ADATLAP
A bíborvörös dolgozószoba
A detektívregények atyjaként emlegetett Conan Doyle világhírû regényét tartalmazza kötetünk. Azt a nevezetes könyvet, amelyben elõször lép színre Sherlock Holmes, a fogalommá vált s azóta oly sokszor utánzott, csalhatatlan szimatú és logikájú, zseniális mesterdetektív, kinek kalandjait mind a mai napig százmilliók olvassák....
Nagy Kornélia véleménye:
Nagyon sok Sherlock Holmes történetet olvastam már, de az első kaland eddig kimaradt. meglepődtem, milyen fiatalon írta ezt a művet Conan Doyle. Érdekesnek találtam a történet felépítését, mely eltért az eddig megszokottaktól. Furcsa volt a helyszínváltás és az elején kicsit érthetetlen, de a végér e minden mozaik a helyére került.
Judit Pletscher véleménye:
Már régóta trveztem Sherlock Holmes történeteket olvasni, mivel a mostani feldolgozások megvettek kilóra. Főleg az angol sorozat. Nekem már ez az első történet is tetszett, bár hirtelen helyszín váltás a Sziklás-hegységre meglepett, de végül ez adta kellő indokot a gyilkossághoz.
Szekeres Sándor véleménye:
Kiskorom óta szívesen forgatok Sherlock Holmes-novellákat és azt hiszem, már mindet olvastam legalább egyszer, de a regények valahogy kimaradtak. Pedig itt kezdődik a történet. Mondjuk, nem is vezeti olyan jól az olvasót. Most kényszert érzek, hogy végig menjek a karakter összes kalandján, ezúttal időrendben.
Romanyuk Zsofia véleménye:
Az első Sherlock Holmes regény, amit olvastam. A brit sorozat után is érdemes volt kézbe venni a könyvet. Különösen tetszett a visszatekintés, szinte izgalmasabb volt, mint a "szokásos" nyomozás.
Józóné Bíró Szilvia véleménye:
Első regény amit Sir Arthur Conan Doyle -tól olvastam.Eddig csak filmet és sorozatot láttam.A legmeghatározóbb Sherlock figura számomra az természetesen Robert Downey Jr alakítása volt.Olvasásközben őt láttam magam, előtt , így nem tűnt fel , hogy ez az első regény ,ami mások szerint elég kezdetleges.Nekem tetszett . Felírtam a következő listámra a többi Sherlock regényt.
dr. Molnár Zsuzsanna véleménye:
Valamikor olvastam már ezt a könyvet is, hiszen a legtöbb Sherlock Holmes történetet olvastam, de bevallom, nem igazán emlékeztem rá, csak a mormonokra. Érdekes volt olvasni Dr. Watson és Sherlock Holmes megismerkedéséről, a kezdetekről, de ha ezt olvastam volna legelsőnek a Holmes-történetek közül, biztosan nem éreznék rá késztetést, hogy a többit is elolvassam. Magát a történetet nem találtam túl izgalmasnak, Holmes fejtegetései pedig a megfigyeléseiről és az azokból levont kizárólag egyedül helyes következtetéseiről néha nagyon idegesítettek. Szerencsére tudom, hogy vannak ennél sokkal jobb Holmes–történetek is.
i d véleménye:
Mivel engem is megvett kilóra a BBC Sherlock c. sorozata és (Benedict Cumberbatch :D), így a 2015-ös évre beterveztem egy-két Doyle-féle, eredeti detektívesdit is, mert valahogy ez eddig kimaradt.
Mondták, hogy az első rész elég kiforratlan még, mind a szereplők, mind a történet szempontjából. Ez érezhető is volt. Sherlock karaktere kicsit kezdetleges, bár a nagyképűség már megvan, Watson pedig kicsit bamba néha. Azért jó volt olvasni, hogyan is kezdődött ez a barátság, még ha a sorozat ezen része nagyon is hasonlít a könyvhöz. Maga a bűneset nem ütött olyan nagyot, főleg emiatt a furcsa, múltba való visszatekintés miatt, de elszórakoztam rajta. Én minden esetre nagyon kíváncsi vagyok a többi történetre is.
(Sajnos a borzasztó helyesírási és szerkesztési hibák itt is nagyon sokat rontanak az élvezhetőségen…)
Nagy Dorina véleménye:
Jó pár éve sokat olvastam Sir Arthur Conan Doyle könyveiből, és most kedvet kaptam rá, hogy elovassam elölről az egész sorozatot. Az első kötet bár tetszett, de nem indokolja azt, hogy miért szerettem annyira régen a Sherlock Holmes történeteket, Holmes magyrázatai szinte fárasztottak. Remélem csak azért érzem ezt, mert ez az első könkönyv, és egyre jobbak lesznek majd, ahogy tovább haladok.
Gazsóné Bodor Györgyi véleménye:
Ez a legelső Sherlock Holmes történet. A könyv a kezdetekről szól; hogyan talál egymásra a nagy rejtélymegoldó és hű krónikása Watson. Nagyon kíváncsi voltam, hogy mi volt az első közös ügyük. A bíborvörös dolgozószoba története még nem hozza számomra a megszokott Sherlock vonásokat, de már megmutatkoznak a jelei. Összességében tetszett a könyv.
Horváth Lajosné véleménye:
Sherlock Holmes szerelem volt első olvasásra, úgy 10 éves koromban, A sátán kutyája teljesen lenyűgözött. Ezt a könyvet, melyben Sherlock és Watson feltűnnek, Conan Doyle 28 évesen írta, és ezzel történelmet írt. Fura úgy olvasni, hogy szinte teljes életművét olvastam már, de ez valahogy kimaradt eddig. Szerintem látszik rajta a próbálgatás, sokkal gyengébb, mint néhány későbbi regény ill. novella. Viszont érdekes, ahogy Watson próbálja feltérképezni Holmes érdeklődési körét, és kitalálni, milyen pályára készül. Ezen kívül elgondolkodtató, hogy vajon mennyi az igazság a Doyle által leírt Mormon szekta gazságaiból. Ma köztiszteletnek örvendő vallás, de ha ilyeneket írtak róla, talán nem mindig voltak a mormonok "szentek". Összességében érdekes volt a deduktív gondolkodás első bemutatása.