ADATLAP
Tizenkilenc perc
A világszerte méltán népszerű írónő új regénye olyan problémákat feszeget, amelyek nemcsak Amerikában, hanem Magyarországon is egyre inkább gondot jelentenek: visszaüssön-e, akit bántalmaznak? Érdemes- e minden értékítéletet és meggyőződést feladni, csak hogy befogadjon minket a közösség? Mekkora a szülők felelőssége, és meddig terjed a tanároké, a társaké, a környezeté? Homokba dughatjuk-e a fejünket, vagy ezzel csak saját magunkat és gyermekeinket veszélyeztetjük? Lehet, hogy nem elég jól, nem elég okosan szeretjük őket, és így nem is tudjuk megvédeni őket se maguktól, se a világtól?...
Simon Csilla véleménye:
Annyit hallottam már az írónőről, hogy gondoltam megpróbálkozom vele. Ezt a könyvet választottam. Hát, mit mondjak. Megrázó, ahogy minden részlet a helyére kerül. Tetszett, ahogy ehhez a brutálisan mainak tűnő, erőszakkal teli történetbe belecsempészte az egyéb hozzávalókat (szerelem, barátság, összetartozás, együttérzés, titkok), amitől olvasható és aktuálisnak tűnő a történet egésze. Eleinte zavart a különböző idősíkokban való mozgás, de kellett, hogy a történet kerek egész legyen a végére.
Dikácová Linda véleménye:
Jodi Picoult a kedvenc írónőm, az eddig megjelent és magyarra lefordított összes könyvét okvastam.Ez a könyv azért tetszett, mert szeretem az olyan történeteket, amik az iskolában zajlanak, bár igaz, hogy elég tragikus a cselekménye.
Smiley véleménye:
Annyira sajnálom, hogy nem hozta ki az írónő ebből a történetből, amit ki lehetett volna. Ez az 550 oldal nagyon sok mindenre elég lett volna, például hitelessé varázsolni a szereplőket. A "gonosz" szereplők sterilen rosszak, ezért nem tudom őket komolyan venni; az édesanya "csak" szenved, pedig nyilván kellett, hogy valami szerepe legyen a gyerek tömeggyilkossá válásában, és hogy mi volt ez a szerep, azt én nagyon szívesen megtudtam volna.
Logikai furcsaságok, csak egy példa: egy gyereket az iskolában többször egymás után, igen komolyan megszégyenítenek (meztelenség!), annak _komolyan_ semmi szankciója nincs az elkövetőkre nézve? Az milyen iskola?
Ha minden gyerek tömeggyilkos lenne, akit macerálnak az iskolában, már mindenki meghalt volna, tehát más oknak is kellett volna lennie. Mi volt az?
Hogyan mérgezték őt a szülei? Milyen alaptulajdonságok, folyamatok kellettek ahhoz, hogy így bekattanjon valaki?
A "csavar" a végén pedig azt az egy szereplőt is elhiteltelenítette, aki szépen meg volt írva.
Talán sokat/mást vártam.