ADATLAP
Pengefutár
A ​21. századi Amerika egészségügyi rendszere összeomlott, a törvénykezés az ellátást az állampolgárok teljes és végleges sterilizálásához köti, a kórházakban pedig az orvosokat komputerek és robotok váltják föl. Mindezzel a kormányzat a vérengzésbe torkolló egészséglázadásokra keresett megoldást, de a helyzetet némiképp túlreagálta. A rendszerből kikerültekkel illegalitásba menekült orvosok foglalkoznak csak, akik ha kell, műtenek a konyhaasztalon is. Ám az egészségügyi készleteket a hatóságok szigorúan felügyelik, rendelkezéseik kijátszása csupán alvilági módszerekkel sikerülhet. Billy az ellenálló orvosok köré szerveződött földalatti mozgalom tagja, csempész, azaz „pengefutár”. Az életét kockáztatja azért, hogy mások megmenekülhessenek. A rendszer ellensége ő, mégis az amerikai nép egyik utolsó reménysége. ...
Sári Csaba véleménye:
A regény elég jó volt, ötletes, érdekes jövőkép stb. Nem tudom, miért nem híresebb, talán az író elbeszélőmódja volt a baj? Vagy többet írhatott volna az apokaliptikus világról?
William S. Burroughs irodalmi forgatókönyve pedig pontosan olyan volt, mint a többi Burroughs mű. Vette alapul a Pengefutárt, sokkal apokaliptikusabb háttért adott, beledobta a drogos vízióit és a szokásos homoszexuális jeleneteket. Mint mindig kellően szürrealisztikus. Szóval tetszett, hiszen pont Burroughs miatt olvastam az egész könyvet.