ADATLAP
Rumini
Hallottatok már Pelevárról? Ott található a világ legnagyobb kikötője és a híres bazár. Sehol máshol nem lehet zsugorító meg növesztő port kapni; van itt láthatatlanná tevő kalap, látószelence, a régi pajzsokról, késekről, fegyverekről, kincses ládákról és csodakenőcsökről nem is beszélve.A Szélkirálynő nevű hajó éppen Pelevárba tart, fedélzetén két mindenre elszánt hajósinassal, a két jóbaráttal, Ruminivel és Balikóval. Az út hosszú és veszedelmes, a Szélkirálynő egyik veszélyből a másikba sodródik. Miért félelmetes hírű a Ragacs-tenger? Hogy lehet átkelni a rettegett Sárkány-szoroson? Mit rejt a lakatlan sziget, ahol vízért szállnak partra? És hová tűnt Rumini?...
Béresné Tóth Katalin véleménye:
A gyerekekkel olvastuk az iskolában. Szerintem néha jobban vártam, hogy megint elővegyük, mint ők. A gyerekkorom olvasmányaira emlékeztet. Kalandos, aranyos, varázslatos. Nem egy sablon mese, aminek a vége kiszámítható.
Paplanos Fedor véleménye:
A Rumini az egyik kedvenc könyvem. Nagyon izgalmas, egerekről szóló kalózos könyv, de nem sima kalózos, hanem sok varázslat is van benne. A Rumini úgy született, hogy az író lánya akart egy egeres könyvet, az író pedig izgalmasat akart. A kettőt össze kavarták és meg kapták a Ruminit. Ruminiról van több rész is például Rumini, Rumini Datolyaparton, Rumini kapitány, van még sok de ezeket már nem sorolom fel.
Fekete Gabriella véleménye:
Gyorsan megszerethető történet, ami igaz gyerekeknek készült (én is a gyerekeimnek kezdtem el olvasni, de mivel kicsik még nem kötötte le őket hosszabban), de felnőttek is élvezni fogják a bátor huncut kis egérkének kalandos történeteit.
Stubán Éva véleménye:
Kedves, vicces, izgalmas kalandregény, bár elsősorban gyerekeknek szól, de a felnőttek is jól fognak szórakozni rajta. Rumini és Balikó csintalan, minden lében két kanál karakterei azonnal az olvasó szívébe lopják magukat, ezt pedig megkoronázzák a két kisegér kalandjai, és a köréjük felépített, kedves, sokszínű világ. Alig várom a többi kötetet.
Zaják Julianna véleménye:
Két fiú unokámnak meséltem Rumini történetét. Hamar megszerettük a bátor és okos kisegeret. Minden fiús szülőnek csak ajánlani tudom ezt az izgalmas meseregényt. Természetesen Rumini rajongóként ellátogattunk a Rumini játszótérre is, melyet nagyon élveztek a fiúk, és emlékezetből megelevenítették a mesét.
Kasza Dóra véleménye:
Nagyon lassan haladtam ezzel a könyvel. Nem igazán nyerte el a tetszésemet, lehet azért, mert nem az én korosztályomnak szól. Rumini egy rosszcsont egér, aki valahogy mindig belekeveredik a bajba, de találékonyságának köszönhetően ki is kerül belőle. Nem volt a történetben olyan karakter, aki igazán szimpatikus lett volna a számomra. Ha lesz gyerekem, nem biztos, hogy ezt a könyvet előveszem.
Dudás Vera véleménye:
Nagyon tetszett a könyv. De... kötelező olvasmánynak azért nem adnám, kalandos és érdekes, nagyon jó a történet. Csakhogy rengeteg benne, az olyan rész, amikor megszegik a szabályokat, megjelenik benne az undokság, és egyéb olyan tulajdonságok, amiket szerintem nem kellene a mai gyerekeknek még inkább megtanulni. Elfogom olvasni a többi részét is, de ha gyermekem lesz, biztosan nem adom a kezébe kisebb korában.
Berényi Rózsa véleménye:
Nagyon tetszett a mese.Kész kalandregény.Rumini először banda tag szeretne lenni,majd hajósinas lesz.Az okos,talpraesett hajósinasból hős lesz.Megmenti az ürgéket a rabszolga sorstól,visszaszerzi pelikán király kincsét,megmenti a Szélkirálynő hajót a sárkánytól,a patkány kalózokat a sárkány gyomrába küldi.Rumini mentes a gyűlölködéstől,nem csak saját magán,de másokon is segít.Jó példát mutat,hogy ésszel,okossággal a gyengébb is győzhet a rosszak ellen.Ezt a könyvet minden gyereknek el kell olvasni.
