ADATLAP
Sárkányröpte
Hogyan menthet meg egyetlen lány egy egész világot?

Benden Sárkányfészek lovasainak szemében Lessza nem más, mint egy rongyos cseléd. Fél életében azokat szolgálta, akik elárulták az apját és elbitorolták földjeit. Most azonban eljött az idő, hogy Lessza ledobja az álcát, és visszaszerezze, ami jogosan az övé.

Bosszújának beteljesítése során találkozik a sárkánykirálynővel. A közöttük kialakuló kötelék örökre megváltoztatja mindkettejüket, és védelmet nyújt, amikor több évszázados béke után ismét világukra tör a külvilági fenyegetés, a gyilkos szálak zápora. Pern bolygóját valaha sárkányok és lovasaik óvták e mindent felemésztő veszedelemtől, de manapság alig maroknyian maradtak csupán. Lesszának saját és sárkánya életét egyaránt kockára kell tennie, ha meg akarja menteni közös világukat....
Semegi Ágnes véleménye:
Azóta kerülgetem ezt a könyvet, hogy megjelent magyarul, valahogy mégis mindig elmaradt. Pedig most már tudom, hogy kellett ez nekem, mint egy falat kenyér! Hogy miért is?
1. A világ. Kellemesen átgondolt, letisztult fantasy világ, sárkányokkal, sárkánylovasokkal, időről-időre visszatérő fenyegetéssel, de anélkül, hogy minden fűszálra jutna 32 különböző varázstudó.
2. Sárkányok. Szeressem nagyon a sárkányokat, és határozottan tetszik az itteni koncepció, ahol a sárkány és a lovasa társak. Halálig tartó, mély mentális és érzelmi kapcsolat köti őket össze, valami igazán mély, amit nagyon-nagyon irigyeltem tőlük.
3. A főszereplők. Lessza és F'lar jól megformált emberek. Nem egyszerűek, nem problémamentesek, néha az agyamra mentek, máskor tarkón tudtam volna csapni őket, de sokszor elégedetten bólogattam a tetteiket, gondolataikat, döntéseiket olvasva. Határozott jellemük van, és rengeteg fejlődést mutatnak.
4. Történet. Van kezdete, vége és a kettő között gyönyörű szépen ível a mese.
Zuzan Éva véleménye:
Miután gyerekként éppen csak elkerülte a halált, mikor lerohanták családja alagját, Lesszából végül Pern legnagyobb sárkányúrnője válik. Az arany Ramoth lovasaként megtanul, jó úrnőnek lenni, de nehéz időkben kell helyt állnia… 400 év után újra hullnak a szálak a Rőtcsillagról és túl kevés a sárkány. Jó kezdése egy sorozatnak, felnőttként is jó szórakozást biztosít.