ADATLAP
A fekete macska - És más történetek - Helikon zsebkönyvek 3.
Edgar Allan Poe lehelt életet a detektívtörténetekbe vélte Sir Arthur Conan Doyle. És ki lehetne nagyobb szakértő ez ügyben Sherlock Holmes kalandjainak megalkotójánál? A fekete macska és más történetek a krimi atyjának tartott Poe legjobb és leghíresebb novelláit adja közre: misztikum, titok és sötét erők elevenednek meg a hátborzongató (bűn)eseteket feldolgozó elbeszélésekben.
A C. Auguste Dupin, a világirodalom megannyi zseniális detektívjének mintájául szolgáló alak különös gyilkosság nyomába ered A Morgue utcai kettős gyilkosságban, Az ellopott levélben pedig a királynő levelére kell rábukkannia. A kötet címadó novellája egy horrorisztikus eszközökkel elkövetett, szörnyű bűn feszéltséggel és félelemmel vegyes izgalommal teli lelepleződésének története, míg A vörös halál álarca és Az egy hordó amontillado már a tudományos-fantasztikus irodalomra emlékeztető írások.
Poe a 19. századi amerikai irodalom legkülönösebb figurája, akit lírai-allegorikus költészete mellett a mesteri logikával megszerkesztett detektívtörténetei és bűnügyi novellái emeltek a világirodalom nagyjai közé....
Kapitány Zita véleménye:
Nem vagyok oda a novellákért, inkább olvasok el egy több száz oldalas regényt, mint egy novelláskötetet. Ezt viszont vártam, mert reméltem, hogy mindegyik novella elég groteszk és horrorisztikus lesz. Sajnos csalódnom kellett. A kötet címadó novellája unalmas volt, egyedül az első Dupin novella tetszett, izgalmas volt, a második már kicsit unalmas....
Marton Eszter véleménye:
Majdnem abbahagytam a legelső novellánál, mert nem bírok állatkínzásról olvasni, de nem bántam meg, hogy folytattam. Dupin két története nagyon szuper volt és azt hiszem ki is kutatom azonnal van-e még több belőle.