ADATLAP
Sárkányok tánca
Közeleg a tél. A hideg szelek feltámadtak a sokat szenvedett Hét Királyságban, ahol az Öt Király háborúja után a túlélőknek most az éhínséggel kell szembenézniük. Az emberek birodalmát védelmező Fal ifjú parancsnoka, Havas Jon a Mások elleni reménytelen küzdelemre próbálja felkészíteni a szétzüllött Éjjeli Őrséget, ám rá kell döbbennie, hogy ellenségei jóval közelebb vannak hozzá, mint gondolná. Stannis Baratheon Észak uralmáért vív elkeseredett harcot a Boltonokkal, miközben Királyvárban a Lannister-ház próbálja megerősíteni Tommen, a gyermekkirály törékeny uralmát a kivérzett Hét Királyság fölött. A Keskeny-tenger másik oldalán Tyrion Lannister, a megvetett és üldözött rokongyilkos sárkányvadászatra indul, ám útja veszélyekkel és váratlan kitérőkkel teli. A világ eközben az ősi városra, Meereenre figyel, ahol Viharbanszületett Daeneryst, Westeros jog szerinti uralkodóját minden oldalról szorongatják ellenségei. Hogy arathat diadalt a Sárkányok Anyja, ha három gyermekére sem számíthat? A végkifejlet csak tűz és vér lehet, ám ki éli túl a sárkányok táncát?...
Székelyhidy Ágnes véleménye:
A párhuzamos történetvezetés és a múltba való vissza-visszatekintés, a sok ugyanolyan nevű múltbéli király....hát nem mindig tudtam kiről is van szó. De a "jelenben" szereplőket nagyon megszerettem...csak Cersei-vel nem tudok mit kezdeni. Értem is meg nem is. Itt már jóval eltér a könyv a sorozattól. Mi lesz a hatodik könyvben?? Érdekel! Mikor jön már?!
Lajos Aliz véleménye:
És végre kisolvastam, persze kicsit szomorú vagyok, hiszen a hatodik könyv még nem jelent meg, és Havas Jon meghalt. Fantasztikus ez a könyv is. Nem tudtam elképzelni, hogy az emberek miért vannak úgy oda a Trónok harcáért.... de már az első 150 oldal után az első könyvnek én is rájöttem. Olyan sok apró szála van a történetnek, hihetetlen hogy valaki képes ilyen könyveket irni. Le a kalappal... A filmet is nézem, és sajnos ott elég sok a változás. várom a hatodik részt, és nagyon remélem, hogy valaki túl is éli a telet, meg a háborút is :D
Ignácz Eszter véleménye:
Próbáltam lassan haladni vele, hátha kihúzom a hatodik részig, de így is vége lett. Eseménydús, fordulatos, és az új szereplők még izgalmasabbá teszik. Szerettem a sorozatot, szerettem Westeroson lenni és remélem hamarosan ismét vissza térhetek. ;)
Jól felépített, őszi könyv… várom a folytatást.
Czéman Eszter véleménye:
Amikor az első kötetet a kezembe vettem, nem gondoltam volna, hogy ekkora hatással lesz rám. Ezt az utolsó kötetet sokáig tartogattam, mint kisgyerek a legjobb falatot a karácsonyi vacsoránál, mert a beígért 6. rész előtt akartam elolvasni. De elfogyott a türelmem. A 4. rész után jó volt visszakapni a nagy kedvenceket, és újra az ő kalandjaikról olvasni.
Németh Enikő véleménye:
UTOLSÓ KÖNYV IS BEFEJEZVE!!!

Meglepett, hogy amennyien ezt mondják a sorozat legjobb kötetének, végül talán ez lett nekem az a könyv, amelyik a legkevésbé tetszett és ahol tényleg úgy éreztem, hogy vannak üresjáratok. Mondjuk ebbe lehet, hogy az is belejátszott, hogy a három karakter közül, aki ténylegesen a középpontba volt, Tyrion, Jon és Dany, és úgy istenigazából csak Tyriont szeretem, Dany pedig kifejezetten idegesít. Tyrion fejezeteinél pedig azt éreztem, hogy csak úgy elvan és hogy ez a könyv számára csak egy "kitöltő" történetszál, amíg oda kerül a végső csata idejére, ahol lennie kell. Ennek ellenére érdekes volt mind a három karakter története, de mindhárom szálat meg lehetett volna oldani kevesebb fejezettel, miközben jobban fókuszálhatott volna az író a mellékszereplőkre. Akiknek a történeteit sokkal de sokkal jobban élveztem, mint a másik háromét. Talán ezért is volt úgy, hogy a végét, amikor már inkább a mellékszereplők voltak jobban a középpontban, sokkal jobban élveztem és ott egy pillanatra nem éreztem, hogy megragadt volna a történet. Jon Connington rövid időn belül a legkedvesebb karaktereim közé került, Cerceinek pedig sikerült a legerőteljesebb és legjobb történetszálat hoznia az egész könyvben, pedig mindössze két fejezetet kapott (na de milyen kettőt!).
