ADATLAP
Abigél
Gina, a regény hősnője 1943-ban elbúcsúzik otthonától és azoktól, akiket szeret, mert apja beadja a híres árkodi intézetbe. A kis ötödikes gimnazistát a rideg világ, a szokatlan, kegyetlen törvények lázadásra késztetik. Ám megtud valamit, ami maradásra bírja, és önként vállalja a rabságot... Hogyan igazodik el egy tizenöt éves kislány ebben a felnőtt-titkoktól terhes világban? Vajon hihet-e a naiv diáklegendában, amelyet a kertben álló, korsós leányt formázó szobor alakja köré fon a lányok képzelete? Írjon talán ő is levelet Abigélnek, aki látta a regényből készült, nagy sikert aratott filmet, bizonyára örömmel veszi kézbe a kitűnő könyv legújabb kiadását....
Arany Zsuzsanna véleménye:
Nagy hatással volt a könyv rám. Szabó Magda stílusa megnyerő, gyönyörű. Ginával teljes mértékben azonosulni tudtam, szenvedéseit, vidámságát, elszántságát magaménak éreztem. A környezet magával ragadott.
Farkas Csilla véleménye:
Zseniális könyv. Izgalmas, magával ragadó, szerethető. Csodálatos történet a felnőtté válásról, emberi kapcsolatokról. Fordulatokban gazdag, nem minden az, aminek látszik. A gyáva König tanár úr valójában egy igazi hős. Tanulság: „Mindig a részletek a legizgalmasabbak egy nagy irodalmi műben – tanította Kőnig magyar órán –, kérem, sose feledjék el figyelemmel kísérni a részleteket.”
Névte Lenke véleménye:
Senkit ne tévesszen meg a rózsaszín borító, nem egy szirupos lányregényt vesz a kezébe. A régi mondás, mi szerint ne a borítója alapján ítéljük meg a könyvet, az Abigélre több értelemben is igaz.

A könyv legnagyobb tanulságaként is ezt mondanám: Azért mert valaki „csak” egy diáklány, nem jelenti, hogy ne fordíthatna emberek életén. Azért mert valaki szentimentális, elmélkedő, és nem túl előnyös a külseje lehet, hogy ő az igazi hős. Egy csinos hadnagy állhat a rossz oldalon, és használhat megkérdőjelezhető eszközöket. Egy életvidám, merész asszony leplezhet elviselhetetlen fájdalmat. De sajnos az emberek szeretnek címkét aggatni egymásra, és ennél tovább nem látni.
Pintér Gabriella véleménye:
Iskolás koromban természetesen nem olvastam el, csak most felnőtt fejjel. Pedig egy igazi remekmű, csak biztos dacoltam a korral. Azóta láttam már színházi előadásban is, ami szintén nagyon tetszett. Meglepő a végén amikor kiderül, hogy mégis ki Abigél : )
Benkő Ella véleménye:
Elöször a filmet láttam kislányként, nagylányként, asszonyként és mindig tetszett, egyre jobban. Majd legalább 10 éve olvastam esténként a lányaimnak, de jó is volt! Most vettem meg használtan, mert úgy éreztem kell egy saját példány mekem is! Szabó Magda örôk!
Dudás Vera véleménye:
Így felnőtt fejjel olvasva még sokkal jobb, mint gyerekkoromban. Nagyon tetszik a történetben, hogy mennyire összetartanak a lányok. Háborús helyzetben egy ilyen szigorú környezetben is megtalálják a boldogságot, a vidámságot, barátságot. Akik ilyen közegben nőttek/nőnek fel biztosan rengeteget tudnak táplálkozni ezekből az emlékekből, a személyiségük is rengeteget fejlődik. Egyébként nem emlékeztem ki Abigél, és nagyon ledöbbentem, hogy férfi és pont az aki (nem írom le, hátha valaki a kommentárokat előbb olvassa :D ). :)
Emese Tóth véleménye:
Nagyon szép egy könyv! Alig vártam , hogy elolvassam. Én annyira sajnáltam Ginát!! Nem is tudom mit tettem volna a helyébe ha nekem is ilyen szigorú tanáraim lennének. Nagyon kíváncsi voltam már arra , hogy ki lesz az Abigél. Igazából én a Zsuzsára vagy a portásra tippeltem de nem jött be a számításom. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Rácz Alexandra véleménye:
Mindig szerettem Szabó Magdát. Ennek a könyvnek köszönhetően kicsit ismét gyerek, kamasz lehettem. Eszembe jutott, milyen jó is volt. Könnyen megszerethető karakterek, izgalmas „meseszövés” jellemzik a regényt. A fordulatoknak hála számomra letehetetlen volt. Szívesen ajánlanám általános iskolai kötelező olvasmánynak.
