ADATLAP
Karácsonyi ének
...
Farkas Csilla véleménye:
Ma is nagyon aktuális, egy önző világban csak a csoda segíthet. Elmagányosodás ellenszere, hogy figyelünk egymásra és ott segítünk, ahol tudunk. Ez a figyelem mi szívünket is felmelegíti. Csodálatos tanmese a hideg, fagyos szív átalakulására, a boldogság elérésére.
Hiv Katica véleménye:
Nagyon megfogott. Karácsonyra kaptam a szüleimtől, de végül csak idén nyáron olvastam el.
Izgalmas volt. Pedig azt hittem, hogy mivel régen írták (általános tévhitem:( ) annyira nem lesz az... Pedig az volt, jó kis történet arról, hogy hogyan szereti meg valaki a karácsonyt a saját múltbéli hibáin.
Németh Luca véleménye:
Be kell vallanom rögtön az elején, hogy én se vagyok oda a karácsonyért. Azt se szeretem viszont, ha valaki ok nélkül mufurc az emberekkel. Ifjú koromban nem olvastam a könyvet, csak most; felnőtt fejjel meg persze egy kicsit egyszerűcske, de azért nagyon értékelem a humorát, tetszettek a leírások, és örülök, hogy a kezembe került ez is.
Zuzan Éva véleménye:
Scrooge-kat mindenki ismeri; mogorva állandóan zsémbes emberek, akiknek soha, semmi se jó, nem látják meg a szépet. Ám a történet Ebenezárja megkapja a lehetőséget a változásra; álmában megjelenik neki a múlt, a jelen és a jövő karácsonyának szelleme. Ezután úgy megváltozik, hogy tulajdon unokaöccse is alig ismer rá.
Varga Bernadett véleménye:
Még nem jutottam a végére, de hajnalra meglesz. Valahogy sose olvastam, pedig mindig szó volt róla a családban. De most a Libri és a magam jóvoltából hozzá jutottam. De a karácsonyra kapott könyvek elsőbbséget élveztek... Ma viszont hajnalban belekezdtem. Mi a karácsony szelleme? Remélem megtudom hajnalra :)
Zsolt Mesterházi véleménye:
Dickens mély és sötét regényei közt ez egy igazán üdítő kivétel. Bár ebben is megjelenik az élet sötét oldala is, mégiscsak egy kedves és a végkifejletet tekintve egészen felemelő történet.
Talán azt is megsejthetjük belőle, mit is jelent valójában a "karácsony szelleme".
Bolla Sára véleménye:
Tavaly karácsonykor sajnos nem sikerült rá sort kerítenem, ezért félretettem erre a karácsonyra. A történetet már ismertem, ennek ellenére szívesen olvastam. Tanulságos a történet mindenki számára.
Miklósovics Lilla véleménye:
Nagyon vártam már, hogy végre elolvashassam. Örülök, hogy sikerült pont karácsonykor sort kerítenem rá. Megható volt, szívmelengető és kellően megteremtette a hangulatot. Ezen kívül még nem olvastam más Dickens művet, de ez a történet rendkívül tetszett. Mindenkinek el kellene olvasnia legalább egyszer!
Papp Róbert véleménye:
Emlékszem, a Reszkessetek, betörők! - tematika előtt, mindig valami Karácsonyok szelleméről hadováltak ilyentájt a televízióban, ami engem borzasztóan nyomasztott. Aztán Dickens egy másik karácsonyi történetét fordítgattam éppen, aminek kapcsán felmerült ez a sztori is. Szerintem is nagyon arrranyos, bár egy kicsit tagadhatatlanul nyálasabb, mint a másik történet, amit fordítottam (Mese a manókról, akik elvittek egy sírásót), és ennélfogva inkább filmre kívánkozó. Dickens és a természetfölötti témák viszonya megérne egy hosszabb terjedelmű monológot is, most csak annyit jegyeznék meg csendesen, hogy az idei Karácsony szelleme valószínűleg kielégülést nyert velem kapcsolatosan, ugyanis 30+ év után eljutottam arra a pontra, hogy elolvastam a regényt. Habár a filmet nem valószínű, hogy látni fogom, hacsak nem sugározza idén a tévé, és nem bújik elő belőlem az összehasonlító izé.
