ADATLAP
Nap nap után
A sohasem tudja előre, hogy másnap hol fog ébredni, és kinek a személyiségét fogja felvenni. Már rég beletörődött ebbe, sőt kialakította saját életstratégiáját is: Ne kötődj senkihez! Maradj észrevétlen! Ne avatkozz bele semmibe!
Minden megy is a maga útján rendesen, mígnem egy reggel A Justin testében ébred, és találkozik a fiú barátnőjével, Rhiannonnal. Attól a pillanattól fogva A jól bevált szabályai értelmüket vesztik, mert főhősünk nap nap után a lánnyal akar lenni.
David Levithan az írói képzelet új távlatait nyitja meg. A szerző feltárja az olvasó előtt egy magával ragadó történetben A életének és szerelmének bonyolultságát, melyből kiderül, vajon Rhiannon képes lesz-e igazán szeretni a mindennap valaki más testében formát öltő A-t....
Németh Fruzsina véleménye:
Nem is tudom, hol kezdjem a véleményezést. Elég nehezen jutottam túl az első 50-60 oldalon, valamiért nekem egy kicsit vontatott volt. De aztán a maradék 250 oldalt egy fél nap alatt kiolvastam, mert azután, hogy megismertem a szereplőket és belerázódtam a történetbe, már nem tudtam letenni. Nagyon tetszett ez a lélekvándorlás vonal, eddig még nem olvastam ilyen jellegű történetet. Szerintem az író jól kifejezte ennek az egésznek a jó és rossz oldalát, valamint a kölcsönzött testek és életek sokszínűsége is igazán érdekessé tette a könyvet. Na meg persze a szerelmi szál... Az is jóra sikeredett, remélem megoldódik a helyzetük.
Homlok Renáta véleménye:
"Minden nap másik testben ébred. Minden nap másvalaki életét éli. Mégis minden nap ugyanazt a lányt szereti.” Nekem csak ennyi kellett és máris vevő voltam a könyvre. Nagyon érdekes volt, igazából nem bántam volna, ha kétszer ilyen hosszú ez a könyv. :) Alig kezdtem el és már vége is lett. Egyedi és érdekes. A vége annyira nem tetszett. De hát nem lehet mindig minden úgy, ahogy elképzeljük. Így viszont marad a mindig nyitott kérdés. Mi lesz ezek után?
Cseh Regina Evelin véleménye:
Könnyed szövegezésű, kikapcsoló olvasmány. Olyan helyzetet teremt benne az író, ahol a számunkra legtermészetesebb körülményeket változtatja meg. Ami számunkra àllandó, az itt változó. Minden nap más helyen ébredsz, más testvérek, szülők mellett, nincsenek emléktárgyaid, lakcímeg, telefonod....
Keresztes Zsuzsa véleménye:
szuper izgalmas könyv volt, persze sikerült úgy befejezni, hogy várjuk a folytatást.


Simon Csilla véleménye:
Lenyűgöző olvasmány arról, hogy kik is vagyunk valójában. A főhős minden egyes napja hiteles volt számomra. Korához képest érett, bölcs hozzáállással, bár ez talán betudható a mindennapi testfoglalásnak. Az érzések pontos megfogalmazása, a szélsőséges témák megfelelő pontig feszítése élvezetessé tették az olvasást. Akaratlanul is foglalkoztat a kérdés, vajon az én életem hogy tetszene neki, kíváncsi lenne- e az emlékeimre, akarná-e az én életemet? Különben is kinek nem volt még olyan napja, amikor úgy érezte, mintha nem önmaga lenne? A befejezés meglepett, mást akartam, megoldást vártam...Kedvencek közé került.
Viki Madarász véleménye:
A címe alapján választottam ki a könyvet, de talán túl hamar vártam túl sokat. Hamar túl lehet lenni rajta, érdekes. „A” élete nagyon megfogott, viszont a végét nem nagyon értettem, hogy mi történt. Ettől függetlenül mindenkinek ajánlom, szuper olvasmány volt, de egy kicsit többet vártam tőle. :)
Tóth Patrícia véleménye:
Az elején annyira nem ragadott meg ez a könyv. Olyan unalmasnak, egyhangúnak tűnt az egész. Bár az, hogy eléggé egyedi a történet nagyszerű és a későbbiek során a kedvencem lett. Én még akkor olvastam mikor volt a DREAM szövegértés versenye és,hogy is mondjam igazán egyedi. Egyszerűen leírva, nagyszerű bár még ha egy kicsit nehezen is indult.:)
buzavirág véleménye:
Ez a legkülönösebb, legérdekesebb, legegyedibb könyv amit valaha olvastam. Nagyon örülök, hogy saját példányt tudhatok magaménak, hiszen ez egy gyönyörű történet, káprázatos borítóval, ami méltó darabja polcomnak. Mély érzésű emberre vallhat, aki ilyen szépen tud írni az életről, a szerelemről, a másságról, az elengedésről, csak csodálni tudom.
