ADATLAP
Karácsonyi rejtély
„Esteledett. Az egész város a karácsonyra készülődött.
Az utcai lámpák fényében kövér hópelyhek táncoltak, és az utcán csak úgy
nyüzsögtek az emberek.”


Így kezdődik Joakim titokzatos karácsonyi kalandja. Egy kis könyvesboltban talál egy adventi kalendáriumot. Minden nap, amikor kinyit rajta egy ablakot, kiesik belőle egy összehajtogatott papírlap, amelyen egy kislány, Elisabet betlehemi utazásáról olvashat. Elisabet keresztülutazik Európán és Kis-Ázsián, ám az utazás ennél többről szól – a történelemben is visszautazik, egészen a Kisjézus születéséig.

Vajon ki készítette a rejtélyes adventi kalendáriumot? Talán a titokzatos virágárus? Lehetséges, hogy a történet annak az Elisabetnek a története, aki évekkel ezelőtt eltűnt egy karácsonyi bevásárlás során?

A Karácsonyi rejtély egy olyan „adventi kalendárium”, amelynek történetében Jostein Gaarder egyedülálló módon ötvözi a képzeletet és a valóságot.
...
Kemendi Tímea véleménye:
Aranyos de kicsit szokatlan karácsonyi történet. Nem véletlenül ezt hagytam utoljára, utolsó kihívásnak. Ilyenkor decemberben szeretek karácsonyi regényeket, novellákat olvasni, kicsit ráhangolódni már előre a karácsonyra. Ez azért más volt, mint a többi karácsonyi történetem, kicsit fura a "krimis" mivolta miatt, de azért egyszer el lehet olvasni.
Stubán Éva véleménye:
Elsősorban óvódás és alsó tagozatos gyerekek számár készült regénybe oltott adventi kalendárium és egy krimi ötvözete. Aki ismeri az író munkásságát nem fog csodálkozni a filozófiai kérdésfelvetéseken, aki természetesen úgy fogalmazódnak meg, hogy a gyerekek számára érthetők és elgondolkodtatók legyenek.
A történet egyetlen gyengéjét éppen a krimi szál rejti, Elisabet 24 nap alatt utazik vissza az időben 1948 évet, de visszatéréshez közel 50 évre van szüksége, még akkor is ha angyalok kísérik haza. Nyilván a rejtély fenntartása miatt nem térhet vissza a családjához mondjuk 30 nappal az eltűnése után, de ez az apró elem számomra elvette a történet varázsát az utolsó fejezetben.