ADATLAP
A titokzatos stylesi eset
Hastings kapitány az első világháború alatt harctéri sebesüléséből lábadozva találkozik John Cavendish-sel, aki meghívja anyja stylesi kúriájába. Mrs. Cavendish, amióta Hastings nem találkozott vele, Mrs. Inglethorp lett, családja nagy bánatára. Szerintük Mr. Inglethorp egyszerű hozományvadász. A leghevesebben a hűséges társalkodónő, Evelyn Howard gyűlöli, annyira, hogy egyszer csak összevész Emily Inglethorppal és otthagyja a házat. Mielőtt elutazna, Hastings kapitány gondjaira bízza volt munkaadóját. „Ezek itt mind hiénák…”, mondja. És nemsokára Mrs. Inglethorpot megmérgezik. Természetesen gyanúsítottban nincs hiány. Ekkor lép színre először Hercule Poirot, a belga menekült, volt rendőr, akit Mrs. Inglethorp fogadott be hat honfitársával együtt…...
Pál-Sziebert Enikő véleménye:
Első regényhez képest igazán jó darab. Már egyértelműen "ágátákrisztis", pedig azt gondolná az ember (teljesen jogosan), hogy az ilyesmihez idő kell. Hogy szükség van pár regényre, mire a saját stílus kiforrja magát. Hát ezek szerint nem…
Csűri-csavarja a történetet, olyannyira, hogy gyakorlatilag a könyv háromnegyedéig már mindenkire gyanakodtam. (Egyedül a hullára nem xD) Aztán jön egy utolsó szokásos kanyar még a sztoriban, hogy aztán rájöjj, teljesen alkalmatlan vagy detektívnek.
Nem baj, alattomos gyilkosnak még elmehetek, ha szorgalmasan jegyzetelek az írónő regényeiből :D
Garai Dóra véleménye:
Nagyon szeretem ezt a regényét Agatha Christie-nek. Ahhoz képest, hogy az első regénye, nagyon bonyolult történet. Hihetetlen aprólékosan kitervelt gyilkosság szerepelt benne, Hastings narrációja még szórakoztatóbbá tette az egészet. Többször olvasva is rendkívül jó szórakozást nyújt.
Herczegné Bagi Szilvia véleménye:
Betegség alatt van idő olvasni, így én is 1 nap alatt a végére értem Agatha Christie első krimijének. Filmen is láttam, olvastam is már évekkel ezelőtt. Valahogy nem szeretem ezt a művét az írónőnek. Egyrészt nagyon ellenszenves a gyilkos karaktere (lehet a film miatt), másrészt nem szeretem Hastings kapitány narrációját. Olyan nagyon okosnak hiszi magát, aztán kiderül, hogy semmit sem tud. És ez más könyvben így megy… fárasztó.
Kaulics Krisztina véleménye:
Agatha Christie különleges stílusa ebben a könyvben is érvényesült. Izgalmas, fordulatos történet volt, amit sokadjára is ugyanannyira szerettem olvasni, mint elsőre. Hercule Poirot alakja ugyan itt még nem rajzolódott ki olyan élesen, mint később, de a főbb vonásokat már így is hordozta. Nem a kedvenc Christie-regényem, de a top5-ben benne van.
