ADATLAP
Stoner
Ötven évvel azután, hogy John Williams írt az ügynökének, a Stoner bestseller lett. Teljesen váratlanul. Bestseller Európa-szerte. Maguk a kiadók sem értik. Bestseller a szó legtisztább értelmében – az a fajta, amely úgy születik, hogy az olvasók adják szájról szájra.

„Csodás felfedezés mindazoknak, akik szeretik az irodalmat.” Ian McEwan
„Briliáns, gyönyörű, hajthatatlanul szomorú, bölcs és elegáns regény.” Nick Hornby
„Ilyen fantasztikus regénnyel ritkán találkozni az életben.” Tom Hankslm

A történetről: William Stoner tizenkilenc évesen beiratkozik a Missouri Egyetem agrártudományi karára. Később tanár lesz ugyanott. Rosszul nősül. Csendes, észrevétlen életet él, és halála után ritkán jut eszébe kollégáinak.

A Stoner univerzális értékű történetet tár elénk: őszintén, részvéttel, átható erővel. Az ember konfliktusairól, kudarcairól és diadalairól mesél, a szürke hétköznapokról, amelyeket nem szokott megörökíteni a történetírás. Az egyedi élet jelentőségének állít emléket. Páratlan olvasmány, dicshimnusza az irodalom erejének, olyan regény, amelynek minden mondatát élvezni kell.
...
Fekete Nóra véleménye:
Fantasztikus történet. Életút egy emberről, aki nem tett mást, mint megszületett, felnőtt, családot alapított, szeretett, átdolgozta az egész életét, s mire élvezhette volna a nyugdíj adta pihenést, a betegség legyűrte, s amilyen csendben világra jött, csendben távozott is.
Végig olyan érzésem volt, ami a szerző zsenialitását dicséri, hogy Stoner lelke beszélt hozzám, a lelkén keresztül élhettem át az egész életét. Csak ajánlani tudom, s köszönöm a könyvkihívásnak, hogy a kezembe kerülhetett ez a remekmű.
Müller Judit véleménye:
Hogy miről is szól a könyv? Az ember azt mondaná, hogy igazából semmi különösről. És ez így is van, egy hétköznapi élet, hétköznapi figurákkal, gyönyörűen megírva. Szívbemarkoló, lenyűgöző olvasmány. Egy tisztességben leélt élet emlékműve.
Szerletics Róbert véleménye:
Nehéz jól megfogalmazni, miről is szól ez a könyv. Talán nem írok badarságot, ha azt állítom, hogy rólunk, bármelyikünkről szól(hatna). Nem kell természetfeletti erővel rendelkező szuperhősöknek lennünk ahhoz, hogy hősök lehessünk. Lehetünk átlagemberek, de akkor is megvannak mindennapi heroikus küzdelmeink, ahol győzünk vagy elbukunk. Döntünk, nem mindig jól, de ha már döntöttünk, vállaljuk is a következményeit (a Walker-ügy). Nem menekülünk, ha a szerelemben elkötelezzük magunkat valaki mellett, aki később méltatlannak bizonyul rá (Edith), ahogy talán mi is, ha hűtlenségre csábít minket a szeretethiány vagy más személyiségének varázsa (Katherine). Kiállunk elveink mellett, még akkor is, ha azzal magunk alatt vágjuk a fát (a Lomax-konfliktus). S talán az utolsó perceinkben mi is feltesszük a kérdést: "Mit vártál?" - de meg tudunk békülni a sorsunkkal, mert megértjük, hogy szürke kis életünkkel is képesek voltunk nyomot hagyni magunk után.
Hát így lehetnek a hétköznapi emberekből is hősök. Mint Stonerből. A regény elképesztően jó stílusban foglal össze egy hétköznapi életet, melyben akár magunkra is ismerhetünk.
Rakonczai Rita véleménye:
A legszebb könyv amit valaha olvastam, teljesen hétköznapi történetet ilyen elegánsan megírni... tele gyönyörűen megfogalmazott mondatokkal, minden szava elvarázsol, egyszerűen letehetetlen...