Alvean véleménye:
Sokáig halogattam az olvasását. Aztán valahogy ott ragadtam a tévé előtt, mikor a regényből készült filmváltozatot adták. És elolvastam... és nagyon tetszett! A kor, az iskola, a hangulat, a szereplők, minden!
Szabó Márta véleménye:
Régi kedvencem ez a regény! Azért tettem ebbe a kategóriába, mert egész gyerekkoromban azt hallottam nagypapámtól, hogy "aki nem volt kollégista, az nem is volt diák". Ezt a könyvet olvasva rájöttem, hogy milyen igaza van, mert ilyen összetartás, barátságok csak egy ilyen zárt közösségben lehetnek. Aztán én is voltam kollégista, és tényleg ígaz!
Zsigmond Erika véleménye:
Anyukam nagyon szerette ezt a konyvet, ezert fogtam neki. Meg kell mondanom nagyon tetszett.
aleanyiskola elete, az osszefogas ahogyan kepesk megvedeni egy leanyt. A titok hogy ki lehet a jotevo aki a kivansagokat, kereseket teljesiti.
Konig es a tobbi nevelo. Valamint az idopont amikor jatszodok a tortenet, milyen helyzetegbe sodorja Ginat.
Meg nagyon az olvasottak hatasa alatt vagyok. A lenyeg ha van ra lehetosegetek olvassatok el.
Potori Gréta véleménye:
Igazából nem nagyon tudok mit szólni ehhez a könyvhöz.... Tanulágos, meg egy ideig le is köti az ember figyelmét... de az látszik hogy ez szépirodalom, és nem pedig szórakoztató:D én azt hiszem azokat mégiscsak jobban szeretem, de azért mindenképpen érdemes elolvasni:)
J Csilla véleménye:
Nem az első Szabó Magda könyvem, mindig azt hittem, hogy kamaszlányoknak íródott lányregény, eddig valahogy elkerültem, mind a film, mind a könyv változatot. Nem is tudom, miért tettem, mert nagy kedvencem lett, letehetetlen, "nemegyszerolvasós". Más mint a többi Szabó Magda könyv, de ennek is komoly mondanivalói vannak és bár kamasz lányról szól, de nem csak kamaszoknak. A kihívás során az egyik legkellemesebb meglepetésem.
Mészáros Kinga véleménye:
A könyvből készült filmet már milliószor láttam, nagyon szeretem. Ez az első eset, hogy nem tudok választani, hogy melyik tetszett jobban. Egyrészt a szereposztás nagyon jó, a színészek mindegyike tökéletes választás, némelyikük számomra még hozzá is tett egy picit a könyvbeli karakterhez. Másrészt a könyv egy picit informatívabb a filmnél, és én minden apró új részletnek nagyon örültem. Zsuzsannát megszerettem nagyon, talán jobban megismerhető a személyisége, a motivációja, Kőniget eddig is szerettem, de a könyv végén még jobban meghatódtam, amikor Horn Mici róla beszélt. Két hete fejeztem be, de még mindig Abigél hangulatban vagyok. Ez volt az első Szabó Magdától, de azóta már Az őzzel is végeztem. Mindenkinek ajánlom Abigélt is és Szabó Magdát is.
Szoóh Gabriella véleménye:
Az egyik legjobb Szabó Magda könyv! Fiatalként is szerettem, most is, a filmfeldolgozás is elég könyvhűre sikeredett. Külön érdekes nem elsőre olvasni, így "Abigél"-re is tudunk figyelni, pártatlanul, és nem csak Gina szemén keresztül látva a karaktert.
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
Sokszor játszottam a gondolattal, hogy el kellene olvasni, de valahogy a filmmel kapcsolatos emlékeim mindig elriasztottak. Aztán nemrég mégis nekiláttam. Hát nem bántam meg. Most már más szemmel fogom nézni a filmet is erről a szigorú iskoláról és annak igazi lány tanulóiról, és az őket kísértő gondokról.