Alvean véleménye:
Imádtam! Bár nem Poirot a kedvenc A.C. alakom (Miss Marple is the best), ez a regény nagyon tetszett. A bonyolult történet elképesztő volt Azt hiszem, még úgy is élvezhető, ha az ember tudja, ki a gyilkos:)
K Zsuzsi véleménye:
Hát nem csodálom, hogy már ezzel népszerű lett AC. Zseniális ahogy csűri-csavarja a szálakat, már mindenki gyanús, lassan már maga Poirot is.. :D De a végén mégis tökéletesen összeáll a kép. Vannak olyan regényei, ahol különösen a szívembe zárok 1-2 szereplőt, itt most annyira erősen nem volt ilyen, de azért páran voltak, akik szimpatikusabbak voltak, mint a többiek. Nagyon jól meg volt megint minden indokolva, ki lett fejtve, meg lett magyarázva, tökéletesen lett összerakva ez a regény és benne a bűntény is. :) Amikor belegondolok, hogy hogyan pattanhat ki ennyi és ráadásul ennyire minőségi krimi, bűntény, csavar, személyiség, történet, stb. egy ember fejéből.. Olvastam természetesen már több könyvet is az írónőtől, de valahogy mindig újra és újra ledöbbenek, hogy mekkora zseni volt. Hálás vagyok érte, hálás vagyok, hogy ennyi ideig élt itt a földön, és hálás vagyok, hogy ennyire sok ennyire jó regénnyel ajándékozott meg minket. :)
Sike Judit véleménye:
Gyerekként nagyon szerettem Poirot történeteid, de sosem olvastam, mindig csak filmen néztem. Nagyon kíváncsi voltam, vajon milyen lehet az első könyv, amiben megjelenik, hogyan ábrázolják, mit csinál, hogy következtet. Nagyon izgalmas volt a könyv, szerencsére nem emlékeztem, ki volt a gyilkos. Hihetetlen karaktert alkotott Agatha Christie. Poirot egyszerűen elképesztő. El sem tudom képzelni, hogy tud valaki ilyen történeteket kitalálni, és hogy lehet egy nyomozó ennyire okos és figyelmes. A jelentéktelen részletek, amire én sosem gondoltam volna, hogy jelent valamit, Poirot-nak a bűntény megoldását jelenti. Nagyon örülök, hogy elolvastam.
Bodor Petra véleménye:
Csak a szokásos Agatha Christie-stílus :) Ezek szerint már az első Poirot-történetben is meg volt! Már azt hiszi az ember tudja ki a gyilkos és most aztán lebukott, de egy csavarral a végén mégis másról derül ki, hogy ő volt a hunyó végig. A sokadik könyv után is a kedvenc!
W. Dóra véleménye:
Ami tetszett, és amiben kicsit más volt ez a korai regény mint a többi, hogy részletesebbek voltak a leírások, jobban megismerhettük Poirot nyomozási módszerét. És végre egy ponton el kezdtem sejteni, hogy ki lehet a tettes és voilá, bejött :D
Paulusz Sára véleménye:
lesokkolt. Az egész ügy komplikáltsága. Én képtelen vagyok elhinni hogy egy családon belül lehetnek ilyen ármánykodások,szövevényes szálak. De Christie leírta nekünk. Imádtam. Egyszerűen tele volt váratlan fordulatokkal amire szerintem senki nem számított
Szabó Rebeka véleménye:
Sokat olvastam már Christie-től, és hát nem Poirot a szívem csücske, de gondoltam, belenézek az első regényébe. Azt hittem, kiforratlan lesz majd a történet, ennek ellenére pozitívan csalódtam. Egyre másra terelődik a gyanú, és bár itt nem az a gyilkos, akire a legkevésbé számít az ember, azért tudott meglepetést okozni. Nagyon tetszett Poirot "emberibb" oldala is, ahol kicsit kavarja a szálakat, hogy másnak jobb legyen. Szegény Hastings kapitány pedig ismét alulmarad Poirot-val szemben (mint mindig). Bár az eleje elég zavaros, hirtelen sok szereplő tűnik fel (most akkor ki kinek a kicsodája...?), de miután sikerült ezt tisztázni, rendkívül izgalmassá és élvezetessé vált az olvasás. Nehéz volt letenni.
Havasy Orsolya véleménye:
Hát nem ez a legjobb AC, amit eddig olvastam, még eléggé kiforratlan. Poirot éeg csúszkál is a szőnyegen, pedig a későbbi művekben ez direkt az elvei ellen van. Kicsit csalódtam, mert amúgy a többi könyve zseniális. Viszont a gyilkosság módja nagyon ötletes volt, az írónő egyértelműen a korábbi gyógyszerész-asszisztensi tapasztalatait vette bele :)
Kasza Dóra véleménye:
Sok Agatha könyvet olvastam már, de az elsőt csak most sikerült. Ez is egy izgalmas, fordulatokkal teli krimi. A könyv közepe felé kezdtem gyanakodni egy személyre, de aztán természetesen Poirot jól összezavart. A végén azért kiderült, hogy annak az illetőnek is köze volt "a titokzatos stylesi eset"-hez. Szegény Hastings kapitányt sajnálom, mert mindig próbálkozik, de alulmarad Poirot-val szemben.
Szabó Diána Nóra véleménye:
Agatha Christie első könyve, de ez cseppet sem érezhető rajta. Igazi krimi, ami megdolgoztatja a fantáziát. Az ember csak töri a fejét, használja a kis szürke agysejteket, több szereplőt is „meggyanúsít”, és végül mégis csak meglepődik. Egy lebilincselő történet, amit alig tudtam letenni.
