ADATLAP
Egri csillagok
Az Egri csillagok a műfaj klasszikus remeke. Nem történetszemléletének mélységével, a korábrázolásban rejlő aktuális tendenciák kifejezésével lett Gárdonyi életművének csúcsa, hanem mert ebben a művében meg tudta teremteni a nemzeti mitológiát. Ennek sarokköve az egyszerű emberek hősies helytállása, halált megvető bátorsága és tiszta érzésvilága. Azoknak a hétköznapi erényeknek becsületét állította vissza, amelyeket a századvég kérdésessé tett. Az elbizonytalanodó, kétkedő, illúziót vesztő világba Gárdonyi Bornemissza Gergely alakjával visszaállította a hagyományos értékrendet....
Rácz Alexandra véleménye:
Remek könyv. Ha ilyesmi könyvet olvasok, mindig szerelmes leszek a korba, az emberekbe, a hazaszeretetükbe. Megunhatatlan. A jellemek annyira kidolgozottak, hogy szinte itt állnak velem szemben. Látom őket, imádom vagy gyűlölöm. A történelmi tények pedig hatalmasat dobnak rajta, néha nehezen hiszem el, hogy ilyesmi megtörténhetett...
Horváth Anita véleménye:
Már olvastam könyvben, láttam a filmet és párszor meghallgattam a musicalt is. Most elolvastam képregényben is.
A képregényekért nem rajongok igazán. Egy történetet vagy olvasni szeretek vagy nézni, a kettőt egyben nem. Ennek ellenére néha egyet-egyet el szoktam olvasni.
Korcsmáros Pál rajzai nagyon tetszettek és szerintem a történet is jól össze volt foglalva. Mivel a musicalt szoktam hallgatni/nézni, ahol a harcjelenetekben nem igazán lehet kibontakozni (bár a tűzkereket iszonyat jól megcsinálták), itt a képregényben viszont volt belőle bőven, a kettő együtt jól kiegészítette egymást.
Ugyan nehezen szántam rá magamat, hogy rövidsége ellenére egy képregényt vegyek a kezembe, ez jó választás volt.

Somosi Hanga véleménye:
Ha össze kéne egy szóban foglalnom a könyvet, ez lenne: HAZA. A történet egy alapvetően száraz és unalmas történelmi eseményt ír le, de ezt olyan kreatív fordulatokkal, hogy elakadt tőle a lélegzetem. Karakterei igazán egyediek és valósak, bátran bizonyítják a hazájuk szeretetét, és minden egyes momentumát imádtam. ezt a könyvet talán azért nem kedvelik, mert kötelező olvasmány. De ha nem kötelezőként veszed a kezedbe, rájössz, hogy mit hagytál ki eddig.
Németh Fruzsina véleménye:
Számomra ez a könyv írja le a legjobban a hazaszeretetet és a bátorságot. Kötelező olvasmányként is nagyon tetszett és azóta többször megfordult már a kezemben, de minden egyes alkalommal lenyűgöz. A főszereplők mind zseniális elmék, akik nem ismernek lehetetlent, de a többi szereplő is mind a hazáért küzd, éppen ez teszi mindegyiküket szerethetővé. Érdekesnek találom benne az összes tájleírást, jellemzést, csatajelenetet, mert általuk jobban el tudom képzelni azt az időszakot és az akkori életet, embereket is. Sosem untam egyetlen részletét sem és bár tudom a végét, azért mindig izgalommal olvasom az utolsó oldalakig.
Sándorné Paulina véleménye:
Nagyon-nagyon szeretem ezt a könyvet. Annak idején, mikor kötelező volt általánosban beleszerettem. Akkoriban jó pár éven keresztül a nyarakat mindig ezzel a könyvvel is töltöttem. Örültem neki, hogy újra a kezembe vettem, annyi év után. Most is ugyanúgy elvarázsolt Gergely és Vicuska története. Gárdonyi írása magával ragad, olyan mintha látnám magam előtt a történetet. Találóan és láthatóan írta meg az egri vár ostromának zajlását, az emberek viselkedését és érzéseit.
Ilyés Teréz véleménye:
Kicsit túl régies volt nekem, de azért tetszett. A húgom szerint borzalmas volt. A történet maga jó volt és a cselekmény is izgalmas volt, de azért lehetett volna benne valami valóság hűtlen is. És az is átverés, hogy nem írja le a teljes történetet, hanem még a vége előtt fejezi be. Mert ugyebár a várat pár év múlva meg el fogják foglalni. A kedvenc szereplőm Éva volt és az a rész tetszett legjobban mikor Gergely felismeri őt a végén.
