ADATLAP
A fekete város
A fekete város Mikszáth Kálmán utolsó nagy regénye. A cselekmény középpontjában Görgey alispánnak és Lőcse városának párharca áll. Mikszáth bemutatja Görgey alispán acélos jellemét, de a vagyonimádatát, szűklátókörűségét sem rejti véka alá. Görgey alispán lánya, Otrokóczy Rozália s a fiatal lőcsey polgár, Fabricius Antal szerelmét is bemutatja a könyv, amely a klasszikus Rómeó és Júlia történetén alapszik. Mikszáth célja, hogy művében bemutassa az urak, és polgárok nem tudnak helyt állni az életben fontos értékekért, így a nemzetért, életért, az emberekért.

A regény folyóiratbeli megjelenése után Mikszáth így vallott művéről:
A megtörténhetés illúzióját fenn kell tartani. Ez az egyetlen törvény, mely az írót kötelezi? Legjobb tehát úgy venni, hogy az egész regény költött, mint ahogy költött is? Mert nem valamely család igaz történetét akartam papírra vetni, hanem egy kornak az igazi levegőjét. Mert hiszen az író? kitölti a hézagokat saját fantáziájával, nagyít, zsugorít, elhallgat, amint az ő művészi érzéke megkívánja....
Benkő Ella véleménye:
Nem hiába nagy kedvenceim a magyar írók! Alig tudom elhinni, hogy még ezt a könyvet sohasem elvastam, filmen is nagyon régen láttam, szinte új volt benne minden. Szeretem a finom humorát, csipkelődéseit, a történet izgalmas vezetését, a kort amiben játszódik, szóval úgy ahogy van!
Judit Pletscher véleménye:
Nagyon szeretem Mikszáth regényeit és stílusát. Ebben a regényben is hozta a szokásosat, bár talán kicsit kevésebb volt benne a humor, mint más műveiben, amiket olvastam tőle. De itt is megvoltak a felejthetetlen városi polgárok és kisnemesek. Viszont a vég az nagyon fájt. Ez a hirtelen befejezés nekem nagy csalódás volt.
Kerti Anna véleménye:
Alig bírtam letenni, nagyon szeretem Mikszáth stílusát. A vége nekem kicsit hamar fejezödött be, kíváncsi lettem volna a továbbiakra is, de nyilván így volt kitalálva, hogy elmélkedhessen rajta az olvasó :) èrdekel a film is, biztosan megnézem majd!
Kemendi Tímea véleménye:
Szeretem Mikszáth regényeit - akár filmen nézve, akár könyvben olvasva. Mindig beszippant, nehéz letenni. A fekete várost már legalább tízszer olvastam, de még mindig nem unom:) A vége minden egyes alkalommal "csalódás", valahogy mindig bízom abban, hogy nem úgy ér véget, ahogy, hanem happy-end lesz, mindenki boldogan él, míg meg nem hal. És kicsit olyan kurta a vége, el tudtam volna még képzelni egy-két fejezet folytatást. Ettől függetlenül számomra ez a regény örök klasszikus és még biztosan fogom olvasni többször is.
Szoóh Gabriella véleménye:
Nagy nehezen, de megbirkóztam ezzel a művel. Az én szájízemnek kissé talán feleslegesen terjengős, ami hangulatfestés szempontjából ugyan előnyös, de én soknak éreztem. A vége pedig olyan összecsapottnak hat, kurtán-furcsán van elvágva, nincs "rendes" lezárás - bár ez lehetőséget ad a különféle továbbgondolásokra.
Mesterházi Zsuzsa véleménye:
Különös,érdekes regény A fekete város, melyet minden hibája ellenére érdemes elolvasni. Talán nem is a teljességgel hihető történelmi atmoszféra miatt, hanem azért, hogy a benne felvetett kérdéseket feldolgozva jobban kiismerhessük saját személyiségünk, saját erkölcsösségünk határait. Mert hiszen az okos ember, amint azt a közmondás is tartja, mások kárából tanul, a történelem pedig mindenekelőtt arra való, hogy megtanítsa nekünk, mit ne tegyünk: hogyan ne rontsunk saját sorsunkon és hogyan ne tegyük tönkre a körülöttünk élők életét.Zseniális történet,érdemes elolvasni.