Hajdu Ágnes véleménye:
Nem tudom, ez a regény eddig hogy maradhatott ki az életemből. Nagyon megkapó, letehetetlen volt számomra. Gina kezdeti elhagyatottsága, majd a kegyetlen politikai helyzet miatt, mindvégig izgultam életének alakulásán. Ismeretlen volt előttem a történet, ezelőtt megfilmesítve sem láttam. Az, hogy ki is valójában Abigél, már elég korán sejtettem. Horn Mici alakja- bár a regényen át végig érezhető, mennyire jelentős- előttem elég sokára rajzolódott ki. Úgy tudom, neten megtalálható a folytatása, amit persze nem Szabó Magda írt. Mivel bennem azért némi űrt hagyott a regény, valószínűleg azt is el fogom olvasni.
Zohar Csé véleménye:
Nem hiszem, hogy kellenek ehhez a könyvhöz felesleges szavak. Már nincs előlapja, hiányzik egy fél lap, bele van jegyzetelve, de évenként, két évenként újra és újra előveszem. Hihetetlen, hogy még mindig tud újat adni. Szerelem.
Sári Csaba véleménye:
Ez a könyv az Iskola a határon, csak lányokkal. Talán senki se sértődik meg, ha Ottlik művéhez hasonlítom Szabó Magda regényét. Remek korrajz, izgalmas - ugyan Abigél kiléte számomra elég hamar egyértelművé vált -, magával ragadó. Idősebb fejjel, fiúként is érdemes volt elolvasnom.
Fekete Gabriella véleménye:
Szabó Magda regényei közül szerintem ez a legjobb. Tökéletesen megkomponált, szórakoztató, végig izgalmas mű, mely a való életet is festményként örökíti meg. Annyira pontosan írta le, hogy mi folyik egy kollégiumban, hogy a lányok mennyire tudnak szeretni, és mennyire tudnak utálni valakit. Én magam is kollégista voltam, és a kapcsolatom az osztállyal majdhogynem pontosan így esett meg. Isten óvjon mindenkit a tinédzserek szigorú szemétől. Rémesen kegyetelenek tudnak lenni, s nagyon gyorsan ítélnek. A regényben sokáig sajnáltam Vitalyt, az osztály kegyetlensége miatt, de aztán rájöttem, hogy gyermeki kegyetlenséggel nagyon gyorsan ítéli el a felnőtteket. Megvetti Kőniget, s nem is selyti hogy ki rejtőzik gyengeségének álarca mögött. Fantasztikus regény!

Értékelés 5/5
Fekete Gabriella véleménye:
Szabó Magda regényei közül szerintem ez a legjobb. Tökéletesen megkomponált, szórakoztató, végig izgalmas mű, mely a való életet is festményként örökíti meg. Annyira pontosan írta le, hogy mi folyik egy kollégiumban, hogy a lányok mennyire tudnak szeretni, és mennyire tudnak utálni valakit. Én magam is kollégista voltam, és a kapcsolatom az osztállyal majdhogynem pontosan így esett meg. Isten óvjon mindenkit a tinédzserek szigorú szemétől. Rémesen kegyetelenek tudnak lenni, s nagyon gyorsan ítélnek. A regényben sokáig sajnáltam Vitalyt, az osztály kegyetlensége miatt, de aztán rájöttem, hogy gyermeki kegyetlenséggel nagyon gyorsan ítéli el a felnőtteket. Megvetti Kőniget, s nem is selyti hogy ki rejtőzik gyengeségének álarca mögött. Fantasztikus regény!

Értékelés 5/5
Kemendi Tímea véleménye:
Örök kedvenc. Gyerekként olvastam először (talán kötelező olvasmány volt?) aztán úgy 3-4 évente mindig a kezembe kerül. Talán az egyetlen olyan mű, aminek a megfilmesítése nem okozott csalódást, és nem másították meg a történetet. Igaz, azóta Kőnig nekem Garas Dezsőt jelenti. Minél idősebb az ember, annál komolyabb a mondanivalója. Felnőttfejjel már nem gyerekregénynek tűnik, hanem kőkemény háborús élet-halál "küzdelemről". Szerintem nem lehet nem szeretni. És letenni sem.