Kemendi Tímea véleménye:
Szándékosan hagytam ezt a könyvet legutoljára, karácsony előttre, hisz mikor hihetnénk jobban a csodákban, ha nem ádventkor. Nem először olvastam, és nem is utoljára. Én szívem szerint az ilyen könyveket adnám kötelezőnek az iskolákban, mert ezt mindenkinek el kell olvasnia legalább egyszer :)
Herczegné Bagi Szilvia véleménye:
Annyira féltem, hogy több borzalom lesz ebben a könyvben is, mint általában Dickens könyveiben, de kellemesen csalódtam. Nagyon aranyos a történet, tetszettek a szellemek által megmutatott emberi sorsok. Egyáltalán nem volt ijesztő. Örülök neki, hogy így karácsony előtt elolvastam, a hangulatomra pozitívan hatott.
Balázs Barbara véleménye:
Végre-valahára eljutottam odáig,hogy elolvassam és meg kell hogy mondjam, nagyon szerettem. Igazán aranyos és szívmelengető történet. Őszintén szólva kissé féltem tőle, mert láttam az animációs filmet és azt kicsit untam,de a könyv maga nagyon pozitív csalódás volt. Nagyon szuper olvasgatni így karácsony közeledtével, igazán megmelengette a szívemet.
E A véleménye:
Kedves kis történet arról, hogy soha nem késő jó útra térni, kedvesnek lenni, másokon segíteni, bocsánatot kérni vagy ajándékozni. Bármennyire is gyermeteg a történet, kis önvizsgálatra kényszerít. Nagyon szeretem!
Sári Csaba véleménye:
Tanulságos, aranyos történet. Kapzsiság, szívtelenség megöli az embert, és nem kell ehhez karácsony, hogy ráébredjünk. Biblikus példabeszédnek hat a történet, hiszen nem biztos, hogy meglátogatnak minket is a karácsony szellemei, hogy megváltoztassanak minket.
Jakab Orsolya véleménye:
Csak rajzfilmben láttam anno kiskoromban,nem ártan kiskorban találkozni a történettel, hogy adódjon hozzá a jellemhez innen is az igazi értékek tisztelete. A való életben általában késő bánat helyrehozni a dolgokat, örülök, hogy Scroogenak maradt ideje változtatni, jó emberré fejlődni és maga is megtalálta az igazi boldogságot.
Kolozsi Etelka véleménye:
A könyvet most olvastam először. Rövid, tömör, lényegre törő és szókimondó. Jó lenne hinni és megtapasztalni, hogy a való életben is megtörténhet a csoda. Amikor egy zsugori, gonosz ember egyik napról a másikra önzetlenné, melegszívűvé válik. Ilyen gyökeres változást eddig még csak filmen láttam, vagy könyvben olvastam.
Sokaknak ajánlom elolvasni. :)
Vass Melinda véleménye:
Egy megunhatatlan könyv. Majdnem minden évben elolvasom, sosem karácsonykor. Az év bármely időszakában jó egy kis önvizsgálatot tartani és változtatni azokon a dolgokon, amelyek nem jól működnek.
Sz Sándor véleménye:
Először gyermekkoromban láttam a mesét, ezért a könyv olvasása nem sok újdonságot hozott. Ennek ellenére érdemes volt elolvasni. A történet nagyon tanulságos, egy zsugori emberről szól, aki semminek se tud örülni, azonban a történet végére teljesen megváltozik a személyisége... 10/9
Szoóh Gabriella véleménye:
Különféle adaptációkból már ismertem a történetet, nagy vonalakban, de most először olvastam el az eredeti művet. Rövid, velős és tanulságos olvasmány, tökéletes karácsonyi történet, nem csak karácsonykor.
Pocsai Zsanett véleménye:
Hát ez egy nagyon tanulságos történet egy zsugori gazdag emberről. Én meglepődtem a rövidségén, de minden benne volt, aminek benne kellett lenni. Nem volt rossz olvasni, a főszereplő neve ismerős volt, valószínűleg hallhattam már róla, de csak most olvastam el. Kellemes olvasmány volt.