Miklián Marietta véleménye:
A fülszöveg azonnal megfogott. Aztán volt szerencsém elolvasni egy rövid részletet belőle, és azonnal tudtam, hogy ezt a könyvet nekem el kell olvasnom. Nem csalódtam benne szerencsére. Ezért hamar a végére is jutottam.
A történet nem mindennapi, el sem tudtam képzelni mégis mi lesz ebből. Szerencsére nem lett túlbonyolítva, minden annyira életszerű...kivéve természetesen a mindennapos testcserét :)
Nagy Fruzsina Jennifer véleménye:
Zseniális. Páratlanul kreatív. Félelmetesen okos. Eszméletlenül tudatosan felépített, magával ragadó történet.
Ha eddig nem derült volna ki: ez a könyv abszolút bekerült a kedvenceim közé. Elfoglalta méltó helyét a Csillagainkban a hiba, a Hopeless/Losing Hope, az Éhezők Viadala trilógia és a Harry potter sorozat mellett.
Ésszerűen felépített story, ami azonnal megválaszolta az esetlegesen felmerülő kérdéseimet, így azok egy percig sem zavartak a románc élvezetében. Alig bírtam letenni. Tudni akartam mihamarabb, hogy mi lesz ennek a vége, és "A" végső döntése lenyűgözött még a hideg is kirázott. Az is tetszett, ahogy az emberekről gondolkodik: akármilyen különbözőek is vagyunk, 98%-ban megegyezünk.
Liv véleménye:
Nagyon örülök hogy megvettem ezt a könyvet. Már a borítója is nagyon tetszett, de ami benne van az még jobb: A könyv már az első oldaltól beszippantott és le se tudtam tenni amíg a végére nem értem. Érdekes és elgondolkodtató.
Ez volt az első David Levithan könyv amit olvastam, és nagyon megtetszett az író stílusa, és persze maga a történet alapja is, hogy A-nak minden nap más testben kell élnie. Érdekes kérdéseket feszeget a könyv, például: Lehet-e valakit úgy szeretni, hogy minden nap máshogy néz ki? Megakadályozhatja-e A amíg valakinek a testében van, hogy öngyilkos legyen? ... A könyvben ezeken kívül még más fontos dolgokról is ír, bepillanthatunk egy meleg pár és egy drogfüggő ember életébe is.
Mérész Kitti véleménye:
Az alaptörténet nem rossz.Tetszik ,h "A" minden nap más bőrében ébred ,de nekem egy kicsit unalmas volt a könyv.Amikor kiolvastam nagy hiányérzetem támadt,hogy semmi lényeges nem derül ki arról,h "A" miért olyan amilyen.Csak a borítón lévő sorok között találtam meg ,hogy egyébként ez a kötet az Every Day sorozat első része...hát így már érthető...
Halász Melinda véleménye:
Érdekes, elgondolkodtató és tanulságos egy különleges fiú vagy lány (?) szemszögéből. A főszereplő mindennap máshol ébred, más testben, más családdal. Nincs igazi élete, nem kötődhet senkihez. A könyv tanulsága, hogy értékeld, amid van.
A vége nem tetszett, szerelmes happy endet vártam. Kicsit nyitott maradt, így várom, hogy legyen következő rész.
Daróczi Brigitta véleménye:
Nagyon tetszett a könyv, a történet magával ragadott, kiváncsi voltam mi lesz ennek a vége. Egy lélek utazásáról szól, aki minden nap egy új testben ébred, és egy napon találkozik a szerelemmel. Néha vicces, néha tragikus személyiségek bőrében van, felelősséget érez azért hogy ne változtassa meg az alteregója életét. A történetnek úgy erzem még nincs vége, várom hogy elolvashassam a következő részt.