Takács Eszter véleménye:
Fantasztikus mű, nekem nagyon-nagyon tetszett, bár a sok részletes csataleírás után kicsit hamari lett a befejezése. ennek ellenére csak ajánlani tudom mindenkinek! :) Már gyerekként is nagyin tetszett és ez most sincs másként. :)
Tóth Patrícia véleménye:
Bár úgy rémlik, harmadikos koromban olvastam először, de „hivatalosan” később. Azóta pedig sokszor, sokszor! A filmet is ezerszer láttam már.
Most is szívesen olvastam újra, bár egyéb könyvek és az érettségi dolgozatok „közbeszóltak”, majd el találtam rakni valahová a kötetet, így csak most végeztem vele.
A harcos-háborús részektől most is borzadtam. A magyarok hazaszeretetét most is csodáltam, néha meg is könnyeztem (pl. Dobó fennkölt, szép szavait vagy imádságát Egerért és Magyarországért). Valaha nagyon utáltam olvasni azt a részt is, mikor Gergely Gábor pappal robbantani akar, lesik az érkező török sereget, akik csak jönnek… Gárdonyi pedig meséli, a sereg melyik része hogy néz ki… Ez már nem viselt meg annyira. Kedvenc részeim? A regény eleje, Vica szöktetése, s – bár szomorú – az a rész, mikor Török Bálintot próbálják megszöktetni.
Renáta Csiki-Kecskés véleménye:
Amikor legelőször olvastam, nagyon lassan és szenvedve ment. :D Az oka főként az lehetett, hogy egy távoli korban játszódik és nem is érdekelt annyira a regény. Most újraolvasva és ismerve a történelmet, már minden világos volt és így élvezhető számomra. Valójában egy könnyű olvasmányról van szó, melyben a hazaszeretet és a hősiesség dominál. Maga a mű címe is a hősökre akar utalni, ők a csillagok. Egy nagyon alapos műről van szó, Gárdonyi minden bizonnyal rendesen utánanézett az eseményeknek. A valós események mellett jelentős fikció is szövődik a műbe. Ki kell emelni, hogy a műben török kifejezések is felbukkannak, pl. : Allah isini raszt getirzün! – Isten segítsen a dolgodban!
Márki Dorottya véleménye:
Hát...nem került be a kötelező olvasmányok kedvenceim közé.Igazából csak egy bajom volt vele,hogy vannak hihetetlen unalmas részek benne.Például,amikor a vonuló katonák ruháját mutatja be Gárdonyi Géza,egy rakás oldalon keresztül.Na azt a rész ki akartam hagyni,csak féltem,hogy valami fontos is fog történni közben.Nem történt..Emellett voltak benne izgalmas részek is.Ha az unalmas részeket kivennénk,egész jó könyv lenne,és nem lenne ilyen hosszú.
Jaksics Viktor véleménye:
Én csak számon akarom tartani hány könyvet olvastam el és nincs időm kitalálni egy kis fogalmazást 200 karakterben szóval ezért most beírok egy halom K betüt, hogy meg legyen a 200 karakter :) KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK
Balla Sarolta Beatrix véleménye:
A szépirodalmi mű kategóriában szerettem volna egy igazán komoly könyvet elolvasni. Végül egy régi kötelező olvasmányomat vettem újra a kezembe az Egri csillagokat. Természetesen ez is egy komoly mű, de a nyelvezete alapján inkább ifjúsági regény. Nagyon élveztem, igazán fordulatos és tetszik az a sok történelmi vonatkozás. Nem olyan régen olvastam pár érdekességet Gárdonyi Gézáról és megtudtam milyen komolyan utána járt annak a kornak amikor a regénye játszódik, hogy a minimálisra csökkentse a tévedéseket. Ez számomra még szimpatikusabbá tette ezt a regényt.
Ajánlom mindenkinek.
Fejes Linda véleménye:
Kisgyermekként, kötelező olvasmánynak kicsit hosszúnak tűnt a könyv, és emlékszem, hogy voltak részek, amiken nehezen jutottam túl, de egriként biztos hogy hamar a kezembe került volna akkor is, ha nem iskolai kötelező. Most hihetetlenül felemelő érzés volt újra elolvasni, ittam minden szavát, nevettem és sírtam, és elmondhatalanul büszke vagyok, hogy Egerben születtem.