Kulcsàr Szilvia véleménye:
A könyv elolvasása után azt mondhatom: nem hiába Édesanyám kedvence. Az elején nagyon zavart, hogy az író, mindent E/3-ban ír, még a párbeszédeket is, de az első 30-40 oldal után teljesen természetessé vált és a történet annyira magával ragadott, hogy egyszer még a villamosról is elfelejtettem leszállni. :) Minden szereplőben találtam valami szerethetőt, képes voltam én is Matulásnak érezni magam.
Miután elolvastam a könyvet, megnéztem a film változatot is, és örömmel tapasztaltam, hogy nagyon kevés helyen tér el az írott változattól, így szinte újra átélhettem a könyv okozta izgalmakat.
S. Zsófi véleménye:
Már az elejétől kezdve tudtam azonosulni Gina karakterével, volt, hogy nem szerettem, volt, hogy teljesen megvetettem, de az biztos, hogy rengeteg élményt okozott a könyv. A végén mégis az a felismerés, hogy ki Abigél... mindenkire gondoltam, de rá nem! Ez a fordulat adja az egész könyv izgalmasságát és mikor megtudod teljesen átértékeled a tartalmat. Egyszerűen fenomenális! Egyik nagy kedvencem és még biztos el fogom olvasni!
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
A középiskolában egy irodalmi csapatverseny keretében olvastam először és nem igazán értettem meg mindent. A filmet többször láttam. Jó volt újra olvasni, de Vitay Gina karaktere továbbra sem szimpatikus. Nekem ő az egyik legkevésbé kedvenc karakterem. Annyian tesznek érte, de valahogy nem tud viselkedni. Anyukám viszont nagyon szereti ezt a könyvet Vitayval együtt.
Karafiát Klaudia véleménye:
Anyának ez az egyik kedvenc könyve volt gyerekkorában, úgyhogy én is felvettem a listámra. Gina élete nagyon érdekes és úgy gondolom jól megmutatja a valódi háborús helyzetet az országban. Ezt a könyvet érdemes volt elolvasnom, elég nagy hatással volt rám.
Kusnyér Anna véleménye:
Szabó Magda varázslatos és elragadó regénye ez. Sokan tévesen lányregénynek tartják pedig ez nem igaz. Ennél valóságosabban nem lehet bemutatni, hogy még a legfelsőbb rétegeket is hogy érintette a háború. Attól függetlenül, hogy klasszikusnak számít simán felveszi a versenyt a mai bestsellerekkel. Szerintem ezt 3-szor kell elolvasni az élet során. Egyszer fiatalon, egyszer felnőttként és egyszer idős korban.
Szerletics Róbert véleménye:
Csajos vagy nem csajos könyv, szerintem nagyon jó regény. Nem véletlenül hívták Szabó Magdát a magyar irodalom nagyasszonyának.
A nagyon szigorú intézmény korrajza, a látlelet a második világháború idejéről, ahol nem mindenki akarta a végletekig folytatni a harcot, hanem az életek fölösleges pazarlását akarta megakadályozni. És a titok, hogy vajon ki lehet Abigél szobra mögött az igazi "csodatévő", nagyon érdekessé, értékessé tették számomra a művet.
Érdemes lenne már általános iskolában is betenni az ajánlott olvasmányok közé, a "Légy jó mindhalálig" alternatívájaként.
Sz Sándor véleménye:
Eddig még nem olvastam, de most pótoltam a hiányosságot. A könyvben pozitívan csalódtam. A történet egy kislányról szól, akit édesapja egy bentlakásos iskolába küld azért, hogy megóvja, elrejtse őt a II. világháborúban. A lány nem érti, hogy miért került oda, de a végén minden kiderül, közben rájön arra, hogy nem mindenki olyan, amilyennek mutatja magát. 10/8
Baka Barnabás véleménye:
Egylrtelműen jó véleménnyel vagyok róla! Tetszett! Kibukik, hogy mennyire más a gondolkodása egy nőnek mint egy férfinak! Ez eleinte zavart, de később már egyáltalán nem! Tetszett, ahogy a végén szembesít azzal ki is Abigél és, hogy Gina (tehát egy személy) által leírt Kőnig mennyire nem a teljes valóság és, hogy milyen más véleménnyel lehetünk egy emberről ha cselekedeteit más szempontból vizsgáljuk meg! Köszönöm az élményt!