és pont ez benne a lényeg, de eh), a stílusa, a főhős nem volt szimpatikus, kicsit unalmas is volt. :(
Simon Bori véleménye:
A könyvről először a Szent Johanna Gimiben hallottam. Kíváncsi voltam milyen lehet, mert jókat mondtak róla. Nem tudtam igazán, hogy miről szól a könyv, de belevágtam. Amikor kivettem a könyvtárból, meglepődtem milyen rövid. Érdekes volt és könnyen olvasható, bár nem túl tartalmas.
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
A könyvnek többször nekikezdtem....de mindig félretettem, nem tetszett....most is nagyon nehezen olvastam el! De többször nem is fogom!
Nem ajánlom, mert nem tetszett - bár vannak benne váratlan fordulatok, mégsem egy túl csavaros történet!

SZIJÁRTÓ GABRIELLA véleménye:
Csak tudnám, hogy az ilyen semmi mondanivalójú, igénytelenül megírt könyvekből miért lesz kultusz könyv. Amúgy sem szeretem az ilyen stílusú könyveket amiben minden "tetű" meg minden "lepra" és "hervasztó". Értem én, hogy nem a cselekmény hanem a szereplő lelki világa a lényeg, de szerintem semmiről nem szól (még ha burkoltan akar is) ezért nem is tudott megfogni, semmi pluszt nem adott. Rossz véleményeket hallottam róla és valóban nem volt túl jó. Ennek ellenére nem a legrosszabb könyv amit valaha olvastam, nem is volt túl vastag, lehetett vele haladni és emiatt azért emészthető volt. Mindenesetre rosszabbra számítottam.Maradtak azért kérdőjelek, mondjuk, hogy hogyan jutott el a kicsapástól az elmegyógyintézetig nem volt tiszta. Ajánlani nem ajánlom, szerintem annál sokkal jobb és értékesebb könyvek vannak az irodalomtörténetben.
Gombár-Erkli Katalin véleménye:
Nagy nehezen végig szenvedtem magam rajta.Az eleje még úgy-ahogy tetszett is, de nagyon elfajzott lett a végére az egész történet. Tőlem nagyon messze áll a hangulata. Lehet, hogy bennem volt a hiba, nem voltam ráhangolódva a könyvre. Érdekesnek érdekes, és méltán híres nevezetes, hiszen eléggé különc fiúról szól. Holden hányattatott gyermekkora rányomja bélyegét élete minden további percére. Igazi tragédia az ő sora, mégsem tudom igazán sajnálni, jellemét nem tudom elfogadni. Kishuga iránt érzett szeretete túlságosan nagy ellentmondásban áll szerintem a többi ember iránt érzett mélységes megvetésével. Durva általánosításai sem tetszenek. Nem lettem a medveölő sapkás rajongója.
Schwarcz Kriszti véleménye:
Már régóta terveztem, hogy elolvasom, most végre sikerült. Egészen furcsa világa van a könyvnek, de nagyon tetszett. Ellenben nekem nem az a típusú könyv, amit többször olvas az ember, így örülök hogy megismertem, de valószínűleg nem fogom újra elolvasni.
Nagy Vera véleménye:
Miközben próbáltam megérteni a könyv lényegét, és annak botrányos mivoltát, igazából rájöttem, hogy a regény igazi erejét nem a történet adja – nem véletlen, hogy egy rövid bekezdésben össze lehetett foglalni a lényegét -, hanem az életérzés és a mondanivaló, ami alapján mindnyájunkban, még felnőttként is ott lakik egy kis Holden Caulfield, éljünk Budapesten vagy bárhol a világban. Aki bele szeretne kezdeni, annak mindenféleképpen ajánlom az idén megjelent új fordítást, a talán kevésbé hangzatos címmel rendelkező, „Rozsban a fogót”, ami már napjaink fiataljainak a nyelvén szólal meg és már fordítói hibáktól is mentes.
Folyt. köv.: https://konyvkihivas.wordpress.com/2015/07/26/egy-betiltott-konyv/
Trisz Tamara véleménye:
Vannak jó és rossz könyvek. De vannak olyanok is,amiket második olvasásra se tudok hova tenni. Először kötelező olvasmányként olvastam,de nem igazán figyeltem oda. Muszáj volt újra elolvasnom,hiszen most azért olvastam,mert érdekelt. Igazság szerint,Holden jelleme néha idegesített,mégis valamiért tetszett ez a könyv. Talán a rút,néha kissé túlzó,igazság,meg persze száraz humora miatt. Már tudom a "Holden miért gyűlöl mindent?" kérdésre a választ,mégis képes lennék újra elolvasni és a legapróbb részleteket is észrevenni. Tetszett ez a könyv,de nem a történet,hanem maga a Holden miatt.
Tóth Tünde véleménye:
Félre sikerült választásnak bizonyult. Már régóta elakartam olvasni,de sosem szántam úgy rá magam,mindig volt egy másik könyv amit előrébb vettem a listámon, a kihívás jó alkalmat nyitott arra ,hogy végre elolvassam. Az kiderült ,hogy nem nekem való. Rövid történet, még is sokáig szenvedtem vele. Nem kötött le. Nehéz volt megérteni Holdent azonosulni vele , amiért ilyen nemtörődöm, meggondolatlan és nem volt képes felelősséget vállalni a tetteiért, és minden ötödik mondata vége az, hogy „meg minden",és ez eléggé zavaró volt számomra.
Szerintem ez tipikusan az a könyv,ami vagy betalál valakinek vagy nem. És nekem most ez nem.
Kohut Ildikó véleménye:
Elég sok negatívumot fogalmaztak meg a könyvvel kapcsolatban. Több alkalommal hallottam már róla, érdeklődéssel vettem le a könyvtár polcára. Számára érdekes volt, a nyelvezetével nem volt semmi bajom. Tény, hogy a főhős elég negatív beállítottságú ember, és érdekes lenne tudni, mi lett végül vele. Az biztos, hogy a húga sokat jelent számára.
Horváth Alexandra véleménye:
Ez is egy olyan könyv, ami már rėgóta szerepelt a könyvlistámon. De csak felesleges időkidobás volt. Nekem egyáltalán nem tetszett, nem is szándėkozom többet a kezembe venni.
Annyira lehangoló ės tele van negatívumokkal. Nem szeretem az ilyen könyveket. Semmi pluszt nem tudott nyújtani.