Varga Laura véleménye:
Nem szokványos alaptörténet, sok-sok felmerülő kérdéssel... Mindegyik fejezetet kíváncsian vártam, vajon most milyen embert ismerünk meg, mi a története? Két szuszra elolvastam, annyira tetszett. Alig várom, hogy a többi része is megjelenjen magyarul!
Nagy Gabriella véleménye:
Igaz ami igaz, most az egyszer a kihívás kedvéért borító alapján választottam. Általában a pdf verzió miatt csak később látom meg milyen a borítója a választott könyvnek, de most ezt meg vettem a könyvesboltban. És egyáltalán nem bántam meg...
Maga a történet nagyon izgalmas. Minden nap más bőrében, más családban, más háttérrel, más titkokkal... A könyvből remekül látszik milyen sokszínűek is az emberek. A szerelmi szál elég érdekesre sikeredett. Rhianonn (azt hiszem így írják) gyakorlatilag megcsalja a barátját A-val, ami fölött, bár tudtam, hogy ők tényleg nagyon egymáshoz illenek, és Justin meg egy szemét, nem tudtam szemet hunyni. De ezen kívül ez is nagyon jó része volt a történetnek. Nathan és az atya... valahogy sejtettem ennek a szálnak a végkifejletét is, szóval nem mondhatom, hogy a történet folyamán csak ámultam milyen váratlan fordulatokkal dolgozik az író. Nem. Ennek a könyvnek a varázsa nem a cselekményben, hanem a gondolatokban van, és ezért megérdemelne egy magas csillagozást.
Galambos Réta véleménye:
spoiler
egyedülálló történet, azt meg kell hagyni. érdekes volt azt olvasni, hogy ami A-nak olyan egyértelmű dolog volt, mert azt szokta meg, mennyire máshogy látta azt Rhiannon és fordítva. Remek könyvélmény volt. A végén nem teljesen értettem, hogy várja el A Rhiannontól, hogy egy idegen fiú mellett ébredjen, de az indokai meghatóak voltak. kíváncsi lennék egy folytatásra is.
White Caffe véleménye:
Hú ez a könyv valami megfoghatatlan. Nem a szózoros értelmébe ,de az. Sokáig a polcomon pihent mert egy másik könyvel szenvedtem ,de amint kiolvastam azt rögtön neki is vetettem magam ennek. Szabályosan faltam a lapokat. 3 nap alatt ki is olvastam. Az egyetlen próblémám a könyvel az volt ,hogy túl sokat vártam tőle vagyis pontositva nem is tudom pontosan mit vártam a storytól mivel nagyon egyedi,de nem tudom azt mondani ,hogy csalódtam ,de azt se ,hogy olyan nagyon magával ragadott volna. Félre értés ne essék a csodás boriton kívűl tényleg tetszett ,hogy a történet ennyire újszerű.Néha egy-egy rész külön kiírtam magamnak mert filozofia gondolatok sorát ébresztette fel bennem a könyv ugyanakkor nagyon emészthető és könnyen olvasható. A mű teljes mondanivalója ami persze valamilyen szinten maga a történet ,de másodsorban egy elgondolkoztatás ,hogy tényleg annyi különbség lenne-e két ember között,.....
Babar-Berecz Beáta véleménye:
Meglepő alapötletű regény, bár olvasás közben valahogy mégis magától értetődően folynak az események: A, akiről nagyon keveset tudunk - a történet szerint egy nem nélküli emberi lélek - minden nap más testben ébredve éli az életét.
Számomra furcsa volt, hogy a regény a cselekmény kibontása során egyáltalán nem boncolgatta az előzményeket, elfogadtatja az olvasókkal ezt az életformát, és nem veti fel a kérdéseket, hogy mi van ez így: mi vagy ki A tulajdonképpen, mi idézte elő vándorlását?
Ezekre a kérdésekre nem kapunk válaszokat, és ha nem is kutatjuk a "miérteket", izgalmas történeteket élhetünk meg A jelenében, melynek központi kérdése: létezhet-e szerelem ebben a létformában? Az érzések, érzelmek szintjén egyértelműen létezik a szerelem, A is szembesül ezzel, a kérdés már csak az, hogyan működhet ez a gyakorlatban, folyamatosan változó testben...
Ki az, aki el tudja ezt fogadni és megadhatja A-nak ezt az érzést?