Petes Valentina véleménye:
Összességében 10/8 ra értékeltném ezt a könyvet, habár a legnagyobb RR martin rajongó vagyok. Tyrion csak teng leng a könyvben, elveszik belőle a talpraesettség. A cselekmény néha vontatott. A többi könyvhöz képest gyenge :/. De szerethető és kalandokkal teli.
Bártfai Anna véleménye:
Lenyűgöző, hogy Martin milyen aprólékosan építette fel ezt a világot. Mindennek és mindenkinek megvan a pontos helye, minden részlet hihetetlenül kidolgozott. Az új szereplők izgalmasak, érdekel a sorsuk és most nem volt olyan rész sem,ami untatott volna. Daenerys még mindig a kedvencem, de Ashat is megkedveltem. Néhány halottról én nem hiszem, hogy valóban meghalt, várom, hogy mi lesz velük. Egyre jobban érződik, hogy közeledik a vége, a szálak végre elkezdtek összefutni.Remélem, minél hamarabb elkészül a következő kötet.
Albert Anna véleménye:
Én most már teljesen meg vagyok keveredve, éppen azon gondolkodtam, hogy újra olvasom majd az egészet, mert már keverednek bennem a könyvek történetei. Ami ebben a részben meglepetést okozott nekem, az a Daenerys döntése, hogy Meerenben marad. De biztos ennek is meglesz a gyümölcse. Nagyon tetszik az író, Martin, lendületes stílusa. Egyik kedvenc szereplőm nagyon úgy néz ki hogy nem éri meg a következő részt. Egy kicsit viszont sokallom az Ayra sorsa körüli huzavonát. Nagyon nagyon várom a következő részt.
Elek Henriette véleménye:
Ez volt a kedvencem az öt könyv közül. Egyrészt azért, mert ez volt az első, amit azelőtt olvastam, hogy láttam volna filmen, másrészt azért, mert főleg a kedvenc szereplőim voltak benne. Ugyanakkor annyira mégsem tetszett, mert most aggódhatok, hogy az egyik kedvenc szereplőm meghal vagy sem. :(
Imádom Martin stílusát, az általa megálmodott világot, a sokféle szereplőt (még ha nem is mindig tudom követni, hogy ki-kicsoda). Nagyszerűen kidolgozott remekmű!
Berlinger Natasa véleménye:
A következő szavakkal adták át nekem a könyvet: ne kedvelj meg senkit. De ez már elkésett figyelmeztetés volt, mert a korábbi 4 kötetben sok szimpatikus szereplővel találkoztam, páran kedvenccé váltak, akiknek drukkoltam, hogy sikerüljenek a terveik, vagy egyáltalán csak életben maradjanak. Már akkor sem jött össze mindenkinek...

Ez nem teljesen a folytatása a 4. résznek, mert eredetileg nagyon hosszú lett volna a 4. kötet (most a kettő együtt 1900 oldal függelék nélkül), ezért kettévágta. De nem időrend, hanem földrajzi terület - és így szereplők - szerint. A két (valójában több) szál valamivel a könyv fele után fonódik újra össze. És jó volt, hogy megint találkoztam a 4. rész szereplőivel, mert sokukkal kapcsolatban hiányérzetem maradt. Ez persze nem véletlen, mindig sikerül úgy lezárnia egy-egy fejezetet, hogy az nem megnyugvást hoz, hanem éppen növeli a feszültséget, ott marad valami rezegve a levegőben. Szerencsére a 4. és 5. részt egymás után tudtam elolvasni, de akik megjelenéskor olvasták a 4.-et, azok 6 évet várhattak a folytatásra. És most már én is várakozhatok... figyelve, mikor jelenik meg végre a 6. kötet.