Oláh Zsuzsanna véleménye:
Esti meseként olvastam a gyermekeimnek. 6 éves kisfiamnak nagy kedvence lett, 4 éves kislányomat viszont még nem kötötte le. Izgalmas, aranyos történetek élvezhető megfogalmazásban. A sorozat többi részét is el fogjuk olvasni.
Király Ildikó véleménye:
A könyvet unokaöcsémnek vettem, de ő még nem fejezte be a másik könyvet, amit elkezdett, így gondoltam, addig kölcsön veszem tőle Ruminit. Felnőttként is nagyon élveztem ezt az izgalmas könyvet. Javaslom az anyukáknak, hogy vegyék meg vagy kölcsönözzék ki a gyeremeküknek.
Baloghné Henn Anett véleménye:
Lányomnak egyik kötelező olvasmánya, így került a kezembe. Mindkettőnknek nagyon tetszett, könnyen olvasható, és tanulságos is. Megrendeltem a folytatásokat is, mindketten kíváncsiak lettünk a kisegér többi történetére :) Örülök hogy kortárs fiatal írónők könyvei is bekerültek az iskolák kötelező olvasmányai közé,
Zara véleménye:
Lányaimnak kerestem mesekönyvet, amit esténként olvashatok. Nekik annyira nem jött be, mert nem elég lányos :) nekem viszont tetszett. Nagyon jól leírja a helyeket történéseket. Teljesen bele lehet merülni. Remélem majd idővel a lányaimnak is megtetszik :)
Ecseri Mariann véleménye:
Berg Judit fantáziájának helyei és szereplői egytől egyig egyediek és szórakoztatóak. Valódi mesevilágot alkot meg nekünk, amit főleg a gyerekek tudnak nagyra értékelni. Nekem felnőtt fejjel is tetszett.
Szekeres Sándor véleménye:
Szörnyű, borzalmas, stb. Semmi pozitívat nem tudok írni róla... Egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy ez jó hatással lehet egy gyerekre. Rengeteg mesét olvastak nekem kiskoromban és én is sokat olvastam az iskola első éveiben, aztán a húgomnak. De azok örök klasszikusok voltak, mondanivalóval.
Lévai Katalin véleménye:
Nagyon tetszett. Kíváncsi voltam, hogy a mai harmadikosoknak mi a kötelező olvasmány. Könnyed, izgalmas, fordulatos felnőtt fejjel. A lányom lassabban halad vele, de neki is tetszik. Gyermek fejjel biztosan más. Én kedvet kaptam a többi rész elolvasásához is. A nyelvezete mai, talán tényleg jó ötlet, hogy ilyen legyen a kötelező olvasmány. De azért nem felejtkeznék meg a régi nagyokról sem.
Matók Szilvia véleménye:
Biztosan az teszi, hogy már felnőttem...A gyerekkoromban olvasott rengeteg mesekönyv sokkal nagyobb hatással volt rám: a Fecskék és Fruskát, A titkos kert stb...Persze ez is jó sztori volt, de a varázslat hiányzott már.
Somodiné Sándor Anikó véleménye:
Rumini egy okos kisegér, akit egy hajóskapitány ment ki rossz társaságából, mert épp egy rablóbandába szeretne beilleszkedni. Lehetőséget ajánl neki: szolgáljon hajóján, nem adja át a rendőröknek. Rumini él is vele. A kapitány sem bánja meg, mert számos helyzetből az ő éles eszének köszönhetően menekülnek meg. Mint például a fabatkák szigetén vagy a sárkány esetében. Kedves kis regény egy kalandokkal átszőtt mesevilágban.
Winter Katalin véleménye:
Nagyon érdekelt, mert többen dicsérték, de bevallom, nekem nem jelentett olyan nagy élményt sajnos. Nem is tudom konkrétan megfogalmazni, hogy miért, de nem tett rám túl nagy hatást, viszont az illusztrációk nagyon tetszettek :) További mellett szóló érv, hogy a fiamnak viszont tetszett (neki olvastam fel fejezetenként esti mesének), úgyhogy a célcsoportnak meg bejön a jelek szerint. Lehet, hogy csak én nem voltam ráhangolva :(
Gombár-Erkli Katalin véleménye:
Rumini a kalandozásai nagyon szórakoztatóak gyereknek és felnőttnek egyaránt. 7 éves kisfiam egyik kedvenc mesealakja lett ez a kisegér. Ez egy olyan történet, ami igazán érdekes lehet egy felnőttnek is. Könnyen olvasható, egyszerűen fogalmazott és nagyon szépen illusztrált könyv. Jó volt újra együtt olvasni a kisfiammal, öröm volt látni lelkesedését a történet iránt. Köszönjük az írónőnek, sok hasonlót kérünk még!
