ADATLAP
Karácsonyi ének - Helikon zsebkönyvek 25.
Mi egyéb nektek a karácsony, mint az az idő, amikor számlákkal kell fizetni pénz nélkül; amikor egy évvel öregebbek vagytok, de egy órával sem gazdagabbak? gúnyolódik Scrooge úr, minden idők irodalmának talán legfösvényebb, legkellemetlenebb figurája. Humbug mondja megvetően a nyomorultak szent áhítatára. Ám csodálatos látomásai nyomán a nagy Ünnepre még az ő gonoszsága is megváltásra lel, a múlt és a jövő képei rádöbbentik sivár jelenének ostobaságára....
Névte Lenke véleménye:
Amikor a szeretet hatalma legyőzi a hatalom szeretetét, a világ megismeri a békét!
Jimmy Hendrix szavai elég tömören, de igen találóan írják le a Karácsonyi éneket. Dickens karácsonya az önértékelésről, magunkba nézésről, alázatról, a rosszabb sorsúak megsegítéséről, és a szeretetről szól. Ahogy sokan év vége felé, vagy a születésnapjukon, Ebenezer Scrooge is elemzi, értékeli saját magát, és átgondolja, hová is tart az élete.
Balogh Renáta Márta véleménye:
"Hazafelé jövet azt találta mondani, hogy reméli, az emberek látták a templomban, mert Ő nyomorék, és talán eszükbe jut róla Karácsony napján az, aki meggyógyítja a béna koldusokat, és visszaadja a vakok látását."
Nagyon szép történet, gyakorlatilag szinte minden létező feldolgozását ismertem és imádom egészen pici koromtól, épp csak a könyv, az eredeti mű maradt ki eddig. Jó a lapjai közé "menekülni", megható-, reményt adó-, és megannyi gondolatot ébresztő történet, ami önvizsgálatra is késztetett. Így, olvasva néhány mozzanata egészen új értelmet nyert, valójában örülök neki, hogy eddig vártam vele, úgy érzem éppen jókor vettem le a polcról (töredelmesen bevallom : az Operettszínházban Karácsony környékén játszott Isten pénze c. musical hatására ) . Az adventi időszakban mindenképpen szeretném újraolvasni, ráhangolódásnak, a befelé forduláshoz tökéletes .
Kapitány Zita véleménye:
Emlékszem még gimiben vettem ki egy kb. 100 évvel ezelőtt fordított példányt, és nagyon imádtam. Most sajnos nem azzal a fordítással olvastam, de így is tetszett, bár az a fordítás nekem sokkal jobban felelevenítette a kor szellemét. Egy nap alatt ki lehet olvasni, szóval szerintem minden karácsonykor kötelező.
Sipos Angéla véleménye:
Dickens könyvét nem csak Karácsonykor jó olvasni, hanem az év bármelyik napján.
Rövid történet, nagy tanulsággal. Mi az ami igazán fontos az életben? Mi az, amit magunkkal viszünk, ha vége földi létünknek? Saját magunkon észrevesszük, hogy ha tévúton járunk? Olykor vissza kell tekintenünk régi önmagunkra, hogy rádöbbenhessünk sivár jelenünkre? Az anyagi javak hajszolásától még nem leszünk boldogok, főleg, ha a végén egyedül maradunk. A világban sok minden, így a Karácsony is túlságosan elanyagiasodott és elvesztette jelentőségét, mára már megfakult az ünnep meghitt fénye. Tegyünk ez ellen és akkor nem kell majd a szomorú jövővel szembesülnünk.
Ratkai Mária véleménye:
Lehet, hogy illene egyszer karácsonykor elolvasni, de nekem ez valahogy még sosem sikerült. Klasszikus történet, ami mindig aktuális, és azóta nagyon szeretem, hogy kiskoromban először hallottam egy változatát. Minden korosztály számára tanulságos olvasmány, amit illik időről időre levenni a polcról.
Horváth Anita véleménye:
Az alapsztorit ismertem, és már többféle feldolgozását láttam (ugyan nem az eredeti műét, hanem csak az alapsztori újragondolását).
Tetszett a könyv, nagyon olvasmányos, de csak mese. Evvel nem a szellemekre célzok, hanem arra, hogy egy éjszaka alatt az ember nem fog tudni kivetkőzni önmagából és homlok egyenest másmilyen lenni, mint amilyen eddig volt. Tény, hogy valaha meg volt Scrooge-ban az amilyenné a könyv végére változott, de nem véletlenül és nem egyik pillanatról a másikra lett zsémbes öreg úr sem.
Ennek ellenére ez egy csodálatos mese, meg is hatódtam a végére.
Nagy Kati véleménye:
Már régóta el akartam olvasni ezt a könyvet. Amikor a kezembe kaptam meglepődtem, hogy ilyen rövid. nagyon kedves kis történet. A fukar öregembert megkísértik a karácsony szellemei, rájön, hogy rosszul élt és ezért változtat rajta. Ez a könyv szerintem a mai világra is illik. Sajnos gyakran forog az életünk a pénz körül és elfelejtjük, mennyire fontos, hogy a szeretteinkkel is törődjünk. Ajánlom mindenkinek.
Juhász Ildikó véleménye:
Megható történet egy megkeseredett öregember életének megváltozásáról, melyben három szellem - a múlt, jelen és jövő karácsonyának szelleme - nyújt segítséget, hogy az öreg Scrooge ne úgy végezze, mint hajdani üzlettársa Jacob Marley, ki halála után sem lelt megnyugvásra. A zsebkönyv olvasása csak pár órát vesz igénybe, de a mű üzenete egy életre megmarad az olvasóban. Változni sosem késő, csak akarni kell.