ADATLAP
Nevem Pilgrim
A Pilgrim egy olyan ember fedőneve, aki nem létezik. Egy gazdag amerikai család fogadott gyermekeként valaha az amerikai titkosszolgálat kémtevékenységében működött közre. Mielőtt névtelen nyugdíjasként eltűnne, meghatározó könyvet ír a törvényszéki orvostanról.
E könyv azonban kísértetként tér vissza hozzá. Ennek alapján akad a nyomára Ben Bradley, a New York-i detektív, aki elviszi egy lepusztult szállodai szobába. Ott egy kádnyi savban egy nő holtteste hever, akinek vonásai eltűntek, fogai hiányoznak, ujjlenyomatai sehol. Tankönyvi gyilkosság ez és maga Pilgrim írta a könyvet.
Ezt követően a szokatlan és emberpróbáló nyomozás nyaktörő versenyfutássá válik az idővel, hogy Amerika megmenekülhessen az összeomlástól. Pilgrim útja egy mekkai nyilvános lefejezéstől egy elzászi náci haláltáboron és a Hindukus pusztaságán át egy török tengerpart elhagyott romjaihoz vezet, hogy megtalálja azt az arctalan férfit, aki megdöbbentő tömeggyilkosságra készül Istene nevében.

Terry Hayes újság- és forgatókönyvíró. Ő írta a Mad Max 2 forgatókönyvét. Társszerzőként részt vett a Halálos nyugalom történetének megírásában, és közreműködött a Mad Max 3, valamint számos TV-film elkészítésében. Összesen több mint húsz filmes és televíziós díjat kapott.
A Nevem Pilgrim az első regénye....
Horváth Barbara véleménye:
Nagyon nagyon tetszett a könyv, csak ajánlani tudom mindenkinek. Szerintem ez volt a leghosszabb könyv, amit eddig olvastam. Kicsit féltem emiatt, hogy sose jutok a végére. Már az elején is pörögtek az oldalak, de nem fogytak a lapok. De végig lekötött, minden egyes történet. Nagyon vártam mikor érnek össze a szálak. Egy idő után azon kaptam magam, hogy kém módjára gondolkozom, próbálom kitalálni az összefüggéseket, megfejteni a talányokat. Az utolsó 150 oldalt egyben olvastam el, egyszerűen nem bírtam letenni. Iszonyatosan jó történet, nagyon jól felépített jól megírt könyv. A végén gyönyörűen összeáll a történet. Sok odafigyelést igénylő könyv.
Kuzmann Attila véleménye:
Érdekes fülszöveg, és még annál is érdekesebb könyv. A címszereplő ex-kém újra egy akció sűrűjében találja magát, ráadásul a legrettegettebb fajta ellenféllel szemben: akinek sem múltja, sem kapcsolatai nem ismeretesek, magányos, kíméletlen és ravasz, ellene csak a tapasztalat és a szerencse kombinációjával lehet felvenni a versenyt.
A mesélő ide-oda ugrált az idővonalon, és ez nemhogy szétzilálta volna, hanem külön érdekes jelleget adott a történetnek. Minden információt sorban megkaptunk, amire mint olvasónak szükségünk volt, és épp akkor amikor szükségünk volt rá.
A történések időnként nagyon kegyetlenek voltak, és nem minden szálat varrt el az író, de ez még reálisabbá tette a sztorit. Önálló könyv, de ha ez egy sorozat kezdete, akkor a többit is el akarom olvasni.
Cseh Regina Evelin véleménye:
Ez egyik legjobb krimi amit olvastam, engem teljesen magával ragadott. Reggelente azért keltem fel korábban, hogy mielőtt munkába indulok olvashassak még egy kicsit belőle. Ahogy elindul a történet két szálon és fokozatosan összeáll a kép az igazi mestermű, nem csoda, hogy olyan sokat dolgozott rajta az író. Kikapcsol, leköt, elvarázsol, fenntartja az izgalmat, a világ számos pontjára elkalauzol...és még sorolhatnám.
Alig várom, hogy legyen folytatás és persze Hayes új regényét is biztos el fogom olvasni.
Bánné Szalai Anikó véleménye:
Az első oldalon egy érdekes gyilkossági nyomozásba csöppen az olvasó, majd ez a szál egy darabig háttérbe szorul, így a kezdeti "pörgés" után a könyv eleje nekem egy kicsit vontatott volt. Az első 100 oldal után azonban nem tudtam letenni. Pörgős, fordulatos a történet, amely egyszerre több szálon és időben fut, így folyamatosan fenntartja a figyelmet.
Szerletics Róbert véleménye:
Nem a kedvenc műfajom, de ez mégis nagyon jó könyv volt, letehetetlen. Már maga az újfajta hadviselés is, amit Szaracén kitalált, hátborzongató volt, és mindig pár lépéssel "Pilgrim" előtt járt. És a kettejük találkozása, a szerepek felcserélődése nagyon hatásos volt, hát még a "kihallgatás", amikor a lényeges és lényegtelen kérdések özönéből kihámozódott az igazság, nagyon feszült perceket adott az olvasás alatt.
Remekmű a műfajban, véleményem szerint.
Léczfalvy Lili véleménye:
A tökéletes gyilkosság. Vajon létezik-e? Számos bűnügyi regényt ismerünk (na, jó, nem csak regényt, sorozatot, filmet) ahol megpróbálják a lehetetlent. Minden nyomot eltüntetni, ami felfedhetné a gyilkos (ok) kilétét. Hayes könyve se szeretne ennél sokkal többet. Megállítani az emberiség ellen készülődő tökéletes bűntényt, megállítani a lavinát. De ez az ember nem létezik. Vagy mégis?
Bányai Noémi véleménye:
Letehetetlen. Nem rajongok a krimikért, a kémregényekért pedig főleg nem, de ez a könyv kiváló.
Lendületes, az a fajta krimi, aminek olvasása közben az ember lerágja a körmét az izgalomtól. Nem a karakterek érzelmeiken, motivációikon, hanem a cselekedeteiken van a fő hangsúly, az események gyorsan követik egymás, és a látszólag különálló történések végül egybefutnak.