P. Nilla véleménye:
Érdekes volt egy olyan mű Christietől, amely megírásának történetét is ismertem. Itt lép először színre a kis belga detektív, aki, bár nem a kedvencem, azért lelkesen lapozom a róla szóló regényeket is.
Farkasné Horváth Csilla véleménye:
Ami Agatha Christie az nekem máris tetszik. Még soha nem csalódtam. Így volt ezúttal is, annak ellenére, hogy az az hihetetlen csattanó, ami sok más regénye végén megjelenik, számomra most kisebbet szólt, mert olykor voltak nyilvánvaló utalások a gyilkosok közötti kapcsolat milyenségére és az ő személyükre. Olvasás közben nem voltam olyan tanácstalan, mint az írónő több más művét olvasva. A történet ezzel együtt nagyon jó volt.
Kovács Edina véleménye:
N/A
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Ráhel Kiss véleménye:
Mindig is imádtam Agarha Christie-t, magával ragad a zsenialitása, ahogy a történet szálait fűzi. Sosem volt még olyan, hogy ki tudtam volna találni, hogy ki volt a gyilkos vagy, hogy mi lesz a következő fordulat a sztoriban. Persze ez most is így volt. Meglepő, váratlan fordulatokkal van tele. Amit a legjobban szeretek benne, az az, hogy bár lehetetlen kitalálni a gyilkos személyét, mégis úgy van megírva, hogy az olvasó mindenképpen használja a fejét és gondolkodjon.
i d véleménye:
Azt gondoltam, hogy mivel ez Christie első műve, biztosan kiforratlan még, nem lesz rám akkora hatással, mint a későbbiek. Nagyot tévedtem. Az írónő jó pár regényével a hátam mögött azt kell, hogy mondjam, nagyon is színvonalas lett az első Poirot-nyomozás.
Kezdetben kicsit kuszán indult a történet a sok szereplő miatt, és Hastings leírásai sem kötötték le eléggé a figyelmemet. Szerencsére hamar megjelent a színen kedvenc belga nyomozóm, aki felpezsdítette az eseményeket. Együtt gondolkodni, kutakodni Poirot-val, ötletelni a gyilkos kilétén, mindig nagyon izgalmas. Érdekes volt Hastings szemszögéből olvasni az eseményeket, mivel ő maga nem volt egy nagy lángész a nyomozás folyamán. Még számomra is gyengének tűntek az ötletei, nemhogy a zseni detektívnek. Hirtelen szerelembe esései, gyakori sértődései pedig eléggé bugyutának tűntették fel az amúgy jólelkű kapitányt. A nyomozás ismét sok csavart rejtegetett, és kivételesen nem csalt az első megérzésem a gyilkos kilétét illetően. Persze bizonyítani most sem tudtam volna semmit.
Krimirajongóknak, amatőr detektíveknek bátran ajánlom ezt a regényt.
Balázsi Beáta véleménye:
Agatha Christie nagy kedvencem,sok művét olvastam már, de az első művét csak most sikerült beszereznem. Kicsit utána néztem és olvastam, hogy több kiadó is visszautasította az írónőt anno. Még most sem értem miért, hisz egy remekmű , mindenki számára ajánlom!
Ligeti Zsuzsa véleménye:
Ez az első Poirot történet. Csavaros eset, de Poitot mindent kibogoz. Egy pillanatra sem unalmas, mindig új, meg új bonyodalom támad. Már legalább harmadszor olvastam el, de még indig nem untat. Új ás új gondolatokat ébrszt. remek bemutatása a vidéki angol életnek.
Romanyuk Zsofia véleménye:
Agatha Chrisite első regénye, egyben Hercule Poirot nyomozó színre lépésre. Tetszett a könyv, látszik, hogy a szerző nem csak egy sima krimit írt, hanem elindult az úton, hogy a műfaj királynője legyen. Csak ajánlani tudom!
Horváth Lajosné véleménye:
Sokat olvastam ennek a könyvnek a keletkezéséről, hogyan mintázta Poirot figuráját A. Christie a belga menekültekről, a gyógyszertani ismereteiről, stb. Kicsit érezhető, hogy első könyv, keresi még magát, de sok szempontból nagyon jó. A legfontosabb szerintem, hogy a rendkívül színes, gördülékeny stílus, a finom humor már megmutatta, hogy nem egyszerűen egy újabb krimiíró, hanem egy igazi írónő született ezzel a könyvvel. Na és egy halhatatlan detektív. Imádom a filmes feldolgozását is ennek a résznek, nagyon odafigyeltek a korhűségre.
