ADATLAP
A nagymamám azt üzeni, bocs
Elsa majdnem nyolcéves, és „különleges”. Nagymamája hetvennel több, és némileg őrült. Hogy mennyire, azt ki-ki másként értékeli. Másként a szomszéd, akit nagymama mintegy véletlenül eltalál egy paintballfegyverrel, máshogy a saját lánya, aki (többek között) dohányzási szokásai miatt neheztel rá, és megint másképp az ingyenújság terjesztője, aki nem ért a szép szóból, hogy nagymama nem kér reklámot. Olykor Elsa is őrültnek tartja őt, pedig neki nagymama az egyetlen barátja. Az iskolában ugyanis inkább csak zaklatókat tud szerezni az, aki mások szerint nem tud alkalmazkodni a többiekhez, és amúgy is túl érett a korához képest. Nagymamával azonban bármelyik este elutazhat Félálomországba, ahol Elsa mássága ünnepelt erény, és ahol lovagként bátorságot gyűjthet. Amire hamarosan minden eddiginél nagyobb szüksége lesz. Nagymama ugyanis meghal, és leveleket hagy hátra, amelyekben bocsánatot kér azoktól, akiket életében megbántott. Ezeket a váratlan helyeken felbukkanó üzeneteket Elsának kell eljuttatnia a címzettekhez – jobbára házbéli szomszédaikhoz –, akikről olyan meglepő dolgok derülnek ki, amelyek nem csupán a kislány, de az egész közösség életét felbolygatják....
Molnár Dorottya véleménye:
Szerettem ezt a könyvet olvasni :) Fredrick Backman összes,magyarul megjelent könyvét olvastam már de ez a kedvencem. Télen olvastam,teával és takaróval és nagyon jó emlékeim vannak csak :)
Varga Bernadett véleménye:
Ez az író fantasztikus!!! Most ismerkedtem meg vele, de a stílusa rabul ejtett. Humorral fűszerezve meséli el egy kislány kapcsolatát a nagymamájával. A nagymamája sokat mesél neki, majd a halála után kincskereső játékra hívja. Míg nyomoz, megismeri a házban lakó embereket és állatokat. Elfogadja, hogy édesanyja ismét férjhez ment és babát vár. Pontosabban Fél érkezését várja.