ADATLAP
Én vagyok Malala
'Olyan országból származom, amely éjfélkor született, én pedig nem sokkal déli tizenkettő után haltam meg - majdnem.'

A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

Amikor a tálibok elfoglalták a Szvát-völgyet, egy kislány kiállt saját jogaiért. Malala Juszufzai nem tűrte, hogy el akarják némítani, és harcba szállt azért, hogy tanulhasson. 2012. október 9-én mindezért kis híján az életével fizetett. Ezen a napon Malala épp az iskolából hazafelé tartott, amikor megtámadták és közvetlen közelről fejbe lőtték. Nem sokan bíztak felépülésében. Malala mégis talpra állt.
Csodával határos gyógyulása a távoli Pakisztán egy eldugott részéből az ENSZ New York‑i székházáig repítette. Így vált tizenhat évesen világszerte az erőszakmentes tiltakozás példaképévé, és ő lett a valaha élt legfiatalabb hős, akit Nobel-békedíjra jelöltek.
Az ÉN VAGYOK MALALA nem csupán egy magával ragadó történet a családról, melynek életét felforgatta a terrorizmus, hanem megható példázat a szülők rendíthetetlen szeretetéről egy olyan kultúrában, ahol csak a fiúkat veszik emberszámba. Ez a könyv megmutatja, hogy egyetlen ember is elég ahhoz, hogy jobbá tegye a világot.
Malala Juszufzai akkor került a figyelem középpontjába, amikor a BBC urdu nyelvű honlapján naplót kezdett írni az életéről a tálib megszállás idején. A Gul Makai álnéven közölt írásaiban gyakran beszél arról, családja mennyit küzd azért, hogy a Szvát-völgyben a Malalához hasonló korú lányok tanulhassanak. 2012 októberében egy tálib katona megtámadta a lányt: közvetlen közelről lőtte fejbe. Malala azonban a csodával határos módon felépült, és tovább folytatja a lányok tanuláshoz való jogáért vívott harcát. Malala bátorságát és állhatatosságát 2011-ben Pakisztánban a Nemzeti Ifjúsági Békedíjjal tüntették ki, majd ugyanebben az évben a Nemzetközi Gyermek Békedíjra is jelölték. Ő lett 2013-ban minden idők legfiatalabb Nobel-békedíj várományosa. Egy éven belül kétszer szerepelt a Time magazin címlapján, másodjára azén a lapszámén, amelyben a 'Világ 100 Legbefolyásosabb Embere' listáját közölték. Ugyancsak a befutók közt szerepelt 'Az Év Embere'-díj várományosai közt 2012-ben.
A Malala Alapítvány segítségével - amelynek Angelina Jolie az egyik szóvivője, aki 200.000 dollárral támogatta az alapítvány működését - Malala továbbra is a lányok tanuláshoz való jogáért folytatott küzdelem élharcosa. Ez a nonprofit szervezet a közösségi szinten megszervezett oktatást és világszerte az oktatásügyért küzdők támogatását tűzte ki céljául.

A könyv társszerzője, Christina Lamb a világ egyik legismertebb külügyi tudósítója, aki 1987 óta tudósít Pakisztánról és Afganisztánr...
Kolozsi Etelka véleménye:
Egy bátor lány története ez a könyv. Malala egy muszlim országból származik, ahol a nők és a férfiak nem egyenrangúak. Ő azonban már kamasz lányként olyan számunkra alapvető jogokért harcolt és emelte fel a szavát, mint a mindenkit egyformán megillető tanuláshoz való jog. Több Malala kellene, hogy végre beinduljanak az egész világban a pozitív változások.
És ne csak elcsépelt közhely legyen a "világbéke."
Baracskai Anikó véleménye:
Elmondhatatlan élmény volt olvasni a könyvet. A könyv eleje bevallom nekem kicsit lassan indult, de a végéért abszolút érdemes volt türelmesnek lenni. Jó volt megismerni Malala családját, hisz ilyen bátor és emberséges értelmiségi apának csak ilyen nagy dolgokat véghez vivő gyermeke lehet. Tiszteletet érdemel az egész család, nem csak Malala.
Fekete Nóra véleménye:
Malala, egy lány, akinek csak egy vágya volt. Tanulni szabadon. Az élet megadta számára ezt a lehetőséget, de ehhez milyen út vezetett! Távoli világ, különös szokásokkal, életvitellel. De Malala könyve közel hozta, érthetővé tette, s megmutatta, hogy bármit elérhetünk, ha tiszta szívből, önzetlenül kérünk. Az egész emberiség javára!