ADATLAP
Behálózva - A hálózatok új tudománya
Könyve, mint minden igazi tudomány, látszólag egyszerű kérdést kutat, egy detektív szívósságával: Hogyan kapcsolódik minden egymáshoz, és mit jelent ez a tudományban, az üzleti és a mindennapi életben? „A világunkban meglévő hálózatok valódi természetének megértésével olyan, az emberiséget foglalkoztató kérdésekben kerülhetünk közelebb a válaszhoz, mint a vírusok leküzdése, a gazdasági válságok kezelése, a terrorizmus visszaszorítása vagy akár az emberi társadalom gondjainak megoldása.A Behálózva című könyvet 13 nyelvre fordították le, és több országban felkerült a bestseller listára. Hazánkban 2003-ban jelent meg először, szintén Vicsek Mária fordításában. Az azóta eltelt időszakban a könyv megindult a világranglistán....
Hegedüs András véleménye:
Barabási Albert-László napjaink egyik nemzetközi szinten is elismert magyar tudósa az egyik legizgalmasabb kortárs terület, a hálózattudományok világát kutatja lassan két évtizede. Sokatmondó tény, hogy ez a könyv először az Egyesült Államokban jelent meg angol nyelven, és csak évekkel később kapott magyar fordítást.
A kötet jól felépített szerkezetű, és logikusan, jól érthetően vezeti le e tudományterület alaptételeit és történetét a nem szakmabeli olvasó számára is. A kezdetektől (Euler gráfelmélete) az Erdős és Rényi által kifejlesztett véletlen-hálózatokon át eljutunk a valódi hálózatokat sokkal jobban leíró skálafüggetlen hálózatok ideájáig, miközben rengeteg érdekes tényt, bizonyítékot tár elénk a minket körülvevő (társadalmi fizikai stb.), illetve a bennünk működő (pl. sejtjeink kémiai hálózatai) hálózatok és komplex rendszerek működéséről. Az, hogy közben rengeteg érdekes anekdotát olvashatunk híres tudósok életéről, vagy a hollywoodi színésztársadalom működéséről, már csak az olvasási élményünket növeli.
Barabási e könyvét érdemes olvasnia mindenkinek, hiszen azon kívül, hogy kifejezetten szórakoztató, a minket körülvevő világ olyan összefüggéseire mutat rá, melyeket az emberek többsége nem ismer, sőt talán el sem tudott eddig képzelni!