Szabó Réka véleménye:
Egy teljesen egyedi történet. Az, hogy "A" minden nap más tinédzser testében ébred, a sorokat olvasva elképzelhetőnek, valóságosnak és természetesnek tűnik. Ez a könyv sok emberi tulajdonságot sorakoztat fel. Rám a könyv alapján igazából az a felismerés tett mély benyomást, hogy az emberek mennyire előítéletesek. Igaz, hogy "A"-nak naponta változik a külseje, de legbelül ott van Ő, egy testetlen, tiszta lélek, és az egyetlen lány, akinek elmondta ezt a titkát, sem képes mindig meglátni, csak mert a nem mindig nyeri el a tetszését. Ha sétálunk az utcán és meglátunk egy olyan embert, aki valamiben kitűnik az átlagból, a tömegből, lehet, hogy akaratunkon kívül, észre sem véve megalázó, gúnyos vagy elrettent pillantással illetünk, pedig az ember nem feltétlenül tehet róla, hogy kiáll a sorból.
Számomra ez a könyv főként az elfogadásról szól, hogy tiszteletben tartsam más ember életét vagy életmódját, még ha nem is értek vele egyet.
Szabó Réka véleménye:
Egy teljesen egyedi történet. Az, hogy "A" minden nap más tinédzser testében ébred, a sorokat olvasva elképzelhetőnek, valóságosnak és természetesnek tűnik. Ez a könyv sok emberi tulajdonságot sorakoztat fel. Rám a könyv alapján igazából az a felismerés tett mély benyomást, hogy az emberek mennyire előítéletesek. Igaz, hogy "A"-nak naponta változik a külseje, de legbelül ott van Ő, egy testetlen, tiszta lélek, és az egyetlen lány, akinek elmondta ezt a titkát, sem képes mindig meglátni, csak mert a nem mindig nyeri el a tetszését. Ha sétálunk az utcán és meglátunk egy olyan embert, aki valamiben kitűnik az átlagból, a tömegből, lehet, hogy akaratunkon kívül, észre sem véve megalázó, gúnyos vagy elrettent pillantással illetünk, pedig az ember nem feltétlenül tehet róla, hogy kiáll a sorból.
Számomra ez a könyv főként az elfogadásról szól, hogy tiszteletben tartsam más ember életét vagy életmódját, még ha nem is értek vele egyet.
Pántlik-Horváth Viktória véleménye:
Nagyon tetszett, nagy hatással volt rám, ajánlom mindenkinek. Hasznos lenne a mai társadalomnak egy-egy ilyen "utazás", belelátni mások életébe, megérezni, milyen, ha nem törődnek veled, ha a külsőd alapján ítélnek meg. Ezen kívül hihetelenül természetesen kezeli a szerelmet, nem köti nemekhez, nem lényeges, ahogyan az életben sem az (sajnos ez a téma még mindig sok indulatot vált ki az emberekből, sosem fogom megérteni, miért) Ha rajtam múlna, besorolnám a könyvet a kötelező olvasányok közé, gyereknek és felnőttnek egyaránt... (picit sajnáltam, hogy véget ért a könyv, szerettem volna több embert megismerni :))
Pántlik-Horváth Viktória véleménye:
Nagyon tetszett, nagy hatással volt rám, ajánlom mindenkinek. Hasznos lenne a mai társadalomnak egy-egy ilyen "utazás", belelátni mások életébe, megérezni, milyen, ha nem törődnek veled, ha a külsőd alapján ítélnek meg. Ezen kívül hihetelenül természetesen kezeli a szerelmet, nem köti nemekhez, nem lényeges, ahogyan az életben sem az (sajnos ez a téma még mindig sok indulatot vált ki az emberekből, sosem fogom megérteni, miért) Ha rajtam múlna, besorolnám a könyvet a kötelező olvasányok közé, gyereknek és felnőttnek egyaránt... (picit sajnáltam, hogy véget ért a könyv, szerettem volna több embert megismerni :))
Gaál Ivett véleménye:
A könyv témája nagyon tetszett. A történet A-ról szól, aki se nem lány se nem fiú, ő egyszerűen A, aki minden nap más testében ébred fel, így mindig az általa "megszállt" emberrel próbál azonosulni. Egészen addig, mígnem találkozik egy lánnyal. Onnantól kezdve A szeretne saját személyiségként élni, akinek van családja, van jövője és nem csak egyik napról a másikra él.