Zimmermann Zita véleménye:
Agatha Christie első regénye egyben Poirot első nyomozása is. Ebben a könyvben is, mint az írónő további könyveiben, a lélektan és a logika, a „kis szürke sejtek” játsszák a főszerepet. Sok beszélgetésen keresztül lassan fény derül az indítékokra, konfliktusokra, és a szereplők által szolgáltatott kis információdarabkákból a könyv végére összeáll a csavaros, meglepő megoldás. Összességében számomra nem a legkiemelkedőbb Agatha Christie-könyv, de tetszett.
dr. Molnár Zsuzsanna véleménye:
A Titokzatos stylesi eset Agatha Christie első könyve, melyben megismerjük az I. világháborúban szerzett sérülését egy régi barátja, John Cavendish és családja stylesi kastélyában kiheverő Hastings kapitányt, aki a történetet elmeséli. Styles st. Maryben találkozik újra Hastings régi belga detektív ismerősével, Hercule Poirot-val, aki hetedmagával mint menekült lakik a Cavendish család városi házában. John mostohaanyját, a nemrégiben újra férjhez ment kb. 70 éves hölgyet, Mrs. Inglethorpot egy hajnali órán sztrichninnel megmérgezik, és bár a rendőrség is nyomoz (először itt jelenik meg James Japp felügyelő is), mégis Hercule Poirot oldja meg a rejtélyt, melyben a gyilkos nem kis mértékben rájátszik az angol igazságszolgáltatás egy furcsa szabályának alkalmazására.
Zakorné Busa Ilona véleménye:
Zseniális krimi,melyben először lép színre Agatha Christie halhatatlan detektívje,a belga rendőrség egykori kiváló nyomozója Hercule Poirot. A történetet Poirot elmaradhatatlan társa Hastings kapitány meséli el. Hastings háborús sebesüléséből gyógyulva régi barátjánal John Cavendishnél vendégeskedik.Megismerhetjük barátja családját ,feleségétMaryt,öccsét Lawrence-t ,mostohaanyját Mrs.Inglethorpot,annak új férjét Alfredet, társalkodónőjét Evelynt,a fiatal Cynthiat. Hastings a kezdetektől érzi a feszültséget a családban ,amelyet az új férj Alfred jelenléte generál.Mindenki meg van győzödve arról,hogy csak a pénzéért vette feleségül az özvegy Mrs. Cavendisht. Amikor a mostoha szörnyű kínok között meghal,mindenki a hozományvadász férjet gyanúsítja.Színre lép Poirot ,aki zseniális nyomozással feltárja a rejtélyt.Poirot elejtett megjegyzései alapján mindenki gyanússá válik.Elhesegeti a gyanút Alfredről ( persze nem minden cél nélkül) és Johnra tereli azt. Persze Hastings nem igen tud lépést tartani Poirot gondolkodásával,mégis igen sokat segít az ügy megoldásában.Végül természetesen kiderül,hogy valóban Alfred a gyilkos,segítőtársa pedig nem más,mint a társalkodónő Emily,akivel végig sikerült titokban tartaniuk rokonságukat. John tisztázódik a vádak alól ,és időközben elhidegült feleségével újra egymásra találnak.
Lichtmesz Magdolna véleménye:
Remek Agatha Christie alkotás ez is, megéri elolvasni.
Endresz Judit véleménye:
Körülbelül 30 AC könyvet olvastam már, mire kezembe került az első műve január végén. Érdekes volt így olvasni, mert valahogy éreztem rajta, hogy tényleg az első könyve. Tetszett, de inkább egy erős közepessel értékelném, a kiváló helyett, viszont jó volt látni, hogy honnan is indultak ki azok a szenzációs alkotások, mint például a Halál a Níluson vagy Az Akroyd- gyilkosság.
Szarkowicz Kinga véleménye:
Fantasztikus könyv! Érdekes és fordulatos, minden oldal új izgalmat tartogat. Gyanúsítottakban nincs hiány, Poirot most is remekel, és a megoldás is csak egy újabb meglepetés.
Bankó Sarolta véleménye:
Poirot :)