Bendes Zoltánné véleménye:
Ha csak egy szösszenetnyit írok is arról, hogy mit éreztem a könyv utolsó lapjain, már pont elég. Nekem majd hogy nem kapaszkodni kellett, olyan felháborító volt, nagyon beleélhető és túlontúl fájdalmas a befejezés. Érdekes és magával ragadó regény. Többet nem nagyon kell mondani, Mikszáth nagyot alkotott...
Herczegné Bagi Szilvia véleménye:
Imádom Mikszáth stílusát, valami elképesztő a jellem- és környezet ábrázolása. Rengeteget szórakoztam és nevettem olvasás közben. Több szálon és több időben fut a cselekmény, mégsem éreztem, hogy elvesztettem volna a fonalat. Az író úgy kötötte össze az eseményeket, hogy könnyű volt követni a történetet. Egy bánatom volt: a vége nem happy end, ráadásul megmaradt a tér is, hogy még agyalhassak.
Körtvélyesi Erika véleménye:
Egy régi klasszikus könyv, amiben nagy szerepe van a középkori hagyományoknak és az anekdotáknak. Görgey alispán egy vadászaton meglövi a lőcsei bírót, mert az lelőtte a kutyáját. A város feketébe öltözik, úgy gyászolják a bírót, és elégtételt követelnek. A gyilkosság mellett fontos a szerelmi szál is, ami Görgey lánya és az új főbíró között szövődik. De a főbíró nem tudja, hogy valójában ki is az az Otrokócsy Rozália, és ez később igen súlyos bonyodalmakat okoz. Közben megismerkedünk a megye nemeseivel, különceivel is, és a város pletykái sem maradnak rejtve. A főispán is férjhez akarja adni lányát, és ennek előkészítésére mégis újra elmegy a megyeszékhelyre, ahova eddig félt betenni a lábát a halálbüntetés miatt. Sorsát azonban nem kerülheti el...
Kanta Bernadett véleménye:
Az anyukám kedvenc könyve kategória miatt találtam ki, hogy apukámtól és tesóimtól is kérek egy-egy könyvcímet. Ez a könyv, amit egyszer apukám mondott, mikor néztük a belőle készült filmet, hogy szerinte olvassam el. Ezért őt már nem is kérdeztem külön meg, de ez lett az ő kategóriája.
A történet már ismert volt előttem. Mikszáth a polgárok és a nemesek szembenállására helyezi a figyelem középpontját. Én személyszerint Görgey-t nem ítélem el. Tudva, hogy abban az időben máshogy kezelték az emberölést, plusz a bíró halálának oka inkább a társainak a kapzsisága okozta, vagy legalábbis jelentős szerepük volt benne. De ha elítélendő is a tett, nem indokolja, hogy ilyen módon, évekig haragot táplálva a busszúvágy kialégítése miatt, elbánjanak egy ebmerrel. Maga a hosszan, alaposan kigondolt gonoszság sokkal kegyetlenebb, mint a hirtelen felindultságból elkövetett emberölés.
Diósi Alexandra véleménye:
A lobbanékony természet és a keserűség rossz kombináció. Sajnos Görgey Pál karakterének sorsát ez dönti el. Megvédhette volna önmagát és leányát, ha az életében egyszer nem erre hallgat és nem eképpen cselekszik. Mert a kapzsiság csak indokot keres céljai eléréséhez.
Nem mondhatnám hogy a kedvencem lett a könyv, mert én személy szerint szeretem a boldog végkifejletet, a vége pedig csak egy jó kövér pontot tett a tragédiára. De nem is bántam meg hogy elolvastam! Valószínűleg nem először olvasom el, biztosan újból a kezembe fog kerülni, hiszen a történet zseniális.
Deák Rita véleménye:
A vége meglepett, egyébként nem igazán tetszett, bár Mikszáth stílusa nagyon jó.