Dávid Szilvia véleménye:
Most olvastam először az erdeti művet láttam már filmen, mesében de egyik sem adta vissza a Dickens-i érzéseket így nagyon örültem hogy ezt a könyvet választottam és nem másra eset a választásom
Wenczel Zsuzsanna véleménye:
Magát a történetet már ismertem többféle filmfeldolgozás által, de olvasni még nem olvastam korábban. Nem kellett csalódnom, a könyv hihetetlenül pontosan jeleníti meg a különböző csodálatos és néhol ijesztő képeket, emellett pedig egy nagyon egyszerű, de annál fontosabb mondanivalója van: sosem késő változnunk, változtatnunk. Tökéletes karácsonyi hangolódás volt az olvasása.:)
Végvári Edina véleménye:
Szerintem, ez az a karácsonyi történet, amit mindenkinek el kell olvasnia - nem feltétlenül csak karácsonykor! Nagyjából ismertem már a sztorit, de az eredeti művet most olvastam először. Garantáltan karácsonyi hangulatba hoz, megnyitja a szívet, és el is gondolkodtat. Mindenkinek ajánlom!
Kiss Réka véleménye:
Nagyon tetszett! Szerintem ez a legjobb karácsonyi történet, főleg aki unja már az egy kaptafára készült karácsonyi sztorikat. A film is nagy kedvenc, és hamarosan megnézzük színházban a párommal :) vannak persze jelenetek amik sokkal jobbak könyvben, de van olyan ahol nem is tudom eldönteni hogy a fejemben lévő kép, a filmes vagy a könyves a legjobb :)
Gazsóné Bodor Györgyi véleménye:
Karácsonyra való olvasmány. Nagyon ötletes, ahogy zsugori főhősünk rájön, hogy a pénz nem boldogít. Örök klaszikus téma :) és ha hiányzik a szeretet az életéből sosem késő változtatni rajta. Igazán szép, megható történet. Már láttam filmen is kétféle feldolgozásban. De bármilyen formában megunhatatlan darab. Csak ajánlani tudom.
Körtvélyesi Erika véleménye:
Egy nagyon szép karácsonyi történet. Dickens bemutatja a zsugori úriembert és annak unokaöccsét és az alkalmazottat. Karácsony este van, de a zsugori mégsem ünnepel, amikor megjelenik neki először a régmúlt karácsonyok szelleme, majd két másik szellem is. Ekkor ráébred, hogy a pénznél a szeretet sokkal fontosabb, és kibékül unokaöccsével, együtt tölti a karácsonyt alkalmazottjával és annak családjával. Egy nagyon szép, megható történet,
Benkő Ella véleménye:
Ezt a témát hagytam utoljára, de nem ezt a könyvet választottam ki elsődlegesen, egy vidámabbat. Aztán mégis ez lett a "befutó" a másikban csalódtam. Igazán szép, megható történet, hogy a valóságban van-e ilyen gyökeres változás, nem tudom. De abban hiszek, hogy a jövőnket a jelenben írjuk. Ajánlom mindenkinek!
Szerletics Róbert véleménye:
Karácsonykor találó karácsonyi témában olvasni, nem véletlenül ezt hagytam utoljára. A "szívtelen" Scrooge átváltozása, jobb emberré válása a szellemek által közvetített szemléletes képek, emlékek és élmények által kicsit társadalomkritika is, hiszen nem feltétlenül pénzben kell mérni az ember értékét...
Wenczel Katalin véleménye:
Egy igazi karácsonyra való olvasmány, örök érvényű mondanivalóval. Nagyon ötletes, a múlt, a jelen és a jövő karácsony szelleme által bemutatott világokon keresztül jön rá mogorva, zsugori főhősünk, hogy a pénz nem boldogít, ha hiányzik a szeretet az életéből, és hogy sosem késő változtatni.
Pollák Eszter véleménye:
Fantasztikus mű. Sokáig úgy gondoltam, arról szól, hogy szellemek látogatnak el egy zsugori emberhez. Érdemes szem előtt tartanunk, hogy az idő véges, és most kell jónak lennünk, mert halálunk után nem kapunk még egy lehetőséget a javításra.
Jó volt elolvasni, végre képben lenni a műről.