Bónis Tímea véleménye:
A furcsa történet "A"-ról szól, aki már több mint 5000 napja más és más (vele egykorú) ember bőrében ébred fel. Számára ez természetes dolog, s nagyon lassan jött rá arra, hogy egyedül van. Naponta új és új személyiségjegyeket kell megismernie, elfogadnia, és úgy eltöltenie az adott napot, hogy ne avatkozzon bele túlzottan "felvett testének" életébe.
Minden "jól" megy addig, amíg egy nap egy olyan fiúként ébred, akinek barátnője komolyan megtetszik "A"-nak. Nem tud elszakadni tőle. Bármilyen testben ébred is ezután, próbálja vele felvenni a kapcsolatot, érzelmileg nélkülözhetetlenné teszi magát, ugyanis a lánynak szüksége van egy lelki társra. De hiába adja meg magát "A", és tárja fel minden titkát a lánynak, ez az életforma minden tolerancia mellett elfogadhatatlan. Viszont az írónak sikerül megnyugtató módon zárnia a regényt.
Számomra e történet az elfogadásról, az odaadó szeretetről, az önfeláldozásról szól.
Varga Regina véleménye:
*SPOILER*
Úgy kezdtem el olvasni, hogy biztosnak éreztem, tetszeni fog, és nem is kellett csalódnom. Általában megérzem, mi fogja elnyerni a tetszésemet, és ez a könyv is belepasszolt abba, amit élvezni szoktam. Tetszett benne minden, az elejétől a végéig. Attól, ahogy meg volt írva, a karaktereken át a befejezéséig. Pedig aztán a befejezések szokták megváltoztatni a véleményem. Bármennyire is jó lehet egy könyv, ha a vége nem olyan, mint amit elvártam tőle. De itt ilyen problémám nem volt. Tudtam, hogy ennek happy endje nem lehet, A történet végig készített fel, hogy ne várjak túl sokat mert csalódni fogok. Így nem vártam, hogy együtt maradjanak, és nem is maradtak együtt. Így is nagyon tetszett, sőt így talán még jobban élveztem, mintha együtt maradtak volna. Így olyan élet szagú lett, valóságos, s így közelebb állt a szívemhez. Viszont az egészet "A" tette olyanná, hogy ennyire tetszen. Józan volt, okos és mindig tudta, mit tegyen, és annak ellenére, hogy valamilyen nem volt teljesen ember, ő volt a legigazibb karakter. És valahogy mégsem a történet, de még csak nem is a szereplők voltak azok, amivel így megszerettette magát a könyv. Ami nekem a legjobban tetszett benne, az a mondanivalója volt. Az, hogy nem az a lényeg, hogy milyen testbe születtünk, mert a szerelem, az igazi szerelem nem a testnek, hanem a léleknek szól. Ez egy nagyon modern felfogásmód, és nagyon ritka, vagyis hát olyan szempontból, hogy egy író így felvállalja a véleményét. Meglepetés volt nekem, kellemes.
Horváth Zsófia véleménye:
A könyvet karácsonyra kaptam, és el is felejtettem, hogy korábban én választottam ezt a könyvet. Az alapötlet nagyon tetszett, szerintem jó elképzelés, hogy egy olyan személyről szól, aki minden nap mást testben ébred, nincs fix élete és nincs neme. Az ötlet megvalósításának módja azonban nem tetszett annyira, nem tetszett az író stílusa, és az egész könyv hangulatát máshogy képzeltem el. Ennek ellenére nem volt rossz olvasmány, érdekes volt.
Kissné Bugyi Vivien véleménye:
Először nem is a kihívásra szántam, hiszen egyik kategóriába sem illett - azt meg előre nem tudhattam, hogy megríkat...
Gondoltam egy könnyű kis olvasmány lesz, bár a fülszöveg érdekesnek ígérkezett.
Kliséktől mentes, érzelmekről és elfogadásról szóló könyv volt, nagyon megkapó írásmódban. Izgalommal vártam minden fejezet végén, hogy vajon mi történik a következő napon. Maga az alapszituáció felettébb érdekes, de ahogy a főszereplő megtanulta elfogadni és nem kutatni a válaszokat, úgy az olvasó is beletörődhet (én legalább is) és átadhatja magát a cselekménynek.
Tetszett, hogy nem tudni, fiú-e vagy lány, tetszett, ahogy a kétségbeesése vagy épp sztoikussága szinte kézzel fogható volt a lapokon, tetszett, ahogy elbúcsúzott, és tetszik, hogy valószínűleg lesz folytatása - de ha nem, akkor is jó befejezés.