Sinka Zsuzsi véleménye:
Soha egyetlen könyv nem okozott akkora fejtörést, mint ez. Kötelező olvasmányként többször is nekiindultam, de rendszerint a 47. oldalig jutottam, és feladtam az egészet. Soha nem hittem, hogy létezik külön fiúknak íródott mű, de ez az. Amit korábban sokszor feladtam, most sikerült teljesíteni, és már elhiszem, hogy nem csak fiúknak íródott :)
Tóth Márta véleménye:
Még az iskolában volt kötelező olvasmány, és először kicsit tartózkodó voltam. (a vastagság miatt).
Van idősebb testvérem, benne nem volt kitartás kiolvasni inkább megnézte a filmet, de én előbb kiolvastam utána megnéztem a filmet.
Mindkettő nagyon tetszett, ez a könyv az egyik legjobb példa arra hogy a magyarság nagyon erős és összetartó nemzet, és nincs ami megállíthatna minket.
Alapműveltséghez tartozó könyv, szerintem minden magyar embernek el kéne olvasnia, vagy legalább ismernie kellene!
Ratkai Réka véleménye:
Mint minden kötelező olvasmánynak, úgy ennek is elég nehezen fogtam neki, de egészen kellemes csalódás volt. Bár néha egy kicsit unalmas, de azért vannak benne izgalmas részek, főleg a vár ostrom. Nagyon szimpatikusak a szereplők, persze a törökök nem. Egy kicsit furcsa így olvasni, hogy töriből még nem tartunk ennél a kornál, de legalább már képben leszek.
Hegedűs Péter véleménye:
Gárdonyi Géza remek könyve gyermekkorom óta az egyik kedvenc könyvem.
Akkoriban gyakran elképzeltem ahogy ott harcolok a vár védői között, igyekszek megvédeni Egert a töröktől. Magával ragadja az embert a történet, a leírások, tökéletes könyv.
Szoboszlainé Zabos Petra véleménye:
Kb. 10 évesen olvastam először, aztán évekig minden évben újra és újra... Kedvenc volt, ahogy Eger városa is azzá vált számomra. Most a lányomnak kell elolvasnia kötelezőként, és én is újra belemerültem. Most is elvarázsolt. Gárdonyi által olvasva ott vagyok a vár bástyáin, öntöm a szurkot, ásom az alagutat, hogy eljussak Gergelyig, mondom az esküt Dobó Istvánnal. És büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok.
László Noémi véleménye:
Iskolában nem olvastam, pár oldal után abbahagytam, mert untam és nem értettem. Most sem vált a kedvencemmé. Biztos azért, mert alapjában nem szeretem a történelmi regényeket. Érdekesnem tartottam a történetet. Mivel voltam Egerben, el tudtam képzelni, amit olvastam. A történelmet se szeretem, így nem emlékeztem, mi lesz a végkifejlet. Tetszett, hogy még tudták védeni a várat és a törökök kivonultak.
Papp Veronika véleménye:
Kíváncsi voltam, hogy az eredeti regény hogy működik ilyen formában. Sajnos nagyon -nagyon lebutították. A rajzok jók, igényesek, de valahogy pont a lényeg veszik el a történetből. Persze lehet,hogy egy képregény rajongó máshogy látná.
Buzás Barbara véleménye:
Gyermekkorom egyik kedvenc könyve, többször is olvastam. Sok-sok év után jó volt újra elolvasni, ezúttal hangosan, a fiamnak. Sok részletre rácsodálkoztam, mert nem emlékeztem rá, de most is magával ragadott, lenyűgözött, akárcsak a hallgatóját.
Bartos Eszter véleménye:
Nekem nagyon tetszett a könyv. Főleg a harc a törökök ellen és ahogy Gergely harcolt. És végül Éva is ott volt az Egri várban. Tetszett, hogy a történet végén visszakapták a fiukat.
A tanító nénim ajánlotta a könyvet, és a végén még órán a tartalmát is elmondtam az osztálynak.