Fiser Béla véleménye:
A bátor kisegér, Rumini, kalandos útja során jó barátokra lel, s teljesül az alma, nem kell üres hassal nyugovóra térnie éjszakánként. Egy véletlen folytán, s egy hajó kapitányának jóindulatából, a csávába került kisegérből hajósinas lesz. A Szélkirálynőn elkezdődik tengerész pályafutását. Minden gyereknek ajánlom (azért néhány felnőtt is kézbe veheti ;))
Szigetiné Harangozó Anett véleménye:
Az elejétől a végéig tetszett. A cselekménye, az írásmódja, a párbeszédek, a szereplők. Szóval szerintem úgy volt jó, ahogy volt. Van 1 két éves fiam, neki meséltem, hogy mi történik Ruminivel (persze sokkal egyszerűbben). Aztán amikor egyik este esti mesét választottunk neki, kérte, meséljek a tengerészről :) Biztos, hogy amikor annyi idős lesz, együtt is elolvassuk :)
Markó Andi véleménye:
Kalandos mese egy belevaló kisegérről, aki majdnem egy tolvajbandába kerül, de egy jószívű hajóskapitány révén lehetőséget kap egy jobb életre. Rengeteg kaland során végül elnyeri bátorságának, becsületességének, jóravalóságának jutalmát. Egy igazi kis hétköznapi hőssel barátkozhatnak meg a könyvet olvasó gyerekek. Ajánlom mindenkinek.
véleménye:
Félve kezdtem neki, de kellemesen csalódtam, jó szórakozás volt. Hatalmas pozitívuma, hogy gyerekkönyv létére nem bugyuta: egyszerű, érthető fogalmazás, de nem lebutított - se a történet, se a megfogalmazása. A kalandok fordulatosak, izgalmasak, - nem érzem úgy, hogy sablonokból építkezne-, de még sincsenek túlkomplikálva. Tényleg jó kis könyv.:)
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Nagyon aranyos a törtènet. Szinte letehetetlen volt a mesekönyv, mert kìvàncsi voltam a folytatàsra. Mi lesz Ruminivel, a kisegèrrel? Milyen okossàggal,milyen furfanggal jut ki a szorult helyzetből? A kalòzok viselkedèse, a segìtő baràt kitartàsa,a Pelevàriak viselkedèse, a bazàr....mind-mind èrdekes volt.Ajànlom kicsiknek ès nagyoknak egyarànt!
Bánné Szalai Anikó véleménye:
Gyerekeimnek esténként olvastam, de nem csak őket kötötte le, én is élveztem. A hajósinasnak szegődő kisegér története tele van kalanddal, izgalommal. Rumini és barátai a Szélkirálynőn szállítják rakományukat Pelevárba. Hosszú tengeri útjuk során találkoznak tengeri szörnnyel, sárkánnyal, kalózokkal...ez utóbbiak el is viszik magukkal a bajkeverő kisegeret, akinek szerencsére, barátaira és eszére is szüksége van, hogy kiszabaduljon a fogságból...és ez csak egy a sok próbatétel közül. Izgalmas történet volt, olyannyira, hogy már vár bennünket a második rész is.
Bartosné Móni véleménye:
Már többször hallottam róla, mielőtt kiválasztottam volna. Eleinte, csak bele akartam lapozni, de végül már az első oldalon megfogott a kitűnő könyv. Végül nagyon hamar végigettem magam rajta, alig vártam, hogy egy kis szabadidőm legyen, és megtudjam a folytatást. Igazán újra gyerek lettem :)
Szatmári Beatrix véleménye:
Felolvastuk a könyvet egymásnak egy 10 éves kis tanítványommal, aki nem szeret olvasni. Egyik oldalt ő olvasta, a másikat én. Mondhatom, egyre lelkesebb volt, egyre szívesebben olvasott, és nagy izgalommal várta a következő fejezetet. Az ő kérésére, tanév végéig elolvassuk a Rumini Zuzmaragyarmatont is!
Varga Bernadett véleménye:
Kalóz történet nem csak gyerekeknek és nem csak fiúknak. esti meseként indult, de alig vártam, hogy elolvassam a következő fejezetet. Nagyon izgalmas történet.
Rumini útja Egérországból Pelevárba. Mi az a recefice fa? Kik a Fabatkák? Mit eszik egy óriás polip? Mit mutata a látószelence? Megtudod a könyv végére.