ADATLAP
Az ágyas
Aşkıdilt, a háremhölgyet egyszer éri a kivételes kegy, hogy a szultán vele tölti az éjszakát. A fiatal lány beleszeret az uralkodóba, akit szintén rabul ejtenek az együtt töltött szenvedélyes órák, azonban megfutamodik érzelmei elől, és úgy dönt, többé nem rendeli magához rabnőjét. Közben egyikük sem sejti, hogy a háremet irányító aga, a jóképű, fiatal eunuch hogyan fogja megváltoztatni hármuk viszonyát. Cafer ugyanis szerelmes Aşkıdilbe…

Az írónő kivételes érzékenységgel ábrázolja az egymást kereső, egymástól menekülő szereplőket, mindemellett művészettörténészként érzékletes pontossággal rajzolja meg a szultáni miliő legapróbb részleteit is. A regény csodás utazás a XVIII. századi Oszmán Birodalomba, Abdülhamid szultán udvarába, a hárem titkokat rejtő, pompás világába.
...
Kovácsné Pécsy Katalin véleménye:
Az első benyomásaim nem voltak túl jók. Aztán megszoktam a furcsa stílust. A levelekbe sokszor belegabalyodtam, hogy ki írta, kinek. Valahol talán el is vesztettem a fonalat, mert egyszer csak feltűnt, hogy A főhős már nem szerelmes a szultánba, és azt sem értettem, hogy miért nem Askidilt választja ki éjszakára, mikor ezt megteheti, miért titokba kéri az együttlétet. Én nagyon kevés utalást találtam a félvér háremaga szerelmére, nem tudni, ez kölcsönös volt-e, de végül is a szultán nagylelkűsége következtében, halála után neki ajándékozta főhősünket.
balla iren véleménye:
érdekesnek tartottam, hogy a három szereplő felváltva szólal meg és így az olvasót fokozott figyelemre készteti, hogy azonosítsa, éppen ki a megszólaló.a szultán története különösen megrendítő: egész gyemek-és fiatalkorát -összesen negyvennégy évet a Kalitkának nevezett
szobában kell töltenie és sohasem tudhatja, hová vezet az innen kivezető út, a halálba vagy a
trónra.
a szépséges ágyas nem adja át magát a szerelmi bánatnak, a művészi papírkertek alkotásában találja meg a vigaszt és képzelt sétákat is tesz e kertekben.érzéseit és gondolatait a szultánnak szóló levelekben fogalmazza meg, de ezeket sohasem küldi el.évekig hiába várja, hogy ura újra magához emelje és amikor ez megtörténik,addigra már másé a szíve-visszautasítja az uralkodó közeledését.
Tamaskó Anna véleménye:
Az első néhány oldal után nem igazán sikerült még követnem a szálakat, később már nagyon egyszerűen beazonosítottam, hogy épp kinek a történetét olvasom. Nem volt egy nagyon mélyreható élmény, de egyszer elolvasható. Tényleg részletesen és aprólékosan leírja a szerző a környezetet, ami érdekes is lehet annak, aki kedveli ezt a kultúrát.