ADATLAP
A vörös herceg - Egy Habsburg fõherceg titokzatos élete
Habsburg Vilmos a Habsburg főhercegek udvari felségjeleit, később egy párizsi emigráns egyszerű öltönyét viselte, és időnként frakkot öltött. Bár álma, hogy Ukrajna királya legyen, az első világháborút követően szertefoszlott, ő mégse adta fel, s szinte bármire hajlandó volt, hogy célját elérje: a német imperialisták szövetségese lett, dühödt osztrák monarchista, a fasizmus lelkes támogatója, majd Hitler elszánt ellensége, s végül a sztálini rezsimről jelentő kém. Egy kijevi börtönben hunyt el 1948-ban.
A vörös hercegben Timothy Snyder neves amerikai történész emlékezetes portrét rajzol egy férfiról, akiben a 20. századi Európa számos ellentmondása öltött testet. A lenyűgöző életrajzot mozgalmas korképpel ötvöző könyv mélyen elgondolkodtat a személyes és nemzeti identitások változékonyságáról.
Egy letűnt világ megkapó ábrázolása Remekmű. THE TELEGRAPH
Vilmos a tragikus sorsú IV. Károly és annak komoly európai politikussá lett fia, Habsburg Ottó mellett a 20. század talán legkülönlegesebb Habsburg figurája. DIE WELT...
Gy.né T. Anikó véleménye:
Mindig érdekeltek az uralkodócsaládok, így a Habsburgok is, de Vilmosról még nem hallottam. Ha máshogy alakul a történelem, valószínűleg jó királya lett volna Ukrajnának. Mivel elúszott a lehetőség, a 20-as, 30-as években nem találta a helyét, családjával is megszakította a kapcsolatot. Hivatalos életrajzában meg sem említik a párizsi botrányát, ez a könyv viszont kendőzetlenül és részletesen bemutatja. Érdekes olvasmány volt, más történelmi személyiségekről is olvastam új dolgokat, pl. Zitáról, Ottóról.