ADATLAP
A fiú aki éjjel meglátta a napot
A kilencéves Marcus a herceg fiaként a kiváltságosok életét éli a Kelet-Alpokban. Szerető család, fényűzés és jólét veszi körül. Ám ez az idill nem tart sokáig. Egy nap a hercegi várat megtámadják, és az ott élőket meggyilkolják. Kis híján Marcus is áldozatul esik, ám Eloisa, a falusi bába lánya segít neki, hogy életben maradjon. Hazaviszi szegényes otthonába, Raühnvahlba, és anyjával, Agnetével gondját viselik. Az ifjú herceg a merénylőktől való félelmében Mikael álnéven kezd új életet egy idegen környezetben, idegen emberek között. A falubeliek úgy tudják, a bába a dravocniki vásárban vette a fiút. Mindenki életképtelennek tartja, és nem jósolnak neki túl sokat. De hála Agnete és Eloisa szeretetének, és a titokzatos és magányos Raphael gondoskodásának, a fiú lassan megerősödik, és egyre inkább kivívja a falubeliek tiszteletét. Közben telnek az évek, Mikael betölti a tizenhatodik életévét, Eloisa is gyönyörű fiatal lánnyá serdül. Kezdeti félszegségük lassan szerelemmé válik. A raühnvahliak egyre nehezebben viselik az új herceg, Ojsternig kényuralmát, de tehetetlenek. Mikael pedig egyre kétségbeesettebben nézi a szenvedésüket. És egy nap, mikor a dölyfös herceg egy ártatlan lányt akar máglyán megégetni, nem maradhat tovább tétlen. Úgy érzi, hogy más sorsra rendeltetett: a szíve a szabadságért és az igazságért ég.
...
Farkas Csilla véleménye:
A könyv első harmad fantasztikusan kidogozott, sokat ígérő történet, jól kidolgozott, szerethető karakterekkel. A középső rész szinte fölösleges, nem ad sokat a történethez, ugyanakkor szinte csak ötletelgetésnek tűnik. A befejező harmad szerintem erőlködés, kicsit túlmagyarázott részletekkel. Valósággal faltam a könyvet a feléig, de a vége felé egyre dühített a bárgyúsága.
Benkő Ella véleménye:
Nagyon lebilincselő könyv, minden elemmel, ami egy középkorban játszódó nagy ívű történethez csak kell! Csak úgy faltam az oldalakat és vártam, hogy újra a kezembe vehessem esténként. Egy hibát találtam benne, a vége nekem túl szentimentális lett! Tán jobb lett volna ránk, olvasókra hagyni mi legyen a mese vége.