Nagy Orsolya véleménye:
Martin mester munkái ( A tűz és jég dala ciklus könyvei ) közül ez volt az egyik legnehezebb, de leginkább szerethető olvasmány. Egy felől ott volt az állandó feszültség, ami végig kísérte a szereplők sorsát, másrészt viszont valóban voltak lustább részek is. De még ezeknél a pontoknál is volt olyan információáradat, ami miatt érdemes jobban belemélyedni. Semmiképp sem egyszer olvasós könyv, és mindig tartogat újabb gondolatébresztőt. A lezárás( ok ) pedig szó szerint halálosak :$
Szilágyiné Orsolya véleménye:
Nem a legjobb rész (az a 3. könyv volt) de nagyon izgalmas. Volt néhány unalmasabb rész is, de tele volt fordulatokkal. Talán emiatt tudtam alig 2 hónap alatt kiolvasni. Természetesen az idegesítő részek sem hiányoztak. Nem szeretnék spoilerezni, de a végén ami Johnnal történik… bár én még reménykedek. Meg a Cercei hőse is gyanús…
Kolop Vanda véleménye:
Kicsit szkeptikusan álltam hozzá a Varjak lakomája után, mert az hosszú és unalmas volt. Szerencsére tévedtem. Fordulatos, izgalmas, a sok árulás és cselszövés - de lehet, hogy az érdekérvényesítés szó a jobb - életszerű és nem átláthatatlan. Igaz, néha már sok a szereplő, főleg a Danyről szóló részek esetén, és vissza is kell lapozni néha, a vasemberekről szóló fejezetk viszont kifejezetten unalmasak. Sajnáltam, hogy Branről és az erdő gyermekeiről kevesebbet tudtam meg, ugyanakkor nagyon sok szerepő múltjáról sokat meg lehetett tudni. Jon az egyik kedvenc szereplőm, remélem az Ő története nem itt ér véget.
Matalin Melinda véleménye:
Szeretem a sorozat könyveit. A befejezés tetszett a legjobban az egészben, már alig várom, hogy mi fog történni a következő részben. A cselekmények nagyon izgalmasak, fordulatos események. Arya szál kötött le a legjobban, de egy szál sem volt ám kavarásmentes.
Farkas Beatrix véleménye:
Ez a rész nagyon tetszett! Utáltam, hogy vége lett, és csak októberben jön a folytatás...(elvileg)
Theont nagyon sajnáltam, Arya igazi kis tanonc, Sansa nem is szerepelt benne (pedig most már érdekes karakter, nem úgy, mint az elején...), Varys mindenhol ott van. Na és akkor még nem is beszéltem azokról, akik elvileg halottak, de mégsem, akik élnek, de most meghaltak. Nem akarom megölni a poént.... csak ennyi: AZTAAAAAA! és EZ MOST KOMOLY?!?!?!
De mint tudjuk, az egész végén Tyrion ül majd a Vastrónra... (na jó, ez csak egy elmélet:))
Hegyi Nikolett véleménye:
Meredeken a legjobb a szeria konyvei kozul, sok a tortenes, sok szereplorol tudunk meg dolgokat, hol voltak eddig, de meg tobb kerdest vet fel. Kedvenc figurak jonnek/mennek. A zaromondtaok szinten annyira jol siekrultek, hogy az ember varja a kovetkezot... tudom, de ez igy eleg sablonos, viszont mivel eleg sok fobb szereplo kerul ki ideiglenesen/veglegesen a konyvbol igy szereplo neveket mondta is monduntalanul spolier lenne. Maradjunk annyiban, hogy 100 oldalanketn megol a szerzo 5 embert, de visszahoz harmat...szep szal elvarrasok. Es Theonrol is kiderult merre leledzett... ;) Olvasd el.
Kovács Zsuzsanna véleménye:
Nagyon vártam a folytatást az előző négy kötet után, főleg, hogy a Varjak lakomája kissé vontatott volt, nehezen haladtak az események. Ezek után a Sárkányok tánca kifejezetten eseménydús volt, főleg a végén történt események. Remélem az író kapkodja magát, mert már szívesen olvasnám a 6. részt.
Egyébként nagyon tetszik az író stílusa, a részletgazdag megfogalmazások. Az viszont biztos, hogy nem szabad éhesen olvasni, olyan ételeket ír le benne, hogy szakácskönyvet is írhatna a Hét Királyság receptjei címmel :)
S H véleménye:
Szeretem az egész sorozatot, de ez a kötet különösen tetszett, mindegyik történetszál felbukkan, és úgy van lezárva, hogy alig várom a folytatását. Végre a számomra kissé vontatottnak tűnő Falon történő szál is lekötötte a figyelmemet. Az epilógus pedig különösen tetszett. Várom a folytatást, addig lehet újra kezdem az első kötettel az egészet :D
Bujna Julia véleménye:
Imádtam a könyvet. Nagyon sok fordulat van benne, és bár nagyjából tisztában voltam az eseményekkel, még így is sok meglepetés ért.
A könyv vége kifejezetten jól sikerült, alig bírom kivárni a következő részt.