ADATLAP
A pirossapkás kislály
A reformkor végén játszódó regényt – amely több mint fél évszázada nem jelent meg – általános olvasói kívánságra bocsátja ismét közre a kiadó.
A Pirossapkás Kislány – szimbolikus cím. Egyszerre jelez egy félárva, valóságos piros sapkás kislányt, a művészi ambíciókat tápláló császári katona szerelmét, valamint a jakobinusok szabadságjelképét. A cselekmény több helyszínen (Bécs, Bécsújhely, Pozsony, Győr, Pápa és Bakony) játszódik, és romantikus eseményekben gazdag (katonaság, párbaj, vadászat, nagy, beteljesülő szerelem). A regénytrilógia két folytatása (A hadtest hű marad, valamint a Katonacsillag megfordul) már a szabadságharc idején játszódik, melyeket a jövőre szándékozik megjelentetni a kiadó. Csakúgy, mint az igazi szenzációt, a sorozat idáig soha meg nem jelent (!) negyedik, kéziratban megmaradt, posztumusz kötetét, A tűzoszlop-ot, amely Görgey Artúrról szól. Így lesz az eredeti trilógiából tetralógia....
Fekete Gabriella véleménye:
Hosszú ideje váratta magát a kézbevétele, (még a gimiben történelem órán hívták fel rá a figyelmünket, mikor a forradalomról tanultunk), de egy percig sem bántam, hogy végül erőt vettem magamon és elolvastam. Annyira érdekes volt betekintést nyerni ebbe a korszakba, talán gimisként ezt meg sem értettem volna. Különös volt ráeszmélni arra, hogy nem mindenre volt még akkor magyar szavunk - hát persze, hisz tanultunk a nyelvújításról - de olvasás közben mégis testközelbe került ez a probléma. Olvasni Kossuthról, Petőfiről, stb- s tényleg nem ismerte őket mindenki, milyen megdöbbentő, de hát miért kéne ismerniük, hisz én sem ismerem az összes valamire való kortársamat. Szerintem a regény kiemelkedő része a korrajz. Viszont nő létemre élveztem a szerelmi szálat is. Egyetlen kis hibát véltem felfedezni, az utolsó oldalakon a huzavonát a szerelmesek között, felesleges volt. Ha sikerül valahol rátalálni szívesen fogom olvasni a folytatást is.

Értékelés: 5/5