Mohácsi Ildikó véleménye:
Gyerekkorom másik kedvenc könyve volt az Egri csillagok. Nagyon sokszor
elolvastam. Amikor Egerben kirándultam akkor vettem meg a képregényt. Most eszembe jutott, hogy elolvasom. Hát érdekes volt. Előttem a film képei voltak, de a képregény azért egészen más. Sok mindent ki is hagytak a könyvhöz képest. De azt gondolom a mai fiatalok már nem olvassák el a könyvet ( ami nagy hiba, mert egy magyar embernek igenis ismernie kell). Szóval ezért legalább a képregényt végig kellene nézniük. Bár nekem hiányérzetem maradt. Azt hiszem maradok inkább az eredeti könyvnél. :-)
Mohácsi Ildikó véleménye:
Gyerekkorom másik kedvenc könyve volt az Egri csillagok. Nagyon sokszor
elolvastam. Amikor Egerben kirándultam akkor vettem meg a képregényt. Most eszembe jutott, hogy elolvasom. Hát érdekes volt. Előttem a film képei voltak, de a képregény azért egészen más. Sok mindent ki is hagytak a könyvhöz képest. De azt gondolom a mai fiatalok már nem olvassák el a könyvet ( ami nagy hiba, mert egy magyar embernek igenis ismernie kell). Szóval ezért legalább a képregényt végig kellene nézniük. Bár nekem hiányérzetem maradt. Azt hiszem maradok inkább az eredeti könyvnél. :-)
Béres Klaudia véleménye:
Először általános iskolában próbálkoztam a könyvvel, hiszen kötelező olvasmány volt, de valahogy az első 10-20 oldal után, inkább visszatettem a polcra. Most megint a kezembe vettem, de valahogy engem most se győzött meg igazán. Unalmasnak találtam és alig vártam, hogy a végére érjek.
Sámson Zsófia véleménye:
Kötelező olvasmány volt, még hetedikben. Már akkor magával ragadott a történet. Aztán az Egri várat terveztük meglátogatni, így akkor elővettem, és újra elolvastam. És a kirándulás után megint, most már mindent a helyén elképzelve.
Most, negyedik alkalommal is elővettem. És nem csalódtam. Ugyanolyan izgalmas, lebilincselő, ahogy emlékeztem rá. Csodálatosan megírt és korhű könyv! Mégis, úgy érzem, nem 12 éveseknek való. Ezt csak jóval később lehet igazán értelmezni, átérezni.
Zsálek Zsófi véleménye:
Megmondom őszintén ez volt a legkevésbé kedvelt kötelezőm... Akkoriban annyit foglalkoztunk a magyarok történelmével (érthető okokból persze), hogy nagyon eluntam az egészet...századokon át arról olvastunk, hogy mennyit nyafogtunk, hogy ez nem jó az nem jó blabla...erre itt van ez a könyv is példának...két fejezetig jutottam el benne és igen, tudom hogy az expozíciók után szokott jönni csak az izgalmas rész de ennél nem bírtam kivárni..
Dávid Szilvia véleménye:
Iskolás koromban egy nem igazán jó könyvvel el vették a kedvem a kötelezők elolvasásától így ezt a könyvet sem olvastam. A filmet többször is láttam és nagyon szerettem, de most hogy elolvastam a könyvet sok minden kimaradt a filmből és sok minden máshogy van benne. Pl. Éva édesapját Cecey-t a filmben egy gonosz pénzéhes embernek mutatják be de a könyvbe egy hős aki igen is kedveli Gergelyt.
Tóth Panna véleménye:
Itt van egy könyv, amely az iskolákban kötelező olvasmány. Ha elolvasod jó kis könyv, csak rá kell szánnod magadat. Egri csillagok. Már a névből is lehet következtetni, hogy ez a Törökről és Magyarországról, főleg Egerről szól. Sokat megtudsz a csatáról és még élvezheted is.
eva revay véleménye:
Örülök hogy csak most olvastam ezt a konyvet es nem 14-15evvel ezelott,mert akkor mèg nem tudtam volna felfogni ennek a törtenetnek a szepseget.Addig ha csak hallottam is Dobo Istvan,vagy Bornemissza Gergo nevét,beugrott hogy kik is ök valojában,de még sem mondott semmit.Most hogy elolvastam a konyvet szinte azt vettem ėszre hogy együtt harcolok velük a törökök ellen.Tudom kicsit viccesnek hangzik,de annyira meginditott ez a könyv,plusz ha még bele is gondol az ember hogy ez valoban meg is történt.A könyv mintha két rėszböl allana.Az elsô fele Török Balint megszöktetéséről szol,ami sajnos kudarcba fullad,a màsik pedig az egri csatárol.Mindkét történet nagyon izgalmas es nagyon szép.Engem személy szerint kellemes csalodas ért.,és most mãr nagyon örülök annak,hogy ezt a könyvet valasztottam.